Как российский "Калашников" продает оружие в США в обход санкций

Как российский "Калашников" продает оружие в США в обход санкций

Оружие российского госконцерна, который уже семь лет находится под санкциями, свободно продается на американском рынке под другим брендом. Как это стало возможным? (укр)
Среда, 4 мая 2022, 08:45 -
airgunnation.com

Після окупації Криму та частини Донбасу у 2014 році світові лідери запровадили санкції проти деяких російських громадян, компаній воєнно-промислового сектору і пов'язаних з ними підприємств.

Санкції США, Євросоюзу, Канади та низки інших країн не оминули відомий російський концерн "Калашников", який входить у держкорпорацію "Ростех".

Активи концерну за кордоном заблокували, а фізичним та юридичним особам названих країн заборонили з ним співпрацювати. У 2018 році концерн навіть скаржився, що через санкції втратив до 90% світового ринку цивільної зброї.

Однак, як виявилося, зброя, виготовлена концерном "Калашников" досі продається в США. Попри санкції.

Реклама:

Понад рік тому на сайтах американських магазинів зброї з'явився пневматичний пістолет AV-46. Поціновувачі зброї одразу впізнали в ньому російський ІЖ-46, який продається під брендом "Байкал".

Такі пістолети виготовляє лише Іжевський механічний завод (ІМЗ) в Удмуртії, який є частиною підсанкційного концерну "Калашников". Він також виготовляє керовані артилерійські снаряди, безпілотники та інше озброєння, яке Росія використовує у війні проти України.

Як же зброя підсанкційного "Калашникова" потрапила на американський ринок?

Пістолети – однакові, виробники – "різні"

Американські продавці зброї не приховують: вони торгують пістолетами ІЖ-46М, які виробляють в РФ. Водночас, за їх словами, цю зброю виробляє не ІМЗ, і тому її нібито можна законно ввозити та продавати у США.

"Компанія Air Venturi провела переговори про виробництво та купівлю культового пневматичного пістолета AV 46-M в компанії Alfa Precision, невійськового російського виробника стволів", – заявляють в інтернет-магазині.

 
Джерело: pyramydair.com

Як пишуть американські користувачі на профільному форумі, пістолет AV 46-M поставляється в картонній коробці без письмової інструкції та запчастин.

 
Джерело: gatewaytoairguns.org

AV 46-M відрізняється від оригінального ІЖ-46М лише кольором рукоятки та написом на стволі. Раніше там був вказаний виробник "Іж", а тепер там напис Made in Russia by Alfa Precision. Інших відмінностей між пістолетами немає.

 
 

Загадкова компанія з одним працівником

Про компанію Alfa Precision, яка буцімто виробляє AV 46-M, у відкритих джерелах є мало інформації.

Фірма має сайти російською та французькою мовами, а також кілька сторінок у Facebook. Лише на одній з них вказана французька реєстрація. Решта три (1, 2, 3) зареєстровані в Росії.

На французькій версії сайту Alfa Precision активно торгує широким асортиментом продукції бренду "Байкал", не обмежуючись спортивною та пневматичною зброєю. Зокрема – стрілецькими гвинтівками, автоматами і карабінами ІМЗ.

У Франції вона торгує іжевськими гвинтівками "Байкал".

 
Джерело: alfaprecision.com

Поціновувачі зброї знайдуть на французькому сайті компанії той самий ІЖ-46, якого, правда, зараз немає в продажу.

 
Джерело: alfaprecision.com

За даними сайтів, що відстежують обсяги імпорту та експорту, компанія також торгує з Південною Африкою, Німеччиною, Чехією та Сербією.

 
Джерело: importgenius.com

Фірма Alfa Precision (ООО "Альфа пресижн") зареєстрована в Іжевську у 2016 році за адресою вул. Цвєточная, 6. Це багатоповерховий житловий будинок, розташований за кілька кварталів від ІМЗ. Чисельність її працівників – одна особа.

На російському сайті Alfa Precision про виробництво пістолетів нема жодного слова. Там зазначається, що компанія виготовляє і продає лише ствольні заготовки.

У рекламних роликах, які публікує фірма в соцмережах, на задньому фоні можна побачити великий цех, дорогі верстати та масштабне виробництво. Тобто виготовлення ствольних заготовок розташоване точно не в житловій багатоповерхівці.

Клієнтам інтернет-магазину Alfa Precision пропонує оформити замовлення через індивідуального підприємця Соколова Олексія Валерійовича. Про нього відомо небагато: родом із Старого Мартьянова, Удмуртія, живе в Іжевську, у 2015 році служив в армії.

 
Джерело: alfa-precision.ru
 
Олексій Соколов
Джерело: сторінка "вконтакте" Олексія Соколова

На сторінці в LinkedIn він вказав, що працює менеджером з продажів в Alfa Precision. Ще менше відомо про керівника фірми. За офіційними даними, ним є якийсь Михайло Козлов.

Крім іжевської "Альфа пресижн", з 2017 року він володів фірмою "Альфа пресижен" (додана літера "е") у місті Вятські Поляни Кіровської області. Адреса реєстрації – вул. Леніна, 333А, приміщення 2.

Зовсім випадково у тому ж місті і на тій же вулиці розташовані цехи заводу "Молот", який виробляє 26 видів нарізної зброї та протитанкові комплекси "Метис".

У 2015 році державне телебачення Росії повідомило, що підприємство вивели із складу концерну "Калашников". Імовірно – щоб уникнути санкцій, проте це не допомогло. У 2017 році завод включили до санкційного списку США як підприємство, пов'язане з концерном "Калашников".

 
Натиснути для збільшення

Прикриття для "Калашникова"

"Калашников" та Alfa Precision не афішують свої зв’язки. Концерн також не заявляв про продаж прав на виробництво пістолетів ІЖ-46. На сайті ІМЗ є інформація, що зброя виробляється в Іжевську. Це підтверджує і сайт "Ростеху".

Примітно, що раніше "Калашников" відсудив авторські права на АК-47 у родичів винахідника Михайла Калашникова. Тож навряд чи оборонне підприємство дозволило б комусь без дозволу торгувати своїми пістолетами.

Цілком можливо, що фірма з одним співробітником з Іжевська – не випадковість, а спосіб обійти санкції.

Діяльність Alfa Precision може зацікавити OFAC (Office of Foreign Assets Control) – підрозділ Міністерства фінансів США, який регулює санкції американської держави.

Крім того, проти Alfa Precision повинні ввести санкції країни Євросоюзу, щоб унеможливити такі кейси в майбутньому. Росія, яка експортує тероризм у сусідні країни, не повинна експортувати зброю.

Концерн "Калашников" та Іжевський механічний завод не вперше опиняються в епіцентрі скандалу навколо санкцій.

Раніше ЕП писала, що "Калашников" використовував Липецький механічний завод, який не потрапив під західні санкції у 2014 році, для замовлення обладнання в іноземних виробників.

Так само російський підсанкційний концерн використовував ЛМЗ для придбання інструментів з обробки металів для ІМЗ. Як свідчить листування між менеджерами компаній, липецький завод розсилав запити виробникам із ЄС, США, Японії та Південної Кореї.

Матеріал підготовлений за інформацією Ради економічної безпеки України. РЕБ – організація, створена українським бізнесом для протидії російській агресії проти України на економічному фронті.

Реклама: