"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

У российской лжи нет шансов: как OSINT-разведка фиксирует военные преступления агрессора

У российской лжи нет шансов: как OSINT-разведка фиксирует военные преступления агрессора

Война России против Украины уникальна с точки зрения доступных возможностей для наблюдения за ходом военных действий. Как это помогает OSINT-разведчикам раскрывать ложь Кремля и развенчивать фейки российской пропаганды? (укр)
Пятница, 15 апреля 2022, 12:00 -
restofworld.org

Буран-30

— У мене ситуація напружена. Наближаються танки. Невідомо чиї. Не можу ідентифікувати. Над районом висить дрон. З усіх боків обстрілюють зі стрілецької зброї.

(Через деякий час)

Буран-30

Реклама:

— Це Буран-30. Прийом.

Невстановлений абонент.

— Ти можеш приїхати сюди? Прийом.

Буран-30

(крізь сльози) Не зможу. Приїхати не зможу. Усі дороги прострілюються. Під час руху сюди ми були під обстрілом.

* * *

Сірена-03

— Мені гостро необхідна заправка, вода, продукти. Я Сірена. Прийом.

* * *

Сніг-02

— Потрібна термінова заправка. Терміново заправка. Техніка зупиняється на дорозі.

Ці фрагменти радіоперехоплень російських військових лягли в основу реконструкції провалу операції оточення Києва путінською армією. Реконструкцію створила команда візуальних розслідувань американського видання The New York Times.

Для цього журналісти використали оприлюднені в інтернеті радіоперехоплення окупаційних військ, відеозйомку переміщень ворожої техніки і наслідків боїв.

Реконструкція провалу операції російських військ з оточення Києва. Джерело: The New York Times

Для українців, як і для всього цивілізованого світу, записи розмов російських терористів в Україні – не новина. СБУ щодня публікує свідчення низького морального стану злочинців та їх звірств щодо мирного населення.

Цінність розслідування The New York Times у тому, що воно викриває брехню Кремля, зокрема спікера диктатора Дмитра Пескова, про те, що виведення російських військ з Київської області було "знаком доброї волі для створення сприятливих умов для переговорів (у Стамбулі – ЕП)".

Зібрані журналістами факти доводять, що окупаційні війська залишили Київщину через значні втрати, завдані їм Збройними силами України, логістичні та управлінські помилки російського командування.

Розслідування The New York Times – це показовий приклад OSINT-розвідки, тобто розвідки на основі даних з відкритих джерел.

З початку війни, використовуючи лише факти, розвідники викривають брехню перших осіб Кремля, розвінчують фейки російської пропаганди, збирають докази геноциду українців для майбутнього Гаазького трибуналу над російськими військовими злочинцями.

Що таке OSINT-розвідка

Розвідка на основі відкритих джерел (Open source intelligence, OSINT) – це технологія добування військової, політичної, економічної та іншої інформації з відкритих джерел. Отримана інформація містить цінні дані і може бути засекречена.

Перевірці OSINT підлягає будь-яка загальнодоступна інформація: супутникові дані, книги, звіти, газетні статті. Зазвичай збір здійснюється в інтернеті з використанням інформації, розміщеної в соцмережах та групах миттєвих повідомлень.

OSINT можна використовувати для збору розвідувальних даних про потенційну жертву, щоб звузити коло потенційних вразливих місць, або для збору даних про нападника, щоб побачити його сили, засоби та слабкі місця.

Експерти з OSINT називають війну Росії проти України унікальною з точки зору доступних можливостей для спостереження за ходом військових дій.

 
Геолокація радіоперехоплень окупаційних військ під час операції з оточення Києва
Джерело: OSINT-розслідування The New York Times

Так, ще до масштабного вторгнення Росії опубліковані в TikTok відео давали уявлення про переміщення російських військ та їх нагромадження на кордонах України.

Після вторгнення завантажені в Telegram відео разом із загальнодоступними супутниковими зображеннями пролили світло на окремі атаки та прогрес "орків" на території України.

Моніторинг у соцмережах номерних знаків транспортних засобів окупантів дав інформацію про типи військової техніки та маршрути їх пересування.

OSINT-дослідники навіть записували незашифровані радіорозмови російських підрозділів. Ці перехоплення показали величезні логістичні проблеми окупантів.

Такі розвідувальні дані можна використовувати для підтримки судового переслідування за порушення прав людини та воєнні злочини.

Наприклад, Bellingcat відстежує використання у війні касетних боєприпасів. Ця зброя заборонена багатьма державами, оскільки заподіює жертвам значні страждання.

Команда Bellingcat збирає, перевіряє та визначає географічні координати відео, знятого в Україні та завантаженого в соціальні мережі.

Інтерактивна моніторингова мапа (натиснути на малюнок для переходу)

 
Моніторингова карта, створена Центром інформаційної стійкості, Bellingcat, CIT, Advance Democracy для документування та перевірки значущих фактів під час російського вторгнення в Україну
джерело: maphub.net

Ще одна сфера діяльності OSINT-розвідників – протидія дезінформації.

Неправдиві дані, зокрема в соцмережах, є частиною зусиль путінського режиму, який намагається спотворити уявлення громадськості про війну. OSINT-розвідники розвінчують неправдиві заяви та викривають дезінформацію.

Інтернет-розвідники та їхні роботи

Британське інтернет-видання Bellingcat є лідером з використання технології OSINT-розвідки в Україні.

Одне з його розслідувань виявило використання касетних боєприпасів – зброї, розробленої для знищення незахищеного цивільного населення на невійськових об’єктах.

Війна Росії проти України спричинила зростання OSINT-спільноти і значну її активізацію.

Twitter-акаунт Джастіна Педена, 20-річного студента американського коледжу в Алабамі, має 253 тис підписників. Він є визнаним любителем розвідувального співтовариства. У березні Педен став одним з героїв публікації The Washington Post про "розквіт Twitter-шпигунів".

Caliber Obscura та Oryx документують опубліковані в інтернеті відеоматеріали війни і підраховують втрати обладнання з обох сторін. Oryx щоденно відстежує втрати військової техніки російськими та українськими силами.

OSINT-розвідники знаходять унікальні фотографії та відеозаписи і встановлюють точні географічні координати місць, де вони були зроблені. Ось, наприклад, відео, фото і геолокація висадки з вертольотів повітряного десанту окупаційних військ у Миколаєві 26 лютого.

Яскравим представником української OSINT-розвідки є InformNapalmЙого представники з початку війни Росії проти України у 2014 році накопичили величезний досвід щодо методів ідентифікації військових злочинців РФ.

Засновник InformNapalm Роман Бурко відмовився розповісти про особливості ведення OSINT-розвідки у режимі воєнного стану, бо наразі всі волонтери спільноти перебувають у лавах Збройних Сил України та територіальній обороні, а розкриття деталей та прикладів може завадити успіху виконання подальших операцій.

Кодекс спільноти закордонних OSINT-розслідувачів

Більшість інтернет-розвідників симпатизують Україні, тому документують дії російських військ. OSINT-аналітики працюють переважно в групових чатах Twitter, де діляться відео і допомагають один одному перевіряти матеріали.

Спільнота має неформальний кодекс поведінки. Одні дослідники заявили, що не будуть ділитися відеоматеріалами мертвих тіл. Інші вирішили приховати відео, які показують пересування українських військ.

Якщо дослідники опублікували в Twitter недостовірну інформацію, інші учасники спільноти можуть про це повідомити. У випадку підтвердження недостовірних даних твіт видаляється. Така колегіальна робота допомагає уникнути помилок.

"OSINT – це спільна робота. Коли ви публікуєте докази, ви пишете, як до них прийшли. Це дозволяє людям набагато більше довіряти тому, що ви робите", – зауважив Кайл Глен, співзасновник платформи онлайн-новин Conflict News.

Другим за популярністю центром комунікації інтернет-розвідників є платформа Discord.

Це система миттєвого обміну повідомленнями з підтримкою VoIP (обмін голосовими повідомленнями) та відеоконференцій для використання різними спільнотами за інтересами. Найбільш популярна серед геймерів та учнів.

Discord створила однойменна компанія із Сан-Франциско (США). У травні 2019 року в Discord було зареєстровано понад 250 млн учасників. Протягом місяця в онлайні на платформі в середньому були присутні 56 млн користувачів.

Інтернет-розвідники використовують Discord у той же спосіб, що й Twitter: проводять розслідування окремих епізодів війни Росії проти України, діляться фактами, висновками, аналізують обґрунтованість висновків.

Щоб стежити за роботою OSINT-розвідників або долучитися до них, треба підписатися на відповідне співтовариство: Project Owl: The OSINT Community, Bellingcat, Ukrainian Radio Watchers.

Цінність оприлюднених OSINT-розслідувань окремих епізодів російської агресії важко переоцінити з точки зору розвіювання брехні військового керівництва країни-агресора і документування їхніх військових злочинів.

Показовий приклад – спростування журналістами The New York Times відвертої брехні російського диктатора про те, що масове вбивство цивільних українців у Бучі є фейком. 

Ще один кейс – розслідування британської некомерційної організації Airwars, яка задокументувала і проаналізувала обстріл касетними боєприпасами харківського дитячого госпіталю і центру переливання крові.

Росія тепер не може брехати про свої злочини

Головний висновок з аналізу можливостей OSINT-розвідки полягає в тому, що військове керівництво країни-агресора більше не може контролювати інформаційне поле навколо конфлікту у власних інтересах, а простіше кажучи – брехати на весь світ про його перебіг.

Війна Росії проти України взірця 2022 року вирізняється безпрецедентним обсягом відкритих даних. Це дозволяє OSINT-спільноті створювати панорамну перспективу, яка іноді конкурує або навіть перевершує операції шпигунських агентств.

За словами заступника директора Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень Atlantic Council Лукаса Андрюкайтіса, частина інформації спільноти OSINT-розвідників часто потрапляє до представників розвідки НАТО.

"Завжди буде туман війни, але я думаю, що це найтонша завіса війни, яку ми коли-небудь мали", – каже Педен.

Реклама: