Цены на электроэнергию рекордно упали: регулятор собирал экстренное заседание. Что происходит?

Цены на электроэнергию рекордно упали: регулятор собирал экстренное заседание. Что происходит?

Понедельник, 5 июля 2021, 15:45 -
oilpoint
Что произошло со стоимостью электроэнергии и почему в ценовых рекордах на рынке обвиняют компанию Рината Ахметова. (укр)

Перед вихідними на ринку електроенергії відбувся рекордний обвал цін на електроенергію, який призвів до збитків для учасників ринку. Постраждали і трейдери, і генерація.

Представники енергетичного регулятора звинуватили трейдера Ріната Ахметова в маніпуляціях і тиску на владу з метою добитися необхідних для донецького бізнесмена рішень.

В Ахметова звинувачення відкинули та заявили, що в усьому винен регулятор, який сам створює умови для маніпуляцій на ринку, дозволяючи працювати на ньому трейдерам-спекулянтам.

З чим був пов'язаний ціновий рекорд та чому це погано для учасників ринку?

Реклама:

Що сталося?

Наприкінці минулого тижня на ринку електроенергії відбувся різкий обвал цін.

Мова йде про електроенергію для бізнесу. Жодного стосунку до цін для населення ця ситуація не має, оскільки тариф для побутових споживачів фіксований – 1,68 грн за кВт-год.

Так, вартість електроенергії на ринку на добу наперед (РДН, один з чотирьох сегментів ринку) впала з 1,45 грн за кВт-год 1 липня до 1,03 грн за кВт-год 2 липня.

У суботу та неділю ціна на електроенергію на РДН падала до 30 коп за кВт-год, що викликало паніку на ринку.

Чому впала ціна?

Це відбулося через різке зниження попиту на ринку на добу наперед, який є ціновим індикатором усього ринку. На РДН, учасниками якого є трейдери та представники генерації, продається 20-25% усієї електроенергії.

Низка гравців, серед яких "Д.трейдинг" Ріната Ахметова та "Юнайтед енерджі" Ігоря Коломойського, різко знизили купівлю електроенергії на РДН і перейшли на ринок двосторонніх договорів, що спричинило аномальне падіння вартості ресурсу.

Довідка. На ринку двосторонніх договорів угоди укладаються на день, на тиждень, на місяць, на квартал або на рік. Цей ринок ніким не контролюється. Інформації про ціни на ньому не має навіть регулятор.

Чому зниження цін – погано?

Показники, до яких впала ціна, рекордно низькі. Вони не покривають навіть собівартості вироблення електроенергії, що призведе до втрат генеруючих компаній і трейдерів.

Передусім постраждають виробники електроенергії – державні "Енергоатом" та "Центренерго". У збиток спрацюють ДП "Гарантований покупець", яке продає "зелену" електроенергію, та "Укренерго", на яку покладена функція компенсатора різниці між ринком і "зеленим" тарифом.

Цікаво, що збитків зазнає і ДТЕК Ахметова, оскільки його договори поставки теж прив'язані до РДН.

Навіщо це ДТЕК, якщо компанія сама зазнає збитків?

Співрозмовники видання з НКРЕКП кажуть, що таким чином компанія донецького бізнесмена намагається вирішити дві проблеми.

По-перше, вона хоче витіснити з РДН трейдерів, залишивши на ньому лише представників генерації.

По-друге, ДТЕК бажає змінити склад енергетичного регулятора включно з його керівником Валерієм Тарасюком.

"Нетипова поведінка учасників ринку підтверджує проблему надлишкової ринкової влади окремих гравців, які можуть знижувати ціну на РДН (шляхом зменшення попиту. – ЕП) або підвищувати ціну на РДН (шляхом зменшення пропозиції. – ЕП), використовуючи такі дії для тиску на владу з метою реалізації неправомірних вимог", – заявили в НКРЕКП.

"Така надмірна влада окремих гравців на ринку електроенергії загрожує його ефективному, конкурентному і стабільному функціонуванню", – додали в регуляторі.

Що кажуть у ДТЕК?

У відповідь на заяву регулятора трейдер ДТЕК – компанія "Д.трейдинг" – звинуватила НКРЕКП у створенні умов для спекуляцій на ринку.

У компанії заявляють про роботу на ринку трейдерів-спекулянтів, які начебто здійснюють маніпуляції та дестабілізують енергосистему.

"D.trading закликає НКРЕКП навести порядок на ринку електроенергії відповідно до європейських стандартів роботи, терміново усунути маніпуляції і спекуляції, які спотворюють реформу енергетики України", – заявили в компанії.

Що було зроблено?

У неділю відбулося екстрене засідання НКРЕКП. Його учасники ухвалили низку рішень, покликаних відновити попит на РДН та стабілізувати ситуацію.

По-перше, регулятор запровадив 50-відсоткове обмеження на торгівлю електроенергією між афілійованими компаніями. Передусім це стосується ДТЕК.

По-друге, НКРЕКП зобов'язала операторів систем розподілу (обленерго) та "Укренерго" компенсувати 95% своїх втрат у мережі на РДН, тоді як до цього вони купували лише 50%.

По-третє, до 8 липня регулятор запровадив поняття мінімальної ціни (price cape) на РДН у розмірі 733,9 грн/мВт-год.

Чим усе завершиться?

Після рішень НКРЕКП ціни на електроенергію на ринку на добу наперед почали відновлення: середньозважена ціна підвищилася до 916 грн за мВт-год.

За словами співрозмовників ЕП, ухвалені рішення повинні найближчим часом стабілізувати ситуацію на ринку.

Чи покарають винних?

НРКЕКП оголосила про проведення розслідування причин падіння ціни на електроенергію на РДН і звернулася до Антимонопольного комітету щодо зловживання компанією "Д.трейдинг" монопольним становищем.

"Яка мотивація таких дій – будуть досліджувати компетентні органи", – заявив голова парламентського комітету з ПЕК Андрій Герус. За його словами, ця ситуація ще раз підкреслює проблему надмірної ринкової влади окремих гравців енергоринку.

Чи покарають винних у маніпуляціях, не відомо, однак очевидно, що для уникнення таких ситуацій варто боротися з причиною, а не з наслідками.

Правила енергоринку далекі від ідеальних, і якщо цього оперативно не виправити, то на такому "ринку" виживуть одиниці.

Реклама: