Стартовые сбережения: куда инвестировать 5-10 тысяч долларов

Стартовые сбережения: куда инвестировать 5-10 тысяч долларов

Пятница, 4 июня 2021, 09:45 -
Какие инструменты могут подойти для начинающего инвестора. Советы от опытных бизнесменов, которые знают, как инвестировать с умом. (укр)

На руках в українців є до 50 мільярдів доларів. Такі оцінки недавно озвучив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За даними Нацбанку, у кращому випадку до 40% від цієї суми зберігаються на депозитах, решта – "під подушкою". Гроші не працюють і це не врятує їх від девальвації.

Чому українці не інвестують? Відповідь на це запитання завжди однакова: брак інструментів і культури інвестування.

Які інструменти можуть підійти для інвестора-початківця, який не хоче зберігати свої гроші "під подушкою"?

Реклама:

Відповідь на це запитання ЕП шукала в людей, які знають, у що вкладати, і вміють інвестувати з максимально можливим результатом.

Куди інвестувати 5-10 тис дол? Відповідають гендиректор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа, засновик UNIT.City Василь Хмельницький, президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак.

З чого почати

"Мати гроші і нічого на них не заробляти – так само погано, як і не мати цих грошей. Звичайно, кожному громадянину, у якого є якийсь більш-менш зрозумілий стабільний заробіток або якісь заощадження, важливо розуміти, що з ними робити далі", – підкреслює важливість інвестування Ігор Мазепа.

Перш ніж перейти до вибору інструментів, слід визначитися з метою інвестицій. Це може бути, наприклад, купівля автомобіля, нерухомості, навчання дітей в університеті, пенсійні накопичення чи просто заощадження на "чорний день". Чітке визначення мети дозволить визначитися з терміном, протягом якого відбуватиметься інвестування.

"Коли ми говоримо про інвестиції, треба відрізняти інвестування від трейдингу. Трейдинг – це торгівля, тобто короткострокове інвестування. Купив – через хвилину чи через день продав. Такі речі – це не інвестування. Коли ми говоримо про інвестування, ми в першу чергу визначаємо його ціль.

Якщо дитині на навчання в університеті, а їй зараз вісім років, то це термін десять років, якщо на автівку, то два-три роки. Коли мова йде про пенсію, то кошти можуть накопичуватися 30-40 років", – зауважує Тарас Козак.

Сума 5-10 тис дол достатня навіть для того, аби диверсифікувати власний портфель.

Звісно, перебування коштів у різних інструментах не дозволяє розраховувати на високу дохідність, але це точно страхує інвестора від непередбачуваних подій і небезпеки втратити все.

У що вкладати

Василь Хмельницький радить вкладати 5-10 тис дол у власну справу.

"Я б рекомендував українцю почати займатися бізнесом. Зараз хайп такий: потрібно купити Bitcoin, акції Tesla або грати на спорт. Я б таке не рекомендував. Усі говорять, і я в це вірю, що найближчим часом може статися криза й акції впадуть.

Гловне – люди, які інвестують в акції, не отримують жодного досвіду.

У чому цікавість бізнесу? Ви створюєте власний бізнес, потихеньку заробляєте гроші, постійно стикаєтеся з певними труднощами, долаєте їх, отримуєте досвід. Це допомагає потім досягти чогось у житті", – переконує засновник UNIT.City.

Пдприємець одразу наводить приклад: виробництво паперових трубочок.

"Ви знаєте, що в Європі (у ЄС. – ЕП) заборонили пластмасові трубочки? Виробництво паперових – це досить пристойний бізнес. По-перше, це екологічно правильно. По-друге, обладнання коштує небагато. По-третє, попит на трубочки може бути не лише в Україні, а й в усьому світі", – додає Хмельницький.

"Банківський депозит – найочевидніша річ. Я знаю, що деякі наші співгромадяни купують квартири на ранній стадії будівництва, щоб потім їх продати. Дуже часто, до речі, це зависає, ці квартири потім стають неліквідними. Потім вони намагаються робити в них ремонти, здавати їх в оренду", – каже Мазепа.

На його думку, можливості для інвестицій в Україні обмежені і не дають високих відсотків прибутку, тому він радить звертатися до фондового ринку, на якому працює його компанія.

"На 2 тисячі доларів я б купив гривневих облігацій. Це гривневий ризик. Прибутковість українських ОВДП – 10-12% залежно від терміну. Далі може бути інвестиція в іноземні цінні папери або в інститути спільного інвестування, які, до речі, починають з'являтися в Україні і найчастіше орієнтовані на зрозумілі сегменти (наприклад, нерухомість. – ЕП)", – перелічує інвестбанкір.

Вкладати кошти в нерухомість, цінні папери чи депозити – питання непринципове, упевнений Козак. Головне – диверсифікація та сталість інвестицій.

"В інвестуванні важлива регулярність. Якщо ви щомісяця будете додавати до свого портфеля 2-5 тисяч гривень, то в якийсь момент обсяг перевищить 30 тисяч, 50 тисяч, і ви будете мати солідний портфель", – зауважує Козак.

Власнику 10 тис дол він пропонує почати з американських цінних паперів. На їх купівлю можна спрямувати 2-3 тис дол. Ще кілька тисяч варто вкласти в інвестиційні фонди. Решту коштів можна розділити на між ОВДП і банківським депозитом.

Де тримають гроші великі інвестори

Усі кошти Хмельницький інвестує в проєкти. Жодних рахунків, крім тих, які необхідні для покриття поточних витрат, він не має. "Гроші повинні працювати, тому я просто веду різні бізнеси", – говорить бізнесмен.

В інвестиціях Мазепи є два головні напрями: ті, що генерують постійний грошовий потік, і ті, що спрямовані на інновації. Останні можуть не приносити значних прибутків або бути збитковими. Проте вони працюють на майбутнє, борються за абонентів. Саме за кількістю останніх та їх платоспроможністю оцінюватиметься успішність таких інвестицій.

Хоча основний дохід Мазепи мали б приносити інвестиції в цінні папери, він не нехтує більш звичними і зрозумілими способами заробітку, наприклад, нерухомістю.

"Я інвестую в проєкти заміського будівництва і заміського девелопменту навколо Києва, які я зробив давніше", – розповідає він. Через пандемію люди почали активніше купувати заміське житло, воно зросло в ціні, а інвестбанкір на цьому заробив.

Апологет диверсифікації Козак каже, що має активи в іноземних цінних паперах (американські акції. – ЕП), у ліквідних акціях українських компаній (блакитні фішки), проте основну частину власних коштів тримає в ОВДП.

"Найкращим активом гарантованих інструментів (повернення коштів з ОВДП гарантує держава. – ЕП) з фіксованою дохідністю є ОВДП. Вони погашаються у встановлений час, за ними є комбінація високої дохідності, надійності, відсутнє оподаткування. Вони унікальні. Мене дивують люди, які інвестують, але не хочуть купувати ОВДП", – резюмує Козак.

Реклама: