"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Зеленский услышал голос фондового рынка: Хромаева заменит советник Ермака

Зеленский услышал голос фондового рынка: Хромаева заменит советник Ермака

Вторник, 2 февраля 2021, 15:00 -
Фото Укранской биржи
Кто станет новым главой Нацкомиссии по ценным бумагам и фондовому рынку.(укр)

У минулі вихідні закінчилася шестирічна каденція Тимура Хромаєва на посаді голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), якого у 2015 році призначив Петро Порошенко.

Не зважаючи на підтримку Хромаєва міжнародними партнерами, його повноваження на другий термін президент Володимир Зеленський продовжувати не буде.

Принаймні в Офісі президента вже визначилися з новим очільником органу, який контролює чи не весь небанківський фінансовий ринок країни. Ним стане радник керівника ОП Руслан Магомедов.

Хромаєв – out, Магомедов – in

У понеділок увечері на сайті Єдиного державного реєстру декларацій з'явилися відомості про доходи та майно Руслана Магомедова як кандидата на посаду голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Реклама:

Поки що це єдиний претендент на цю посаду, але, як зазначають співрозмовники ЕП в комісії та Офісі президента, рішення про призначення Магомедова вже ухвалене, і до кінця тижня Зеленський підпише відповідний указ.

За даними джерел, цьому указу передуватиме інший про звільнення з посади голови НКЦПФР Тимура Хромаєва. А до кінця лютого посади втратять три члени комісії (подання про звільнення і призначення робить голова комісії): Ігор Назарчук, Олександр Панченко і Дмитро Тарабакін. Усі вони були призначені на шість років 30 січня 2015 року.

Посаду збереже лише Максим Лібанов, термін перебування якого на посаді закінчиться в лютому 2024 року.

За інформацією джерел ЕП, до складу НКЦПФР увійдуть два члени від учасників фондового ринку і два від прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Усього членами комісії можуть бути шість осіб. Одне місце залишиться вакантним.

Хто такий Руслан Магомедов

 

Магомедов закінчив Київський національний економічний університет за спеціальністю "Фінанси підприємств".

З 2006 року керував департаментом інтернет-трейдингу в компанії "Проспект інвестментс", яка до 2011 року входила в інвестиційну групу "Російські фонди".

У 2010 році перейшов на аналогічну посаду в Astrum Capital бізнесмена Леоніда Юрушева. Через рік очолив компанію. До 2016 року Astrum Capital припинила діяльність на ринку цінних паперів, втратила частину ліцензій і була продана власникам фінансової компанії "Укранет".

У 2016 році Магомедов претендував на посаду голови Національного депозитарію, але програв конкурс литовцю Міндаугасу Бакасу.

Після цього він протягом трьох років працював старшим проєктним менеджером у проєкті "Розвиток та консолідація інфраструктури ринку капіталів" Європейського банку реконструкції та розвитку.

30 квітня 2020 року призначений позаштатним радником голови Офісу президента Андрія Єрмака. Від Зеленського делегований до складу конкурсної комісії з обрання членів наглядової ради одного з державних банків.

Відповідно до поданої у 2020 році декларації, за рік Магомедов отримав дохід 87 тис грн, з яких 80 тис грн від підприємницької діяльності. У готівковій формі та на банківських рахунках має майже 2 млн грн.

Також він є власником шести акцій Української біржі (номінал однієї – 1 тис грн), які після призначення зобов'язаний буде продати через заборону володіти часткою в підконтрольних НКЦПФР компаніях.

ЕП звернулася до Магомедова за коментарем щодо його призначення, але він відповів, що до указу президента нічого коментувати не буде.

Хромаєв став жертвою активних дій?

Магомедов був серед двох імовірних претендентів на посаду голови комісії, яких ЕП називала два місяці тому.

Тоді, попри протистояння Хромаєва з учасниками ринку, у звільнення останнього мало хто вірив. Причина підтримка дій голови комісії міжнародними донорами та дружні стосунки його дружини Маші Єфросініної та першої леді Олени Зеленської.

Очевидно, розуміючи необхідність продемонструвати результати своєї роботи, Хромаєв в останні два місяці помітно активізувався.

Так, 20 січня на засіданні Кабміну він презентував проєкт меморандуму щодо створення Українського міжнародного фінансового центру, який днями підпишуть український уряд, агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Європейський банк реконструкції та розвитку.

Однак це не спрацювало. Співрозмовники в ОП стверджують, що рішення не залишати Хромаєва на другий термін на Банковій ухвалювали з урахуванням результатів його діяльності та позиції учасників фондового ринку.

"Інфраструктура фондового ринку є, а інструментів немає. В учасників ринку відсутня довіра до регулятора. Я не бачу ніяких новацій, а лише деградацію. Повністю відсутні комунікації між комісією та компаніями, які вона регулює.

Відсутні стратегія і розуміння ролі ринку капіталів в економіці України", заявив у коментарі ЕП ексчлен НКЦПФР, засновник Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Одне "але"

За законом "Про державне регулювання ринку цінних паперів", голову і членів НКЦПФР призначає і звільняє президент. 

Проте стаття 106 Конституції містить перелік осіб, яких президент призначає та звільняє з посад. Після внесення змін до Конституції у 2014 році голова та члени Комісії з цінних паперів та фондового ринку до цього переліку не входять.

"Існує висока вірогідність визнання такими, що не відповідають Конституції, положень законодавства, якими передбачено, що голова та члени НКЦПФР призначаються та звільняються президентом шляхом видання відповідних указів.

Більше того, у 2008 році Конституційний суд уже визнавав неконституційними повноваження президента щодо призначення керівного складу попередника НКЦПФР – Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку", зазначає адвокат Matviyiv&Partners Андрій Швадчак.

У 2020 році Конституційний суд визнав неконституційними низку положень закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг".

Суд визнав: утворивши НКРЕКП своїм указом, президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень, оскільки повноваження президента вичерпно визначені Конституцією, яка не передбачає його права створювати такі органи.

Так само Конституція не наділяє президента правом призначати та звільняти членів НКРЕКП.

Аби кадрові рішення не стали предметом спору в суді, спочатку необхідно внести зміни в закон "Про державне регулювання ринку цінних паперів", передбачивши право Кабміну призначати голову НКЦПФР та її членів.

Реклама: