Елочный бизнес: где выращивают "легальные" елки и как их найти

Елочный бизнес: где выращивают "легальные" елки и как их найти

Какой путь проходит елка до торговой точки, как их выращивают, и кто основные игроки этом рынке. Репортаж из лесничества. (укр)
Вторник, 24 декабря 2019, 14:45 -
Фото Таисия Кутузова

Тридцять метрів і сто тонн. Саме такі розміри головної ялинки країни. Цього року, щоб її зібрати та оформити Софіївську площу, КМДА придбала близько 500 сосен та ялин і витратила на це 100 тис грн.

Для продавців новорічних дерев зараз гаряча пора. Торгові точки з ялинками і соснами заполонили всі українські міста і села. Багато хто, зустрічаючись з ними, хотів би дізнатися, як все це влаштовано та що таке ялинковий бізнес.

Як ялинки і сосни потрапляють до міста? Хто їх вирощує і продає? Скільки на цьому заробляють? Як відрізнити "легальну" ялинку від "браконьєрської"?

Чи шкодять довкіллю українці, які не уявляють новорічних свят без хвойного запаху в оселі? А може, краще синтетична?

ЕП теж зацікавилася цим специфічним бізнесом. Найбільшим гравцем на ринку є державні лісгоспи. Напередодні журналісти відвідали одне з таких господарств — розташоване неподалік Києва Сухоліське лісництво.

Сухоліське лісництво. Площа — 5 024,5 га. Складається з шести дільниць-урочищ: "Сухоліська дача" — 3 677 га, "Довгалівське" — 354 га, "Гребінник" — 314 га, "Макіївська дача" — 135 га, "Таганча" — 102 га. Лісництво розташоване у Рокитнянському районі на півдні Київщини, контора — у селі Сухоліси.

 
Такі таблички висять на вході до будівлі Сухоліського лісництва

Лісгоспів в Україні сотні, але на новорічних деревах спеціалізуються не всі. Усього в Україні такі плантації займають близько 5 тис га, на яких вирощують 14 млн штук хвойних дерев.

Чи можна заробити на ялинках

Найбільшим постачальником лісових красунь до свят є держлісгоспи, до сфери управління яких належить 73% лісового фонду України. Вирощують їх не лише держліжгоспи, а й комунальні та приватні підприємства, проте їх частка незначна.

 
Практика вирощування новорічних ялинок почалася у 1901 році, коли біля Нью-Джерсі було висаджено 25 тис дерев. На спеціальних плантаціях масово почали вирощувати ялинки після Другої світової війни

У 2019 році лісгоспи планують реалізувати на новорічних ярмарках близько 500 тис дерев.

Скільки продали ялинок держлісгоспи

Рік

Кількість, тис шт

Сума, тис грн

2014

468

21 318,4

2015

551

26 439,6

2016

511

26 891,9

2017

570

31 714,8

2018

541

38 335,6

Щоб задовольнити передсвятковий попит і мінімізувати шкоду від незаконних вирубок, держлісгоспи вирощують ялинки на спеціальних плантаціях.

 
У кожному лісництві є лісові розсадники, де вирощують саджанці
 
Саджанці доглядають: прополюють бур'яни, захищають від шкідників та хвороб

"Ми на ялинках майже не заробляємо, їх реалізують за ціною собівартості. Наше завдання — забезпечити новорічними красунями населення, щоб люди не крали ялинки з лісу", — пояснює інженер з лісових культур Сухоліського лісництва Андрій Поясник.

 
Вони знають про ліс все. Андрій Поясник та Дмитро Холодний

Метрову ялинку тут можна купити за 90 грн, висотою 2-2,5 м — за 210 грн, 4-5 м — за 936 грн.

Цього року на новорічній плантації в Сухоліському лісництві до реалізації готові 200 сосен і 400 ялин.

ЕП потрапляє на розсадник, де ростуть ялина звичайна і сосна. Сіянцям по два-три роки. Частина з них стане саджанцями на новорічних плантаціях, частина піде на заліснення зрубів.

 
Коли саджанцям виповнюється два роки, їх "переселяють" у відкритий ґрунт. Лише незначна кількість саджанців буде призначена для плантацій новорічних ялинок.

Ялина до одного метра росте не менше шість років, сосна — чотири-п'ять років.

Заготівля новорічних красунь відбувається за заявками оптовиків та споживачів.

"Якщо покупець захоче, ми можемо викопати ялинку з корінням, щоб він міг навесні висадити дерево на подвір'ї чи в парку", — каже лісничий Дмитро Холодний.

 
"Ми посилюємо охорону хвойних насаджень перед святами, але людей не завжди вистачає", — розповідає Холодний

Зараз державне підприємство тільки вивчає можливість реалізації ялинок у горщиках. Такий товар ще не користується попитом, і витрати на вирощування ялинки в горщику вищі. Такий товар у лісгоспах України можна придбати за 100 грн.

Частина лісгоспів і деякі комунальні та приватні підприємства вирощують ялинки в горщиках і постачають хвойні гілки для новорічних композицій, щоб не зрізати дерево.

Шишковий урожай

Життя хвойних дерев починається з шишки. Теплий грудень — чудова пора для їх заготівлі. Збір шишок починається в листопаді і триває до квітня. Журналісти потрапляють на склад для заготівлі шишок на початку грудня.

 
 
Усе починається з шишок

"Шишку треба зривати з гілки нерозкритою, ми сушимо їх при температурі +35 у спеціальних барабанах, волога з шишки випаровується, вони розкриваються і з шишки висипається на підлогу насіння", — розповідає Поясник.

Сухоліське лісництво за сезон збирає до 3 тонн шишок, з яких отримують близько 30 кг насіння.

За збір шишок працівникам лісгоспів платять 10 грн за кг. Основні затрати при вирощуванні хвойних — оплата праці, адже збирають шишки і садять дерева вручну. Так само відбувається прополювання та косіння міжрядь на розсадниках.

Як впізнати легальну ялинку

Не всі українці готові платити за ялинку. Незаконна вирубка процвітає, хоча за це передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

"Ми посилюємо охорону хвойних насаджень перед святами, але людей не завжди вистачає. Залучаємо працівників поліції, проте люди все одно вдаються до крадіжок", — зазначає Холодний.

 
 
На "новорічних" плантаціях саджанці висаджують в борозни на відстані близько метра один від одного

За незаконно зрубане хвойне дерево передбачені штраф, адміністративне і навіть кримінальне покарання.

Якщо людина незаконно зрубала одне дерево діаметром до 10 см, то мінімальний штраф становитиме 1 008 грн (шкода лісу 498 грн та адмінштраф 510 грн), 10-14 см — 1 388 грн, 14-18 см — 2 764 грн.

Якщо було незаконно зрубано кілька ялинок, то штрафи зростають в рази. При завданні істотної шкоди правопорушника можуть позбавити волі на три-сім років.

Не всі дерева, які продаються на ялинкових ярмарках, мають легальне походження. Лісники радять при купівлі ялинки звертати увагу на наявність самоклейної етикетки чи пластмасової стяжки на стовбурі дерева.

 
Згідно з чинним законодавством, продукція лісових господарств повинна бути маркована спеціальними бирками

Етикетка містить індивідуальний номер, за яким можна перевірити легальність походження дерева. Крім того, можна скачати мобільний додаток yalynka.info і перевірити законність дерева в місці продажу.

Лісники радять після свят не викидати ялинки на смітник, а здавати їх на переробку. Також дерева можна віднести в пункти прийому, які відвезуть їх в зоопарки.

 
Реклама: