Дефолта не будет: о чем Зеленский говорил с бизнесом. Главное

Дефолта не будет: о чем Зеленский говорил с бизнесом. Главное

Пятница, 21 июня 2019, 08:30 -
Через месяц после президентских выборов Владимир Зеленский провел свою первую встречу с предпринимателями. Какие планы анонсировал гарант и что ему рассказывал бизнес? (укр)

Лаунж-музика перед початком заходу, КВЦ "Парковий" замість готелю "Інтерконтиненталь", неформальний формат спілкування — так пройшла перша зустріч президента Володимира Зеленського з компаніями-членами ACC, Спілки українських підприємців та ЄБА.

У попередні роки ці зустрічі приблизно раз на квартал проводив президент Петро Порошенко. Зеленський перейняв цей формат, але з певними особливостями.

На його зустрічі не було прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Уряд був представлений у значно меншому складі, ніж на зустрічах Порошенка.

Серед присутніх були глава НБУ Яків Смолій, міністр фінансів Оксана Маркарова, керівники держбанків, заступники голови АП.

Реклама:

Впливових народних депутатів теж не було. Основна причина — у новообраного президента зараз надто мало прибічників у владі.

Відсутність команди виявилася основним слабким місцем Зеленського під час комунікації.

Публічна демонстрація політичних союзників свідчить про командну гру. Це йде на користь іміджу гаранта і дає бізнесу розуміння політичних розкладів.

Крім того, соратники є певною підстраховкою для президента. Гострі або незручні питання від бізнесу можна переадресувати, а відповідальність — розпорошити.

Ймовірно, під час наступних зустрічей — після парламентських виборів та формування нового уряду — політичне оточення Зеленського кристалізується. Наразі ж він комунікував з бізнесом тет-а-тет.

Відчувалося, що далеко не на всі питання у нього є відповіді. Тим не менш, Зеленський озвучив чимало планів і розставив основні акценти. ЕП визначила основні з них.

Гучні новини, або Як старі укази відійшли в минуле

У зустрічей гаранта з підприємцями є дві традиції.

Перша — публічне підписання президентом певних важливих для бізнесу законів. Зеленський перейняв цю "фішку".

Він оголосив про скасування понад сотні застарілих президентських указів. Серед них — укази про високі штрафи за порушення касової дисципліни, про заборону використовувати тканини іноземного виробництва для виготовлення шкільної форми, обмеження для встановлення нотаріусами рівня цін на свої послуги.

Друга — під час спілкування президента з бізнесом зазвичай "випадково" трапляється якась гучна подія, про яку президент повідомляє підприємцям.

Цього разу такою подією стала новина про визнання конституційним указу президента про позачергові вибори. У кулуарах це рішення сприйняли неоднозначно.

"Залежить від того, як суд юридично це обґрунтує. Якщо буде апеляція до народу як арбітра при вирішенні конфлікту між парламентом і президентом, то в цього формулювання велике майбутнє", — сказав один з учасників заходу. Можна буде визнавати конституційним або неконституційним будь-що.

Як потім стало відомо, Конституційний суд скористався саме цим формулюванням. Його суть у тому, що конституційний конфлікт між президентом і парламентом щодо підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради за відсутності чітких правових норм роботи коаліції може вирішити народ шляхом проведення позачергових виборів.

Чого хоче президент

Промова президента тривала близько 30 хвилин. За цей час він встиг запевнити зал, що "поважитиме і захищатиме незалежність НБУ", а також перелічити численні пріоритети своєї роботи.

Якщо стосовно першої заяви питань не було, то озвучені гарантом плани породили чимало дискусій.

Пріоритети Володимира Зеленського

1. Продовження європейської інтеграції та співпраці з МВФ.

2. Покращення кредитного рейтингу країни та залучення інвесторів. Через три-чотири роки Україна здатна опинитися серед десяти провідних країн в рейтингу Світового банку Doing Business.

3. Податкова амністія на пільгових умовах.

4. Демілітаризація правоохоронних органів. СБУ повинна боротися з шпигунами та диверсантами, а не бізнесом.

5. Подолання корупції в судах. Запуск Антикорупційного суду. "Зараз ми віддаємо АС дві будівлі Державного управління справами. Про яку реформу може йти мова, якщо їм нема де сісти?" — прокоментував гарант.

6. Скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель.

7. Легалізація азартних ігор.

8. Оновлення трудового законодавства і тотальна декомунізація правового поля.

9. Захист конкуренції. Заміна скандальної формули формування ціни на вугілля "Роттердам+" формулою "Роттердам-". "Це якраз той випадок, коли заміна "плюс" на "мінус" дає Україні "плюс", — прокоментував президент.

10. Приватизація держмайна.

11. Тотальна діджиталізація процесів, реалізація ідеї "Держава в смартфоні". Якісний інтернет та мобільний зв'язок по всій Україні.

12. Відновлення Донбасу та створення якісних умов перетину лінії розмежування. Для відновлення Донбасу, за оцінками президента, потрібно понад 300 млрд грн.

На першій зустрічі з бізнесом Зеленський також розповів про свої домовленості з олігархами.

За його словами, вони братимуть активну участь у відновленні Донбасу. Віктор Пінчук профінансує 24 квартири для полонених та опікуватиметься питаннями військовослужбовців.

"З Рінатом Ахметовим ми дійшли згоди не лише про скасування формули "Роттердам+", але й про те, що він вкладатиме кошти в медицину на Донбасі", — повідомив президент.

Ігор Коломойський, додав він, вкладатиме дуже великі гроші в інфраструктуру Донбасу, але він про це ще не знає.

"З рештою ще не зустрічався. Напевно, десь ховаються", — пожартував президент.

Про що говорить бізнес

Бізнес хотів конкретики. Він звернув увагу президента на можливість дефолту України, проблеми мінування компаній, контрабандні потоки, необхідність ухвалити закони про водний та залізничний транспорт.

Ще один must have для нової влади — осучаснити трудове законодавствота та знизити податкове навантаження на фонд оплати праці.

"Дефолту не буде", — твердо сказав Зеленський. Ця фраза стала певним лейтмотивом зустрічі. Президент повторював її кілька разів.

"Можете назвати п'ять-сім пріоритетних реформ, терміни їх реалізації і які люди ними керуватимуть? Швидше за все, ваша партія переможе на виборах. Чи є розуміння, яким буде склад уряду і за якими критеріями призначатимуться прем'єр, міністр фінансів, керівник митниці?" — запитав у Зеленського глава ІК DragonCapital Томаш Фіала.

Президент сказав, що у першу чергу потрібно виконати вимоги міжнародних інституцій, у тому числі про ухвалення закону про повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Наступні кроки — запуск АС, реформа правоохоронних органів та запуск ринку землі. Останній можна відкрити вже у 2019 році, але потрібно провести інформаційну кампанію серед населення.

Читай также
Что Зеленский говорит об экономике: главные обещания "ЗеКоманды"
Наследие Порошенко: что достанется Зеленскому в финансовом блоке
Дорогой Игорь Валерьевич. Как президент Зеленский может повлиять на бизнес Коломойского

В комунікації з Фіалою була реанімована ідея п'ятирічної давнини про створення спеціального фінансового фонду для виплати вищих зарплат реформаторам.

Принцип такий: бізнес та кредитори виділять кошти, щоб зробити зарплати держслужбовців конкурентними. Сам Фіала готовий виділити у фонд не менше 1 млн дол.

У фокусі обговорення опинилася тема заміни податку на прибуток податком на виведений капітал.

Ця реформа не на часі через відсутність бюджетних компенсаторів та спротив МВФ. Президент опинився перед вибором: або ПнВК, або 2 млрд дол траншу від кредитора.

Одна з тем, яка найбільше хвилювала бізнес, — контрабанда. 3 червня Зеленський дав тимчасово призначеному керівнику СБУ Івану Баканову два тижні на те, щоб побороти контрабанду і відзвітувати про це.

"Він вам уже відзвітував? За моєю інформацію, контрабандні поставки, які стояли на митниці близько двох тижнів, поїхали знову", — повідомив Зеленському президент групи компаній MTI Володимир Цой.

"Голова адміністрації президента (Андрій Богдан. — ЕП) щодня мене про це запитує. Він пише мені смс: "Ну що з контрабандою? Запитайте в Івана", — жартівливо відповів Зеленський.

"Ми або поборемо контрабанду, або замінимо Івана", — пообіцяв Зеленський.

Потім він пояснив, що вже звільнив глав облдержадміністрацій, причетних до контрабандних потоків, і має кілька форматів співпраці з правоохоронними органами, щоб покінчити з контрабандою в Україні найближчим часом.

Як відомо, недавно глава держави звільнив глав Чернігівської, Хмельницької, Херсонської, Тернопільської, Сумської, Полтавської, Миколаївської, Львівської, Кіровоградської, Київської, Івано-Франківської, Запорізької, Закарпатської та Волинської ОДА.

Засновник і головний виконавчий директор Horizon Capital Олена Кошарна поцікавилася у президента перспективами судової реформи та готовністю проводити приватизацію за нормами британського права.

Відповідь президента: готовність є, а новий проект судової реформи готується.

Плани є, команди нема

Фактично Зеленський заявив про намір зробити всі непроведені досі реформи та вирішити в країні всі проблеми.

Основна небезпека таких намірів — їх непосильність за відсутності згуртованої професійної команди. Останньої ще нема. Кристалізується вона після парламентських виборів та формування нового уряду.

Як формуватиметься влада?

Базовий сценарій такий: партія "Слуга народу" переможе і створить коаліцію. Була ідея формувати Кабмін з нових людей, які не працювали в законодавчій владі, але зараз розглядається варіант 50 на 50.

Як відомо, парламентські вибори відбудуться 21 липня. Очікується, що новий Кабмін буде сформований у вересні.

Реклама: