Обещание Гройсмана снизить цены на газ для населения. Правда или нет?

Обещание Гройсмана снизить цены на газ для населения. Правда или нет?

Среда, 8 мая 2019, 13:30 -
Shutterstock
Увеличить собственную добычу газа, получить энергетическую независимость и снизить цены на газ. Премьер-министр Владимир Гройсман полагает, что это реально. VoxCheck проверил, так ли это. (укр)

У програмі "Свобода слова" Володимир Гройсман заявив:

"Коли ринкові ціни в Європі падають, то чому "Нафтогаз" не має прийняти швидкого рішення про зниження цін? Врешті-решт "Нафтогаз" прийняв рішення про зменшення цін, поки що на 300 грн. Ціни на ринках падають, думаю, динаміка продовжиться".

Крім того, і під час виступу в програмі "Свобода слова", і під час вітальної промови на засіданні уряду 24 квітня Гройсман наголошував, що "Нафтогаз" навмисне зволікав із зниженням ціни на газ через "свої меркантильні інтереси".

Втім, прем'єр-міністр маніпулює, коли каже, що "Нафтогаз" може швидко ухвалити рішення про зниження цін, коли падають ціни в ЄС.

Реклама:

Компанія продає газ населенню за ціною, встановленою "Положенням про покладення спеціальних обов'язків", до цієї ціни додаються ПДВ і тарифи на розподіл і транспортування.

Таким чином, спочатку рішення про зниження ціни повинен ухвалити уряд, а вже потім "Нафтогаз" коригує свою ціну, враховуючи постанови уряду.

Крім того, Гройсман заявив, що Україна повинна стати незалежною газовою державою:

"Ми маємо позбутися будь-яких залежностей від будь-якого ринку. Якщо ми будемо добувати в Україні 30-33 млрд куб м газу, то зможемо формувати ціни в Україні абсолютно системно".

Прем'єр-міністр має на увазі, що ціна європейського газу стане неважливою для України, якщо вона зможе повністю забезпечувати себе вітчизняним газом.

Читай также
Понимает ли министр экономики в экономике. Фактчек Степана Кубива
Правда, ложь или манипуляция? Что не так с "Купуй українське"

З одного боку, ціна імпортного газу у такому випадку справді не буде визначальною для України за вільного ціноутворення, як це є зараз.

З іншого боку, коли Гройсман каже, що "ми маємо позбутися будь-яких залежностей від будь-якого ринку", то це суперечить планам самого уряду.

Енергетична стратегія до 2035 року передбачає інтеграцію України у європейський ринок газу.

Держава стане частиною європейського ринку газу і буде певною мірою залежати від цінової кон'юнктури на ньому.

Крім того, компанії зможуть продавати газ за кордон, якщо там ціни будуть вищі. Отже, повністю позбутися залежності від зовнішніх ринків не вийде.

33 млрд куб м — це приблизний обсяг газу, який Україна споживає за рік. У 2018 році Україна використала 32,3 млрд куб м, у 2017 році — 31,9 млрд куб м. Майже половину з цього обсягу спалює населення.

 

Цей обсяг наполовину більший, ніж об'єм видобування газу в Україні. Протягом останніх років видобуток поступово зростав і сягнув 21 млрд куб м у 2018 році на противагу 19,9 млрд куб м у 2015 році.

Однак видобуток зростає повільніше, ніж хотіли б уряд і "Нафтогаз". У 2017 році НАК заявляв, що очікує збільшення видобутку на 600 млн куб м, але того року він зріс на 400 млн куб м.

 

Нарощування видобутку газу — амбітна ціль, але зробити це швидко непросто. Навіть якщо це вдасться, Україна не зможе стати повністю незалежною від зовнішніх ринків, адже в планах уряду — інтеграція до європейського ринку, а приватні компанії експортуватимуть газ за кордон, якщо їм це буде вигідно.

Крім того, некоректно звинувачувати "Нафтогаз" у недостатньо швидких змінах цін на газ для населення, адже їх регулює уряд, і відповідна постанова переглядається щопівроку. Ціни на газ для промисловості змінюються частіше.

VoxUkraine, спеціально для ЕП

Реклама: