"Amazon" для госзакупок: как он будет работать и кто выиграет

"Amazon" для госзакупок: как он будет работать и кто выиграет

Пятница, 26 апреля 2019, 08:00 -
DEPOSITPHOTOS.COM
Выбрал — кликнул — купил. В ProZorro появится интернет-магазин, который значительно упростит жизнь государственным заказчикам. (укр)

25 квітня в пілотному режимі почав працювати інтернет-каталог товарів для державних замовників.

За допомогою інтернет-каталогу державні замовники можуть у спрощеному режимі швидко здійснювати допорогові закупівлі.

"Економічна правда" підготувала відповіді на найбільш важливі питання стосовно роботи каталогу.

Що сталося?

Розробники системи ProZorro створили пілотний проект електроного-каталогу, де державні замовники можуть за спрощеною процедурою купити невеликі партії типових товарів в рамках допорогових закупівель (до 200 тис грн) як у звичайному е-каталогу. Е-каталог працює на чотирьох майданчиках Prozzoro: ДЗО, Е-тендер, Zakupki.Prom, SmartTender

Реклама:

У чому ж новація?

Новацій кілька.

По-перше, це значне скорочення часу на поставку замовлених товарів. На поставку відводиться п'ять днів з моменту замовлення. Зараз під час закупівлі через систему ProZorro може пройти понад 48 днів.

По-друге, із замовника знімається адміністративне навантаження щодо оцінювання надійності постачальника. Щоб продавати через майданчики, постачальники проходять кваліфікацію у центральних закупівельних організацій (ЦЗО).

Наприклад, за закупівлі фармпродукції відповідає ЦЗО державне підприємство "Медичні закупівлі України".

Рештою закупівель займатиметься державна установа "Професійні закупівлі". Перелічені державні установи відповідають за кваліфікованих постачальників і мають право дискваліфіковувати ненадійних.

По-третє, спрощується процедура регулярних закупівель однотипних товарів.

По-четверте, це дозволяє економити гроші платників податків, тому що ідея полягає в пошуку постачальника з найнижчою ціною на певну товарну категорію.

Скільки грошей держава витрачає на допорогові закупівлі щороку?

У 2018 році державні установи витратили 110 млрд грн на закупівлю товарів і послуг в межах 200 тис грн.

Чи зобов'язані державні установи робити всі допорогові замовлення через ці майданчики?

Для всіх замовників використання е-каталогу є добровільним.

У якому регіоні України це працює?

У рамках пілотного проекту поставки відбуваються лише для київських замовників. Після тестування та аналізу роботи нового інструменту каталоги будуть допрацьовані, а перелік товарів та географія замовників — розширені.

Які товари можна купити вже зараз?

Наразі е-каталог працює у пілотному режимі, тому кількість типів товарів обмежена.

Е-каталог пропонує замовникам офісне устаткування та приладдя, машини для обробки даних, комп'ютерне обладнання, медичні матеріали, фармацевтичну продукцію.

Наприклад, у 2018 році в межах допорогових закупівель державні установи закупили комп'ютерне обладнання на 440 млн грн, машини для обробки даних — на 1,2 млрд грн, офісне устаткування — на 450 млн грн.

З часом адміністратори е-каталогу будуть додавати нові категорії товарів. Оголошення про нові категорії будуть публікуватися на сайті ProZorro.

Чому основою для пілотного проекту стали медичні препарати?

За словами в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, проект буде мати найбільшу користь у сфері медичних препаратів, тому що ліки набагато більш стандартизовані.

МОЗ активно інтегрує бази даних та розробляє систему централізованих закупівель.

За словами Супрун, 61% усіх медичних закупівель в регіонах — допорогові. Це понад 2 млрд грн.

Тепер медичним установам не треба планувати закупівлі антисептиків, бинтів, шприців, ліків за три-шість місяців, оскільки такі закупівлі можна здійснити за кілька днів.

Як відбувається процес закупівлі?

Процес схожий на закупівлі через Amazon, коли замовник переглядає цінові пропозиції та обирає товар, а постачальник його надсилає. Звіт за результатами закупівлі система формує автоматично.

Як постачальнику потрапити в е-каталог?

Кожна ЦЗО визначає ті категорії товарів, якими вона збирається торгувати.

Така ЦЗО оголошує через ProZorro набір в каталог певну групу товарів і публікує свої контакти. Кожна компанія-постачальник може надсилати свої товарні пропозиції і документи, які підтверджують спроможність постачати такі товари.

Після цього відбувається кваліфікація і постачальника, і товарів.

ДП ProZorro вносить постачальника до бази і він через свій майданчик може подавати на кожен товар свої цінові пропозиції. Як тільки його цінова пропозиція обирається замовником, він інформується про це і може на це відреагувати.

Які переваги отримують постачальники?

Постачальники отримали можливість вийти на ринок, обсяг якого становить десятки мільярдів гривень. Досі він був закритий.

Бізнес економить час та ресурси для участі у тендерах: достатньо буде пройти кваліфікацію товару, потрапити в каталог та чекати на замовлення.

Чому проект працює в тестовому режимі?

"Каталоги впроваджуються поступово, щоб ми могли отримати зворотний зв'язок від замовників та бізнесу і вдосконалити інструмент перед масштабуванням на всю Україну. Ми маємо пересвідчитися в тому, як працюють е-каталоги в реальних умовах", — розповідає перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Реклама: