Кровавый элеватор. Что происходит с захваченным рейдерами предприятием на Харьковщине

Кровавый элеватор. Что происходит с захваченным рейдерами предприятием на Харьковщине

Четверг, 20 сентября 2018, 18:40 -
ВАР
В селе Занки на Харьковщине неизвестные в балаклавах пытались захватить предприятие местного фермера. Физически аграрий смог удержать свою собственность, однако юридические ньюансы не решены до сих пор. (укр)

8 вересня в Харківській області група з понад 100 осіб спортивної статури в балаклавах заїхала на територію елеватора, який належить фермерському господарству "Строгого О.Ф".

Вони закрили ворота, заблокували вхід і вихід, почали навантажувати свої авто зерном і намагалися вивезти його в невідомому напрямку. Свої дії пояснили тим, що підприємство наразі належить новому власнику. Їм виявилася маловідома Олена Маруняк, яка прописана в окупованій Горлівці.

Саме тоді Олександр Строгий, ім’ям якого власне і названо підприємство, заявив про рейдерське захоплення. Протягом наступних днів елеватор знаходився під контролем рейдерів.

Проте справжнього резонансу ця тема набула 11 вересня, коли на території елеватора сталася стрілянина, під час якої постраждали декілька осіб включно з поліцейським та самим Строгим.

Реклама:

У той же день Нацполіція затримала понад 50 учасників конфлікту, 23 з яких згодом були взяті під варту на 60 діб. Після цього резонанс у ЗМІ почав потроху вщухати.

Втім, як виявилося, Строгий за допомогою правоохоронців отримав тільки фізичний контроль над підприємством. Юридично його досі не поновили у якості власника.

19 вересня, через 11 днів після інциденту, так звана Антирейдерська комісія Мін’юсту провела засідання, на якому заслухала аргументи обох сторін та взяла паузу для того, щоб вирішити, чи поновлювати Строгого в якості власника фермерського господарства.

З першою і другою частинами засідання та детальними аргументами сторін можна ознайомитися на сторінці "Всеукраїнської аграрної ради" в Facebook.

Після засідання Комісії ЕП поспілкувалася з засновником підприємства Олександром Строгим (нижче О. С.) та його адвокатом Андрієм Находом (А. Н.).

Нижче – про те, як розпочалося рейдерське захоплення, про завдані збитки, мільйонні розкрадання на державному підприємстві та інші випадки захоплення землі в Харківській області.

— Можете розповісти декілька слів про ваше підприємство?

— О. С. Моє фермерське господарство почало працювати в 1993 році. Засновником і головою завжди був тільки я. Потихеньку з того часу почав збільшувати земельний банк. Наразі в мене 5,5 тис. га землі, основна частка – це пайовики, які здали мені в оренду свої паї. Їх близько 2,4 тисячі осіб.

Вже багато років успішно обробляємо землю та вирощуємо кукурудзу, сою, буряк, соняшник, ячмінь, горох. Маємо свою техніку, нещодавно побудували елеватор, де зберігається 7 тис. тонн ячменю і пшениці.

— З чого все почалося?

— А. Н. 7 вересня близько 12 ночі відбулися реєстраційні дії по фермерському господарству (підприємство переоформили на нового власника – ЕП.), а вже 8 вересня вранці комбайни виїхали на поля ДП "Благодатне" (державне підприємство, керівником якого є син Олександра Строгого Денис - ЕП ) обмолочувати за підробленими договорами.

В цей же час близько 100 людей зайшли до Строгого на елеватор і сказали, що вони тепер власники. Попросили покинути територію. 10 вересня була подана скарга на дії реєстратора, який виключив Строгого з власників, а 11 вересня відбулася відома всім стрілянина (під час якої постраждали 4 осіб, зокрема, один поліцейський і сам Олександр Строгий – ЕП).

— Під чиїм контролем наразі знаходиться підприємство?

— А. Н. Після стрілянини приїхав КОРД, були перемовини, вони погодилися вийти. Спочатку вийшло 30 осіб, які були менш підготовленими. Ще через деякий час правоохоронці сказали, що підуть на штурм. Після цього з території вийшли люди зі зброєю, здали її і їх затримали.

23 особи були відвезені до ізолятора тимчасового тримання. Згодом їх взяли під варту на 60 діб. Серед них був Олег Ширяєв (екс-командир роти міліції "Східний корпус", яку сформували у 2014 році і розпустили у 2018 році. Він керував ротою у 2014-2015 роках – ЕП.), якого називають організатором.

На наступний день відбулися слідчі дії, після чого охороняти елеватор почала Державна служба охорони.

— Тобто зараз підприємство під вашим контролем. Воно працює?

— О. С. За допомогою правоохоронців тих людей з території елеватора прибрали. Фізично підприємство знаходиться під нашим контролем, але в даний момент воно не працює, тому що юридично мені його досі не повернули.

— Ви знаєте ту людину, на яку було переоформлене підприємство?

— О. С. Цю жінку я не знаю. Я навіть забуваю її прізвище (Маруняк Олена – ЕП.). Вона прописна в Горлівці Донецької області (територія окупована проросійськими бойовиками – ЕП.). Я навіть не знаю, жива вона чи ні.

— До цього не було жодних сигналів? Ви не готувалися до таких дій?

— О. С. Я не міг собі уявити, що є такі способи захоплення приватного майна.

 
Олександр Строгий. Фото: ГО "Бізнес-Варта"

— Що встигли зробити ці люди? Вони вивезли якесь майно чи продукцію?

— О. С. Завдяки нашим співробітникам, населенню, полку "Азов", спілці АТОвців, були заблоковані елеватори і фактично вони не змогли нічого вивезти, але шкоди у вигляді розкрадання коштовного обладнання, побитого інвентарю, вони нанесли багато.

Але одночасно вони збирали комбайнами соняшник на полях держпідприємства "Благодатне" і вивезли дуже велику кількість соняшнику. Директором цього підприємства є мій син Денис Строгий.

— Про який обсяг йдеться?

— О. С. Близько 1 тисячі тонн соняшника – це на 10 млн гривень.

— В яку суму ви оцінюєте свої збитки?

— О. С. Свої збитки я наразі не можу оцінити, тому що знаходжусь в Києві, де намагаюсь вирішити всі юридичні питання.

— Сьогодні відбулося засідання Антирейдерської комісії. Вона може своїм рішенням повернути підприємство Строгому?

— А. Н. Якщо комісія задовольнить нашу скаргу, скасує дві реєстраційні дії про продаж, то Строгий вертається в реєстрі як засновник цього господарства, повністю поновлюється в своїх правах. Далі вже буде йти розслідування кримінальних справ (щодо силових дій, здійснених на підприємстві – ЕП.).

Якщо Комісія побачить, що в діях реєстратора є порушення, а ми їх чітко назвали на засіданні, то підприємство повернуть. Ми навели аргументи, надали документи, Комісія повинна прийняти рішення на користь Строгого.

Те, що на засіданні зробила інша сторона, це абсолютно стандартний, заїжджений крок рейдерів – подача позову до суду і оголошення про це на комісії, я на засіданні все аргументовано пояснив. В нас є чіткі аргументи щодо порушень державного реєстратора при прийнятті і здійсненні реєстраційних дій.

— Скільки часу знадобиться Комісії на прийняття рішення?

— А. Н. Я думаю, що сьогодні (засідання відбулося в середу – ЕП.) буде рішення Комісії. Потім наказ ще повинна підписати заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова. Сподіваємося, що і вона все швидко розгляне, оскільки ситуація дуже резонансна. Не думаю, що буде затягування. Яке б рішення не було, вони мають швидко ухвалити.

— Зараз є два сценарії – Комісія встане на вашу сторону чи ні. Що будете робити в кожному з них?

— А. Н. Якщо за рішенням Комісії в реєстрі залишаються вони, то звісно є ще можливості йти до судів та скасовувати там договори і реєстраційні дії через те, що вони реально рясніють порушеннями. Але ці суди будуть проходити знову ж таки в Харкові. Як каже сам Строгий: "що їм в Харкові доводити"?

Фактично, я думаю, як тільки ті, хто захопив підприємство побачать, що вони надалі залишаються в реєстрі, то вони будуть далі молотити, заходити на територію і фізично будуть діяти більш активно. Зараз вони юридично зависли і не знають що робити.

— Поговорімо про юридичну сторону. Якщо Комісія повертає підприємство Строгому, якими будуть дії ваших опонентів?

— А. Н. Вони будуть оскаржувати наказ Міністерства юстиції, будуть стверджувати, що він прийнятий з процесуальними порушеннями. Але у нас дуже багато аргументів, відео та аудіо  записів, процесуальних документів, щоб відбити їхні судові позови і залишити наказ в силі.

— Зараз фізичний контроль над підприємством у вас, але юридично воно вам не належить. Чи продовжується в таких умовах збір врожаю?

— О. С. На даний момент збір врожаю призупинений, тому що на це є об’єктивні причини. Поки ми не вирішимо юридичні питання, не зовсім правильно збирати той врожай.

— На вашу думку, вони були націлені тільки на врожай чи хотіли "закріпитися" на підприємстві надовго?

— О. С. В них мета одна, і я в цьому сенсі не перший і не останній. Це рейдерство дуже поширене в останні три роки. Це активно відбувається по всій Україні. Вони таким способом забирають у підприємств всі активи, а потім збільшують свій банк землі.

Наприклад, в Харківській області ці самі ж люди в сусідніх районах за останні два чи три роки "віджали" 45 тисяч га землі і успішно управляють.

— Ці ж люди? Тобто ви знаєте хто за ними стоїть?

— О. С. Знаю все. Будемо в п’ятницю збиратися з колегами, які також постраждали, і прийматимемо рішення, куди звертатися і як боротися далі з цими загарбниками.

— Не хочете озвучити, хто за ними стоїть?

— О. С. Озвучувати це зарано. Можна буде це зробити тоді, коли правоохоронці зможуть займатися серйозно цими людьми, а в нашій області всі правоохоронці на їхній стороні, або під їхнім впливом.

—До кого ж ви в такому випадку будете звертатися?

— О. С. Будемо звертатися до всіх, хто може допомогти в цій ситуації. Депутати, посольства, всі служби, які тільки є на найвищому рівні. До всіх.

Реклама: