Арабская "Мрия": как покупали украинский агрохолдинг

Арабская "Мрия": как покупали украинский агрохолдинг

Четверг, 13 сентября 2018, 13:05 -
delo.ua
После дефолта, реструктуризации долгов и миллиардных потерь кредиторов "Мрия" нашла нового владельца - арабскую SALIC. Каковы детали сделки и вернет ли теперь компания долги - в материале ЭП.

В середу, 12 вересня, завершилася чотирьохрічна епопея агрохолдингу "Мрія". Після тривалої історії реструктуризації боргу на 1,1 млрд доларів та пошуків нових власників, "Мрію" купила компанія з Саудівської Аравії SALIC UK Ltd (Saudi Agricultural and Livestock Investment Company).

Завершення угоди стане можливим після одержання дозволу Антимонопольного комітету України.

Президент Петро Порошенко назвав цю угоду прецедентом через суму, яку заплатять майбутні інвестори. За його словами, це найбільший контракт в сільськогосподарському секторі за всю історію незалежної України.

Щоб уникнути спекуляцій, президент одразу заявив, що цей контракт не означає купівлю української землі.

Реклама:

"Це означає купівлю українських активів, підвищення рівня інвестицій в український аграрний комплекс і підвищення рівня технологій", - пояснив Порошенко.

Чим унікальна "Мрія"

Агрохолдинг був заснований в 1992 році і свого часу його земельний банк становив близько 300 тис. га. Кредитували "Мрію" охоче, адже до 2013 року 20% компанії торгувалися на Франкфуртській фондовій біржі.

Гарний стан справ тоді підтверджував і аудит компанії EY.

Сьогодні "Мрія" – це компанія, що має велике боргове навантаження, земельний банк на 150 тис. га в Західній Україні, 4 елеватори, картоплесховище і крохмальний завод, а також ряд судових процесів з попередніми власниками – сім’єю Гут.

Саме вони у 2014 році не змогли розрахуватися з кредиторами і компанія оголосила дефолт. Втрати понесли міжнародні фінансові інституції та банки, серед яких IFC, Альфа Банк, Credit Agricole, Deutsche Bank DBU, Erste, ПУМБ та інші.

Цей дефолт прогримів на весь світ і негативно вплинув на фінансовий імідж України - відповідати перед кредиторами не було кому. Колишні власники агрохолдингу зникли зі значною сумою коштів. Івана Гуту оголосив в розшук Інтерпол, правоохоронці піднімали питання про його екстрадицію в Україну, проте він і надалі мешкає за кордоном.

У 2018 році стало відомо, що Гути виставили на продаж один з найдорожчих будинків Німеччини – свою віллу.

Тим часом кредитори були змушені жити в українських реаліях. Щоб втримати агрохолдинг на плаву, їм довелося додатково виділити кошти на посівну кампанію і підтримувати життєдіяльність "Мрії" ще чотири роки.

Комітет кредиторів одразу обрав новий менеджмент компанії. Генеральним директором був призначений Саймон Чернявський, який до цього керував агрохолдингом HarvEast. Фінансовим радником кредиторів став керуючий директор і співголова Rothschild&Cie в Росії і СНД Джованні Сальветті.

Майже трироки кредитори погоджували умови реструктуризації боргу агрохолдингу. Процес завершився у серпні поточного року.

В результаті реструктуризації загальне боргове навантаження "Мрії" знизилося з 1,1 млрд доларів до 309,5 млн доларів, включаючи 49,3 млн дол. реструктуризованого забезпеченого боргу, 208,1 млн дол. реструктуризованого незабезпеченого боргу, 46 млн дол. робочого капіталу і 6,1 млн дол. нових лізингових програм на закупівлю обладнання.

Скільки коштує агрохолдинг

SALIC – новий власник "Мрії" - оцінює вартість агрохолдингу в 222-246 млн доларів. Арабська компанія планує до листопада 2019 року викупити єврооблігації "Мрії", що були емітовані під час реструктуризації, на 208 млн доларів. Крім того, визнає забезпечені зобов'язання Mriya Farming Plc на $102 млн.

Тобто кредитори не повернуть собі більше 600 млн доларів.

У 2016/2017 фінансовому році показник EBITDA компанії становив 9 млн доларів, у 2017/2018 – 22 млн доларів. Прогноз на 2018/2019 рік – 15 млн доларів. Таке зниження пов’язане зі зниженням якості урожаю через літні дощі, низькими цінами на цукор та збільшенням операційних затрат.

Не зважаючи на це, аналітики позитивно оцінюють угоду.

"Кредитори отримують можливість часткового повернення своїх коштів, а покупець – можливість наростити земельний банк і технічні потужності холдингу", - вважає експерт компанії SP Advisor Олексій Єрьомін.

"Ця угода ставить крапку в багаторічних проблемах, пов’язаних із цим активом; проблемах, які шкодили не лише безпосереднім інвесторам холдингу, але і державі Україна загалом. Крім того, кейс SALIC/Мрія можна назвати "екзаменом на інвестпривабливість", який український аграрний сектор витримав", - коментує перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Хто така SALIC

Про переговори щодо продажу "Мрії" український агроринок говорив давно. Серед претендентів був "Кернел" Андрія Веревського та "Епіцентр" Олександра Гереги.

Проте очевидно, що іноземний інвестор запропонував кращу ціну і більш вигідні умови для кредиторів.

SALIC UK є дочірньою компанією Saudi Agricultural and Livestock Investment Company, що належить Фонду державних інвестицій Королівства Саудівська Аравія. Тобто фактично є державною компанією.

Стратегія SALIC UK фокусується на дванадцяти категоріях продуктів: пшениця, ячмінь, кукурудза, соєві боби, рис, цукор, рослинні олії, зелений корм, червоне м'ясо, молочні продукти, птиця та аквакультура.

"Можна припустити, що придбання "Мрії" для саудитів є не просто інвестицією, а частиною державної стратегії, спрямованої, наприклад, на забезпечення продовольчої безпеки рідної країни. З огляду на місцеві кліматичні проблеми - це цілком логічне припущення", - вважає Артем Ковбель, партнер Kreston GCG.

Побічно це підтверджує і присутність на церемонії підписання угоди президента Петра Порошенка. "Якби це було  питання лише бізнесу, чи глава держави став би витрачати свій час на те, що приїхати і потиснути руки учасникам угоди", - зазначає експерт.

Представник компанії SP Advisor Олексій Єрьомін вважає, що SALICзможе наростити імпорт необхідних аграрних товарів в свою країну, адже Саудівська Аравія найбільший покупець українського ячменю.

Після завершення угоди "Мрія" продовжить свою операційну діяльність в Україні разом з дочірньою компанією SALIC — Continental Farmers Group (CFG).

"Наша дочірня компанія CFG успішно працює в Україні з 2006 року, обробляючи 45 тис. га у Львівській і Тернопільській областях. Враховуючи позитивний досвід інвестицій в українську економіку, SALIC UK ухвалила рішення щодо розширення бізнесу та глибоко вивчила український сільськогосподарський ринок у пошуках нових можливостей", - заявив Халід Алабуді, голова правління SALIC UK.

За його словами, компанія продовжить шукати нові напрями для інвестування в Україну.

Незалежний директор Mriya Farming PLC Олексій Павленко зазначив, що протягом наступних 2 років SALIC UK планують інвестувати понад 150 млн доларів в нове обладнання, інфраструктуру, сільськогосподарські технології та консолідацію земельного банку агрохолдингу.

Реклама: