Жилье из конопли. Как украинский стартап превращает аграрной страну в технологическую

Жилье из конопли. Как украинский стартап превращает аграрной страну в технологическую

Пятница, 3 августа 2018, 09:20 -
Украинская компания бросила вызов привычным способам утепления и строительства жилья, разработав экологический материал на основе конопли. (укр)

Основою для цілковито дружнього до довкілля матеріалу під назвою Hempire-mix стали технічні коноплі. Вже зараз розробленим матеріалом можна утеплювати житло та використовувати як будівельний матеріал — замість бетону чи цегли.

Hempire-mix виготовляють з подрібнених стебел технічних конопель, вапна та спеціально розробленого сполучного матеріалу. Суміш виготовлена повністю з природних матеріалів, не містить цементу, піску та жодних токсичних компонентів.

 

Матеріал виявився не лише екологічним, а й енергоефективним. Він стійкий до вологи, має високу паропроникність, не горить і не псується. Через високу концентрацію вапна, лужної речовини, у ньому не заводяться гризуни та грибки.

"Раніше я чув чимало жартів щодо такого способу утеплення, але зараз газ подорожчав і чимало людей почали задумуватися про енергоефективність", — підкреслює засновник Hempire UA Сергій Коваленков.

Реклама:

Завдяки пористій структурі матеріал є своєрідним кондиціонером: узимку зберігає тепло, а влітку дозволяє довше утримувати прохолоду. Крім того, стіна, збудована з Hempire-mix, природним чином регулює вологість повітря у приміщенні.

Утеплювати матеріалом можна не тільки фасад, а й підлогу, фундамент і дах. Конструкція виходить монолітна і може повторити будь-яку форму.

"Ми винайшли спеціальний міксер, який дозволяє перемішувати будівельну суміш з вапна та конопель у кілька разів швидше, ніж традиційні міксери", — каже засновник Hempire UA Сергій Коваленков.

 

Процес утеплення або будівництва відбувається дуже швидко. Опалубку можна знімати вже за півгодини після укладання матеріалу.

Від аграрної країни в технологічну

За словами Коваленкова, Україна посідає третє місце в Європі за обсягами вирощування технічних конопель. У 2017 році культуру вирощували на 4,5 тис га. Україна має давні конопляні традиції. В Інституті луб'яних культур, що у Глухові на Сумщині, вивели чимало сортів, які вирощують в Австралії та Канаді.

Про те, що коноплі можна використовувати для будівництва, знали 1,5 тис років тому. Схожі матеріали знаходили в опорах мосту у Франції, збудованого у 6 ст.

Українці вдосконалили технологію і перетворили коноплі на інноваційний матеріал. Компанія розробила спеціальний вид органічної штукатурки на основі конопель, за допомогою якої можна створювати сприятливий мікроклімат. Із суміші на основі конопель можна зводити будинки будь-якої форми. В Україні є попит на купольні.

 

"Наші замовники — люди, які добре знайомі з різними екологічними технологіями, ведуть здоровий спосіб життя, правильно харчуються. Це люди, які мають або планують будувати заміський будинок і шукають природні рішення.

Один з них обрав технологію будівництва з конопель, бо син має алергічну реакцію на синтетичні матеріали", — розповідає засновник Hempire UA.

Помешкання з такого матеріалу уже є в Києві, Львівській та Харківській областях. Компанія планує будівництво в Одеській та Житомирській областях. "Люди перестають іронізувати та боятися. Ті, хто ще кілька років тому скептично сприймали нашу технологію, зараз пропонують партнерство", — каже Коваленков.

 

Будівництво житла на основі матеріалу з конопель більш популярне, ніж утеплення. Якщо порівняти вартість різних утеплювачів, то матеріал з конопель здається набагато дорожчим. Однак якщо врахувати, що він не потребує жодних додаткових витрат, то кінцева вартість утепленої стіни приблизно однакова.

Важливо, що такий продукт не сировинний, а технологічний із значною доданою вартістю та можливостями для виходу на міжнародні ринки.

Технологія на експорт

Розробники "конопляних" будинків не зупиняються на утепленні та будівництві житла в Україні, а планують виходити і на міжнародний ринок. "Ми почали роботу з цим матеріалом у Каліфорнії. Збудували там будиночок на колесах. Напевно, перший у світі з такого матеріалу", — усміхається Коваленков.

 

Для будівництва використали місцеву сировину, а сполучний матеріал привезли з України. Зараз компанія зводить дім на території Інституту сонця у Каліфорнії. Засновник Hempire каже, що американський ринок сприятливий для цієї технології, адже більшість споруд там збудовані за дерев'яно-каркасною технологією.

"З України ми не вивозили конопель. Їх потрібно добре пресувати, бо логістика інколи може бути дорожчою, ніж вартість матеріалу", — каже Коваленков.

У Франції він консультував спорудження будинку з конопель на горі Монблан. Власники будинку хочуть зробити там веганський хостел.

"Я займаюся будівництвом уже вісім років. За цей час у різних країнах ми збудували й утеплили матеріалом на основі конопель чимало будинків. Спершу була Австралія, згодом — Франція, Швейцарія, Нідерланди", — згадує Коваленков.

Інноваційне утеплення проти глобального потепління

Матеріали з конопель допомагають боротися з глобальним потеплінням. Під час росту рослини вбирають велику кількість вуглекислого газу, бо мають вуглеводневу основу. Гектар конопель за чотири місяці може поглинути 10 тонн СО2. Крім того, під час будівництва вапно твердіє, поглинаючи вуглекислий газ.

"Усі поля навколо заводів повинні бути засіяні коноплями", — вважає Коваленков.

 

Hempire UA стала однією з перших шести компаній в Україні, яка перемогла у першому етапі програми "Кліматичні інноваційні ваучери" від Greencubator як проект, що розробляє рішення для зниження шкідливих викидів.

Вона отримає від ЄБРР 20 тис євро на сертифікацію своєї технології і вихід на місцевий та європейський ринки. Поки що з цього матеріалу можна будувати лише приватні будинки. Будівельні норми не дозволяють використовувати Hempire-mix для зведення офісів або утеплення багатоквартирних будинків.

Зараз Hempire UA працює над створенням плит, які можна монтувати на фасад багатоквартирних будинків. Після цього команда візьметься за спорудження потужностей з виготовлення інноваційного матеріалу.

Реклама: