Цена на газ: удар по карманам украинцев или развод с МВФ

Цена на газ: удар по карманам украинцев или развод с МВФ

Понедельник, 9 октября 2017, 09:30 -
УНИАН
Что правительство может предложить МВФ? Вырастут ли цены на газ в ближайшее время? (Укр.)

Тепло в багатоквартирні будинки українців повинні подати, якщо на вулиці три доби поспіль буде менше 8 градусів тепла. Судячи з температурних показників і прогнозу, це може відбутися вже найближчим часом.

Тож опалювальний сезон в Україні може розпочатися незабаром. Проте досі невирішеним залишається головне питання: чи зростуть ціни на газ для населення.

В уряді запевняють, що жодних підстав для підвищення цін нема. Головний кредитор України — Міжнародний валютний фонд — стоїть на своєму: Київ повинен виконувати свої зобов'язання, ціна повинна бути ринковою.

Переконувати Вашингтон у відсутності підстав для зміни ціни на газ буде міністр фінансів Олександр Данилюк, який цього тижня перебуватиме у Штатах. Саме від цих перемовин залежатиме, чи подорожчають платіжки в новому опалювальному сезоні.  

Реклама:

ЕП розбиралася, що саме уряд може запропонувати МВФ та чи зростуть ціни на газ найближчим часом.

Постанова 187

Підвищення цін на газ вимагає постанова Кабінету міністрів №187 від 22 березня 2017 року, розроблена Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

Постанова, яка діє до 1 квітня 2018 року, складається з багатьох блоків. Перший — встановлення ціни.

Відповідно до документа, вона розраховується на базі імпортного паритету — середньої ціни на імпортний газ за певний період. Уряд повинен був опублікувати цей показник 1 липня. Замість цього 26 вересня Кабмін протокольним рішенням відклав дату публікації на невизначений термін.

Відстрочити оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з МВФ та Європейським енергетичним співтовариством. До публікації рішення ціна залишиться на поточному рівні — 4,942 тис грн за тис куб м без ПДВ.

За методикою, яка діє зараз, якщо за підсумками року є відхилення плюс-мінус 10%, то ціна на наступний опалювальний сезон повинна переглядатися.

У Міненерго провели розрахунки й виявили, що відповідно до чинної методики, ціну на газ треба підвищити до 5,815 тис грн без ПДВ за тис куб м — на 17,6% більше поточних цін.

З урахуванням податків, націнок постачальників та транспортних витрат кінцева ціна для населення і комунальників становитиме 8,032 тис грн при нинішньому тарифі 6,937 тис грн за тис куб м.

Однак в уряді вважають, що така ціна неприйнятна через низьку платоспроможність населення. На підтвердження своїх слів у Міненерго навели два красномовних факти.

Перший — за рік заборгованість населення за спожитий газ зросла на 337% до 25,8 млрд грн.

Другий — у країні надзвичайно високий рівень субсидіантів — 60%. У відомстві побоюються, що через можливе зростання ціни на газ кількість українців, які отримують субсидії, може досягти критичної позначки — 90%.

"Наприклад, внаслідок можливого підвищення ціни на газ у Тернопільській області кількість домогосподарств, що отримують субсидії, очікувано підвищиться з 89% до 96%", — попереджають у міністерстві.

У зв'язку з цим уряд підготував зміни до постанови, які покликані залишити ціну на поточному рівні.

"Однак оскільки ціна на газ повинна бути максимально близькою до ринкової, і цей пункт є в меморандумі з МВФ, ми зобов'язані ці питання узгоджувати з фондом", — каже заступник міністра енергетики Ігор Прокопів.

Переконувати МВФ до Вашингтона поїхав міністр фінансів. Переговори триватимуть протягом тижня.

Що пропонує уряд

Україні для виконання спеціальних зобов'язань необхідно 17,6 млрд куб м газу на рік: 11,9 млрд куб м для побутових споживачів і 5,6 млрд куб м для виробництва тепла для населення і бюджетних установ.

Державна компанія "Укргазвидобування" видобуває 13,9 млрд куб м газу на рік. Залишається докупити ще 3,7 млрд куб м за межами держави.

Читай также
Новые тарифы на газ и тепло. Как это будет
Российский или европейский? Какой газ Украина покупает на границе. Угрозы

Згідно з чинною постановою, для розрахунку ціни за імпортним паритетом використовується дванадцятимісячний період: червень 2016 року — травень 2017 року.

Уряд пропонує використовувати для розрахунку ціни не за 12 місяців, а за два періоди, які виключають опалювальний сезон: з 1 квітня до 1 жовтня 2016 року та з 1 квітня до 1 липня 2017 року. Саме в цей час ціна на газ на європейських хабах найнижча.

Відповідно до запропонованого Міненерго розрахунку, ціна на газ за вказаний період становитиме 5,223 тис грн без ПДВ, що лише на 5,6% більше за поточну ціну. Такий сценарій дозволяє не переглядати ціну на газ.

"У нас нема потреби купувати 3,7 млрд куб м круглий рік і особливо у зимові пікові навантаження", — каже Прокопів.

За його словами, Україна має найпотужнішу газотранспортну систему та унікальні підземні газові сховища, що дозволяє навіть в реверсному режимі за два-три місяці закачати необхідний обсяг газу.

"Ми можемо брати для розрахунку найнижчі ціни літнього періоду і закачувати в цей час газ до сховищ", — наголошує він.

Розлучення з фондом?

Судячи з риторики влади, уряд готовий ухвалити зміни до постанови, навіть якщо на це не буде згоди МВФ. Це у своїх виступах не раз давали зрозуміти і прем'єр, і міністри його уряду.

"Ми за імпортний паритет у цінах, але правильно виставмо періоди. Ми будемо як держава думати про своїх людей і їх благополуччя", заявляв у вересні віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон.

"Ми можемо купити 4 млрд куб м влітку? Можемо! Тоді навіщо враховувати середньозважену ціну за 12 місяців?" — апелював він.

Про відсутність підстав для підвищення цін на газ для населення говорив і інший віце-прем'єр — Павло Розенко.

"Є чітке рішення про те, що ціна на газ у цьому опалювальному сезоні підвищуватися не буде. У бюджеті на 2018 рік закладена ціна на газ на рівні 2017 року", — запевняв чиновник.

За словами Прокопіва, чинна постанова недосконала. "Постанова — це не Біблія, вона повинна аналізуватися, оптимізуватися, переглядатися. Вона мусить бути справедливою і зрозумілою для населення та учасників ринку", — каже заступник голови Міненерго.

Позиція МВФ з цього питання також зрозуміла і чітка. Недавно заступник голови МВФ Девід Ліптон в інтерв'ю ЕП заявив, що ціни на газ в Україні дуже низькі порівняно із сусідніми країнами.

"Якщо Україна хоче мріяти про енергетичну незалежність, вона повинна інвестувати в інфраструктуру. Це можливо лише тоді, коли ціни на газ віддзеркалюють розвиток подій на ринку", — сказав він.

З чим Данилюк приїде з Вашингтона, прогнозувати важко. В уряді до завершення переговорів це питання вирішили не коментувати.

Напередодні агентство Reuters повідомляло про два можливі сценарії розвитку подій, якщо Данилюк та МВФ не зможуть досягти консенсусу.

Перший — найменш ймовірний — урядовці після невдалих перемовин визнають, що помилялися і пояснять, чому країні для реформування сектора і продовження співпраці з МВФ необхідно піти на непопулярний крок.

Другий — скажуть, Україна може жити без МВФ, що українці коштують більше, ніж фонд, ухвалять політичне рішення і затвердять формулу.

Прокопів тимчасом каже, що питання ціни на газ не першочергове у меморандумі з міжнародним кредитором. "Першочерговими є земельна та пенсійна реформи, інші питання, а вже потім іде ціна на газ", — каже заступник міністра.

Останнє слово — за урядом. Судячи з позиції прем'єра та його підлеглих, вони готові відкоригувати формулу попри вимоги МВФ, що може призвести до припинення співпраці з кредитором і зупинки реформ.

Реклама: