"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Что СБУ искала в Dragon Capital

Что СБУ искала в Dragon Capital

Четверг, 27 апреля 2017, 10:28 -
Председатель СБУ Василий Грицак и премьер Владимир Гройсман. Фото УНИАН
Обыски в инвесткомпании Dragon Capital шокировали страну. Действительно ли СБУ искала в инвесткомпании нелегальный софт, или правоохранителей в очередной раз используют как инструмент давления?

Головним ньюзмейкером середи стала Служба безпеки. Обшуки правоохоронців в офісі однієї з найбільших в Україні інвесткомпаній Dragon Capital викликали неабиякий резонанс в бізнесових і громадських колах.

Навіть прем'єр Володимир Гройсман не зміг стримати здивування, коли під час засідання уряду дізнався про це. "Мені щойно повідомили, що проходять обшуки в інвестиційній компанії Dragon Capital. Ну як на це реагувати?" — обурився він.

Саме на засіданні уряду стало відомо, що до відомої інвесткомпанії навідалася СБУ.

Як повідомила ЕП голова прес-служби компанії Ольга Белобловська, правоохоронці з'явилися в офісі близько 11.30. Офіційним приводом для такого візиту стало нелегальне використання компанією програмного забезпечення.

Реклама:

На своїй сторінці у Facebook Dragon Capital повідомила, що обшук пройшов без порушень і тиску. Були вилучені три комп'ютери, а не вся техніка, як повідомлялося на початку, і це ніяк не вплинуло на роботу компанії.

Трохи згодом у прес-службі СБУ заявили, що далеко не неліцензійний Windows став причиною обшуків, а буцімто заборонене шпигунське програмне забезпечення російського виробництва Spyware. У відомстві також підкреслили, що у використанні шпигунських програм підозрюються вісім компаній, і Dragon Capital серед них.

"Під час обшуків у цих компаніях було вилучено комп'ютерну техніку із встановленими на ній вищезгаданими шпигунськими програмами виробництва РФ, які, згідно з висновком експертів, належать до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації", — повідомила Служба безпеки на своєму сайті.

У Dragon Capital повідомили, що йшлося про програму, яка контролює робочий час працівників компанії.

Шукали нелегальний софт представники СБУ також у державній компанії "Украгазвидобування". До яких ще фірм того дня навідувалися правоохоронці, наразі невідомо.

Проте, незважаючи на пояснення Служби безпеки, цей орган не користується довірою у населення, особливо у бізнесу. Чимало таких обшуків зазвичай нічим не закінчувалися і лише в поодиноких випадках мали логічне продовження.

СБУ часто виконує роль "посередника", який доносить певну інформацію до бізнесу: або від представників влади, або від конкурентів. ЕП розбиралася, чи саме це стало підставою для проведення обшуків у Dragon Capital.  

"Капітан обережність"

Dragon capital — одна з найбільших інвестиційних компаній України. Компанія була створена 2000 року в Києві вихідцем з чеської інвестиційної компанії Wood & Co Томашем Фіалою, якому належить контроль над компанією і сьогодні.

Крім Фіали, в компанії мають частки міноритарні акціонери. Донедавна серед них був один з найбільших світових банків Goldman Sachs.

Компанія надає повний спектр інвестиційно-банківських і брокерських послуг для корпоративних і приватних клієнтів. Брокерський відділ Dragon Capital є найбільшим українським торговцем акціями. Крім торгівлі на фондовому ринку, компанія також інвестує в український ринок житлової та комерційної нерухомості.

Так, британський фонд DUPD, створений Dragon Capital у лютому 2007 року, вже інвестував понад 250 млн дол у низку проектів в Україні.

Серед них — житловий комплекс Obolon Residences, котеджне містечко Green Hills, клубне селище Riviera Villas, мережа гіпермаркетів "Нова лінія", компанія Arricano, яка інвестує в об'єкти торгової нерухомості: торгово-розважальні центри Skymall (Київ), Sun Gallery (Кривий Ріг), City Mall (Запоріжжя), Inter Mall (Сімферополь).

До активів інвесткомпанії входить також компанія "Медіа-ДК", яка видає журнал і сайт "Новое время". Фіала також очолює Європейську бізнес-асоціацію і вважається одним з найвпливовіших інвестбанкірів в Україні.

До інвестицій компанія ставиться вкрай обережно. Український Forbes свого часу охрестив Фіалу "Капітаном обережність". Так, його компанія ніколи не інвестувала в акції позикові гроші.

Томаш Фіала
Томаш Фіала
фото DRAGON CAPITAL

У той же час в своїх публічних висловлюваннях Фіала менш обережний. Порівняно з іншими інвестбанкірами він коментує політичну ситуацію зазвичай гостріше.

Наприклад, він не соромився говорити про те, що місця в списку БПП продавалися. А в недавньому інтерв'ю ЕП він активно критикував правоохоронні органи за тиск на бізнес і нагадував Петру Порошенку, що той сам ще недавно як бізнесмен на них скаржився.

"Якщо слідувати за рецептами Кахи Бендукідзе, то їх варто просто розігнати. Каха говорив: "Уявіть, якби в будівлі цього міністерства або органу вибухнула бомба, і завтра воно б уже не існувало, то це було б добре чи погано для країни і бізнесу?" — цитував грузинського реформатора чеський інвестор.

"Це бозна-що, але не боротьба з кіберзлочинністю"

Юристи і лідери думок з IT-галузі вкрай скептично ставляться до озвученого СБУ приводу для обшуку в Dragon Capital — використання шпигунського ПЗ виробництва Росії.

CEO юридичної компанії Axon Partners Дмитро Гадомський каже, що ст. 359 КК, в рамках якої проходив обшук, ще десять років тому стала для СБУ популярним приводом для вимагання грошей у звичайних людей. Особливо ця тенденція набрала обертів в останні п'ять років.

Схема вимагання була простою: людина купувала на Аliexpress ручку з мікрофоном або флешку з відеокамерою. СБУ затримувала посилку на кордоні, а потім співробітники спецслужби приходили до покупця з обшуком і порушували проти нього кримінальну справу.

"Від цієї кримінальної справи потрібно було відкуповуватися, — розповідає Гадомський. — Так СБУ почали називати Службою брелоків України, тому що за брелоки порушували кримінальні справи".

Тепер цю статтю СБУ застосовує до софту, говорить юрист.

"СБУ каже, що цей шпигунський софт ввозиться без ліцензування. Якихось критеріїв, за якими можна перевірити, чи стосується софт шпигунського ПЗ, не існує. СБУ може будь-який софт, починаючи від Microsoft Windows, у якому прямо в ліцензійному договорі написано, що він збирає інформацію негласно, назвати шпигунським", — вважає Гадомський.

Його колезі, партнеру юридичної компанії "Лексфор" Владиславу Шаповалу, який представляє в Україні інтереси Microsoft, не відомі випадки масового вилучення спецслужбами комп'ютерів у бізнес-структур за ст. 359. Тим більше, що "спеціальні технічні засоби" — це все-таки не звичайні ПК або ноутбуки, зазначає юрист.

При цьому Шаповал звертає увагу на те, що за останні роки гучні випадки обшуків та вилучень комп'ютерів правоохоронними органами не закінчувалися обвинувальними вироками.

"Більше того, якщо сам правовласник ініціював справу про неліцензійне використання його продуктів, то, як правило, ні правоохоронні органи, ні суди не робили нічого, щоб забезпечити йому доступ до комп'ютерів порушника і допомогти збирати докази. Виходячи з цього, можу припустити, що обшук у Dragon Capital — це історія про що завгодно, але не про боротьбу з кіберзлочинністю", — робить висновок юрист "Лексфор".

Альтернативна версія 

Тимчасом власник інвесткомпанії вважає, що справжній мотив для візиту в Dragon Capital — інший. Буцімто дії силовиків — це спроба натиснути на Фіалу у справі Skymall. Раніше в інтерв'ю ЕП Фіала уже описував цю історію.

Британський фонд DUPD, одним з акціонерів якого є Dragon Capital, інвестував у холдингову компанію Arricano. Вона була власником юрособи, яка володіла пакетом 50% -1 акція SkyMall. Пакетом 50% + 1 акція володів одіозний бізнесмен Андрій Адамовський через компанію Stockman, директором якої був народний депутат з БПП Олександр Грановський.

У компанії Arricano був опціон викупити частку Stockman з прибутковістю 40% річних. Цим опціоном Arricano скористалася, але Stockman відмовилася цей опціон виконувати. Між сторонами почалися судові тяжби.

Навесні 2016 року Лондонський арбітраж визнав, що збиток від управління цим об'єктом компанією Stockman перевищив ціну опціону, тому Stockman повинна ці акції віддати протягом місяця без оплати з боку Arricano. Вони цього не зробили.

Після програшу в 2014 році вони вивели Sky Mall у банк "Південний". Схема проста: взяли кредит і не розрахувалися за нього. Так об'єкт юридично перейшов до "Південного", але переговори з Фіалою, за словами інвестбанкіра, все одно продовжува вести Адамовський.

Колишній народний депутат і активіст Єгор Фірсов впевнений, що причина обшуків — конфлікт навколо Sky Mall.

"Минулого тижня я отримав постанову від Генеральної прокуратури про закриття кримінальної справи стосовно Адамовського, Грановського та їх спільників. Прокуратура не знайшла підтверджень рейдерського захоплення, як і інших злочинний дій. На думку слідчих, іноземні інвестиції перейшли в кишені українських чиновників і політиків законно.

Усі аргументи законних власників — буцімто порожні беззмістовні заяви. А рішення високого суду Британії та визнання вини Грановського в отриманні кешу — це теж недостатні докази. Такий вердикт прокуратури. Слідство припинити, рейдерів залишити в спокої", — написав він на своїй сторінці в Фейсбуці.

Новини розлетілися по світу

"Якщо не буде аргументованого пояснення необхідності цих дій — це черговий удар по інвестиційній привабливості країни. Сьогодні в посольстві Нідерландів був прийом на честь дня короля. Основною темою розмови було з'ясування причин обшуків в Dragon Capital і УГД", — каже виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин.

Є доручення Гройсмана розібратися, однак Кабмін не може впливати на СБУ, це може тільки президент.

"Єдине, що може допомогти, — публічна позиція Томаша Фіали і Європейської бізнес-асоціації. Я сьогодні в Страсбурзі, спілкуюся з депутатами європейських країн, представниками експертного середовища. Про це тут багато розмов, ніхто не розуміє реальних причин", — заявив ЕП старший партнер юридичної фірми Ario Юліан Хорунжий.

Обшук в одній з найбільших інвесткомпаній країни — це не окремий випадок, а питання інвестиційної привабливості країни, вважає керівний партнер AVentures Capital Андрій Колодюк. На його думку, завдані збитки будуть обчислюватися мільйонами доларів, і хто за це відповість, не відомо.

"Прем'єр-міністр і президент повинні взяти це питання під особистий контроль і відзвітувати перед бізнесом і громадськістю. Інакше бізнес повинен об'єднатися і не підтримувати на наступних виборах тих, хто допускає розбійні дії щодо бізнесу і всієї країни", — підсумовує Колодюк.

Всеволод Некрасов, Галина Калачова, Олександр Мойсеєнко, Аліна Полякова, ЕП

Реклама: