Правительство узаконит эвакуаторы и блокировщики

Правительство узаконит эвакуаторы и блокировщики

Вторник, 5 марта 2013, 23:19 -
Фото autocentre.ua
На заседание Кабмина 5 марта выносится законопроект, которым вводятся огромные штрафы за ненадлежащее парковки. В случае принятия, он вернет блокировки колес и эвакуаторы. ГАИ получит очередной средство собирать взятки. Нет только пункта, который обязывает государство создать нормальные условия парковки (укр.)

З початку 2013 року метикуваті хлопці в помаранчевих жилетах почали роздавати водіям, які залишають свої транспортні засоби на обладнаних і не обладнаних паркувальних майданчиках, талони нового календарного року.

"Київпарктранссервіс" узаконив їх використання офіційним повідомленням на своєму сайті.

В державі не знайшлося відомства, яке б відреагувало на таку зухвалість комунального підприємства, котре своїми діями грубо порушило вимоги Постанови КМУ від 3 грудня 2009 року №1342, яка набула чинності з 1 квітня минулого року. Згідно з цим документом, оплата послуг паркування має відбуватися виключно через стаціонарні паркомати, які мають бути встановлені з розрахунку один на 20 паркувальних місць.

Усілякі "папірці", у тім числі виставлені напоказ "Київпарктранссервісом", стали незаконними ще з Дня дурня минулого року.

Реклама:

Що це означає в масштабах Києва? Станом на літо минулого року в столиці було зареєстровано 1 мільйон 200 тисяч легкових автомобілів. З того часу ця цифра не зазнала суттєвих змін. У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що у Києві зареєстровано 28% автомобілів у відношенні до кількості населення.

Реальну кількість асфальту, захопленого паркувальниками, ніхто не переміряв, проте в торішній стратегії розвитку Києва згадано, що до 2020 року кількість паркомісць має вирости із 70 до 300 тисяч. Хоча, можливо, саме така кількість паркомісць уже й існує, але поза межами офіційного обліку.

Фото ru.golos.ua

Проте в уряді, починаючи з 1 квітня і дотепер, широко розводять руками. Немає на вулицях порядку, бо кляті "папєрєднікі" не передбачили новими паркувальними правилами жодної відповідальності як за відсутність паркомата, так і за несплату водіями наданих "послуг".

На з’ясування цієї обставини урядовцям знадобилося сім місяців, аж поки 14 листопада 2012 року Міністерство регіонального розвитку не запропонувало пакет законодавчих змін, аби ліквідувати цю прогалину.

Мова йде про введення величезних штрафів за паркування у неналежному місці та несплату цієї "послуги".

Два тижні – до 3 грудня – документ доопрацьовували, а потім ще раз переузгоджували до 14 лютого 2013 з новопризначеними керівниками міністерств.

І ось, 5 березня він буде презентований на засіданні Кабінету міністрів. А в разі схвалення, піде до Верховної Ради.

 
 
 
 
Проект закону. Натисніть для збільшення зображення

Зміни торкаються лише трьох законодавчих актів: Кодексу України про адміністративні правопорушення, Законів "Про дорожній рух" та "Про місцеве самоврядування в Україні".

Почнемо з начебто гарної новини. За невідповідність паркувального майданчика встановленим правилам паркування (відсутність відповідної розмітки, твердого покриття, дорожніх знаків і табличок, відведення місць для інвалідів, інформації про приналежність майданчика конкретному суб’єктові господарювання, його контактного телефону та вартості послуг) уряд пропонує накладати на посадових осіб суб’єктів господарювання штраф у розмірі 20-30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, від 340 до 510 гривень.

Тоді як штраф за відсутність паркувального автомата пропонується встановити у розмірі 510-680 гривень (30-40 розмірів НМДГ).

У разі повторного – протягом року – встановлення подібних порушень штраф має скласти від 1020 до 1700 гривень.

Мін’юст, який надав позитивний висновок щодо законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо правил паркування транспортних засобів та встановлення відповідальності за порушення правил паркування", не змигнувши оком, вказує, що в цьому документові "відсутня корупційна складова". Це формулювання викликає подив саме по собі - досить згадати евакуатори, блокувальників та ДАІ-шників, які заробляли разом з "тендітними" хлопцями у жилетах.

Щоправда, Мінюст визнає: "громадська антикорупційна експертиза не проводилася". Дуже в стилі пана Олександра Лавриновича.

 

Однак питань від цього не менше. Прийняття рішення про розміщення, обладнання, функціонування паркувальних майданчиків, а також здійснення контролю за їхньою діяльністю тепер належатиме до компетенції виконавчих органів міських рад.

Очевидно, знадобиться своєрідна переатестація існуючих майданчиків, для чого треба буде скасовувати раніше прийняті рішення. Отже – нові конкурсні відбори, що призведуть до переділу ринку. І це обійдеться без "корупційної складової"?

Крім цього, сам по собі розмір штрафних санкцій без обов’язкового припинення діяльності до виправлення встановлених недоліків навряд чи буде обтяжливим для "посадових осіб суб’єктів господарювання".

Мабуть, їм для створення ілюзії, що в Києві лише 70 тисяч паркувальних місць, дешевше буде щоденно віддавати "десятину" виручки перевіряючим інстанціям. Аби тільки вже надруковані талони, що обмінюються на живі гроші, не опинилися в утилізації.

 

В законі про місцеве самоврядування окремою статтею уряд начебто й передбачив мінімально необхідну кількість паркувальних місць для столиці, Севастополя й Сімферополя та обласних центрів. Отож, у Києві кількість паркомісць має бути в межах 10% від кількості населення (близько 300 тисяч), а в інших перелічених містах – не менше 5% від кількості мешканців.

Проте, жодних санкцій за те, якщо доведений до двору план виконано не буде, проект закону не передбачає.

Звісно, в Києві є безліч нових бізнес-центрів, які мають підземні парковки. З урахуванням них, столиця вже сьогодні забезпечена місцями, де ставити авто. Ось тільки ціни на паркування у них є захмарними – навіть не 10 гривень за годину. Схоже, уряд дозволить власникам таких парковок дуже непогано заробити.

Щодо санкцій для водіїв. Сплачувати за паркування у разі ухвалення законопроекту в нинішньому вигляді треба одразу ж після заїзду на паркувальне місце. Бажано, за весь час, на який заплановано стоянку.

В іншому випадку паркувальники отримують право перешкоджати виїзду та блокувати колеса. Вони навіть отримають право викликати ДАІ для того, аби інспектори доправили злісного неплатника на штафмайданчик.

Фото kpravda.com 

То – окрема пісня, адже всі ті "майданчики" віднедавна опинилися у приватних руках, які самі визначають вартість послуги "зберігання". Суми меншої за 100 гривень на добу в столиці немає, а уряд не хоче втручатися в процес ціноутворення.

Це батюшка Федір із "12 стільців" мріяв про свічний заводик. Тепер часи інші, варто мати штраф майданчик та домовленість з "органами", які справно не даватимуть гуляти землі.

У разі паркування на місці, призначеному для інвалідів, штраф водія без фізичних вад складатиме від 255 до 306 гривень. Тоді як спроба покинути майданчик без розрахунку полегшить гаманець від 136 до 204 гривень. До речі, тлумачення, яку межу "вилки" до кого застосовувати, у документі немає.

 
Натисніть для збільшення зображення

Стежитимуть за порядком на паркувальних майданчиках патрулі ДАІ. Начебто, для забезпечення безпеки дорожнього руху. Однак саме вони складатимуть протоколи про порушення Адмінкодексу та прийматимуть рішення про примусову евакуацію.

Чого у вказаному проекті немає? Немає заборони за забудову новітніми торгівельними центрами в щільній забудові.

Немає повернення архітектурно-будівельної норми про обов’язкову наявність певної кількості паркувальних місць біля новобудов. Її скасували у кризовому 2008 році. Однак сьогодні руїну, як кажуть, подолано. Час вже планувати міста так, щоб у них було де ставити автомобілі.

Загалом законодавчі новації за своєю дієвістю переважно нагадують вахтера в гуртожитку: "для обліку чесних громадян".

 

І якщо водіїв за пропонованими правилами притягнути до відповідальності стане набагато легше, то господарюючі суб’єкти не позбавлені можливості залагодити питання в зручний для себе спосіб. Якщо вони, звісно, не боягузи. І не боягузи ті, хто контролюватимуть.

Реклама: