"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Пристановка лицензии MMCIS. Финансовая пирамида?

Пристановка лицензии MMCIS. Финансовая пирамида?

Четверг, 22 ноября 2012, 17:19 -
"Некоторые факторы указывают, что компания на самом деле не инвестирует средства, и заявленные доходы выдуманные. 48 месяцев безубыточности не свойственно никакому инвестиционному фонду, который спекулирует на "Форексе".

21 листопада стало відомо, що Нацкомісія з цінних паперів зупинила операції з цінними паперами двох компаній - ПАТ "Інтернет Глобал Текнолоджи" та ПАТ "Форекс Емемсіс Груп".

Зокрема, НКЦПФР на 12 місяців зупинила кліринг, укладання договорів купівлі-продажу цінних паперів та внесення змін до системи депозитарного обліку.

Як заявив член НКЦПФР Євген Воропаєв, це рішення було прийнято "у зв’язку з ознаками маніпулювання цінними паперами".

"Регулятор визначив значне підвищення вартості акцій, випущених ПАТ "Форекс Емемсіс Груп". Їх ринкова вартість становить 418 грн, при тому, що номінальна вартість - лише 0,5 грн", - процитувала його прес-служба комісії.

Реклама:

"Таким чином, ми бачимо збільшення вартості цінного паперу аж на 83 500%. До того ж, факти маніпулювання даними цінними паперами підтверджує висновок біржі ПФТС, що був недавно отриманий комісією", - додав Воропаєв.

Однак найцікавіше, що сказав член НКЦПФР: "Головна мета таких кроків - недопущення шахрайства та завдання шкоди вітчизняним інвесторам".

Генії з Мелітополя

Але що таке "Інтернет Глобал Текнолоджи" і "Форекс Емемсіс Груп"? Обидві ці фірми пов'язані компанією "MMСІС Інвестментс" - MMCIS - та таким собі Костянтином Кондаковим, який не втомлюється рекламувати себе усіма доступними методами.

Сіті-лайтами з фото Кондакова був завішаний весь Київ. Також більш ніж активно просувалася інтернет-реклама - банери та рекламні новини про Кондакова та ці компанії розміщувалися на сайтах ледь не усіх найпопулярніших ЗМІ України. Очевидно, що така масштабна рекламна компанія - дороге задоволення.

Більше того, до реклами були залучені зірки шоу-бізнесу - Гоша Куценко, Ольга Сумська, Тіна Кароль. Всі вони начебто інвестували у компанію MMCIS.

На своєму сайті вона називає себе інвестиційною компанією і пропонує "примножити ваші гроші". Зокрема, фірма пропонує стати інвестором на фондовому ринку.

Для цього потенційному клієнту потрібно лише прийти з документами в офіс компанії, поставити кілька підписів і, звичайно ж, принести гроші. Як розповідається на сайті MMCIS, клієнт отримає рахунок, після оплати якого "кошти розмістять на біржі".

"Після чого на ваш рахунок у цінних паперах, який, до речі, вам відкриють в офісі компанії MMCIS, надійдуть активи, які ми придбаємо для вас. Ось і все! Всього кілька підписів і кілька витрачених хвилин - і ви власник акцій перспективних підприємств", - хвалиться компанія на своєму сайті.

Також стверджується, що забрати гроші можна, подавши заявку. "Ваші акції будуть викуплені, і максимум через три дні ви отримаєте гроші", - зазначає MMCIS.

Крім того, компанія стверджує, що "100% річних - це реально". Щоправда, після цього твердження на сайті стоїть зірочка, а внизу - дрібним шрифтом набрана виноска.

"Згідно з показниками з травня по липень 2012 року клієнти "ММСІС Інвестментс" отримали прибутковість 30%, що становить близько 120% річних, що не гарантує прибутковість в майбутньому. Прибутковість за цінними паперами не є гарантованою, вартість цінних паперів може як зростати, так і знижуватися.

Результати роботи компанії в минулому не гарантують прибутковість в майбутньому. Сайт не повинен розглядатися як єдине джерело інформації для здійснення операцій на ринку цінних паперів або інших ринках, які можуть згадуватися на сайті".

Але це стосується фондового ринку. Заблокована ж компанія "Форекс Емемсіс Груп" пропонує працювати з ринком "Форекс" та заробляти на різниці курсів валют.

Потенційні клієнти можуть зареєструватися на сайті компанії, яка називає себе дилінговим центром, та внести мінімум 100 дол на рахунок компанії, щоб отримати "сервіс вищого рівня" при роботі з "Форексом".

Однак і в "фондовому", і у "форексному" відділеннях MMCIS є важлива функція - довірче управління. Це для тих, хто не хоче особисто торгувати на біржі та валютному ринку, а хоче, щоб гроші примножувалися самі по собі.

Тут у гру вступає Костянтин Кондаков. У рекламі його називають ледь не "трейдером-генієм", автором книжок про те, як правильно торгувати на "Форексі". Саме в управління цього уродженця Мелітополя клієнтам пропонують віддати свої гроші. Згідно з автобіографією, розміщеною на сайті Кондакова, йому 30 років.

"З 1998 року по 2002 рік навчався в Таврійській агротехнічної академії за фахом економіст, але, на жаль, закінчити академію у мене не вийшло, тому що зовсім не було часу на навчання і відвідування інституту. Вже тоді весь мій час займала комп'ютерна техніка і моє становлення як підприємця", - пише трейдер.

Втім, у 2006 році він таки закінчив Запорізький інститут державного і муніципального управління за спеціальністю "Менеджмент організацій", а в 2011 році навіть отримав ступінь магістра.

"Основним напрямком моєї діяльності було надання консалтингових та аутсорсингових послуг, розробка сайтів та програмного забезпечення, SEO-оптимізація сайтів ну і, звичайно ж, аналіз фінансових ринків", - зазначає Кондаков.

"З 2006 року більшу частину свого часу я приділяв трейдінгу, в результаті чого створив власну стратегію торгівлі та авторську теорію про закони, за якими живе ринок "Форекс", - наголошує він.

І тепер Кондаков береться управляти грошима вкладників MMCIS. Але не просто так. Якщо на рахунку клієнта "форекс-підрозділу" компанії буде 10-50 тис дол, то вартість його послуг становитиме 20% від отриманого прибутку. Якщо на рахунку більше 50 тис дол - 15%. А якщо більше 1 млн дол - можна обумовити "спеціальні умови".

З "фондовим підрозділом" - ще простіше. Там послуги Кондакова взагалі нічого не коштують, лише MMCIS отримає комісію в розмірі 15% від прибутку. Але щоб "геній" з вами працював, потрібно інвестувати 120 тис грн або 15 тис дол.

Піраміда?

Настирлива реклама, запевнення у геніальності трейдера та шаленій прибутковості викликають у пам'яті обличчя легендарного засновника МММ Сергія Мавроді.

Але якщо "піраміда" Мавроді розрахована на невеликі вклади, то Кондаков і компанія пропонують внести всі заощадження середньостатистичного громадянина. Повірити в те, що їм понесуть гроші люди, у яких є мільйон доларів, важкувато.

Як стверджують джерела на фондовому ринку, ММСІS - "це класична фінансова піраміда, при якій виплати старим учасникам виплачуються за рахунок нових".

18 жовтня асоціація "Українські фондові торговці" призупинила членство "ММСІС Інвестментс", висловивши стурбованість "агресивним маркетингом без достатнього рівня професійної підготовки".

Як розповіло інформоване джерело ЕП, "є низка факторів, які вказують, що компанія насправді не інвестує кошти, і заявлені доходи видумані". "48 місяців беззбиткової діяльності не притаманно жодному реально існуючому інвестиційному фонду, що займається спекуляціями на "Форексі", - наголосив співрозмовник.

Водночас ММСІS має всі необхідні для такої діяльності державні ліцензії, а мінімальний розмір статутного капіталу для отримання ліцензії становить 7 млн грн.

Також цікаво, що Кондаков діє не один. Засновниками цілої низки юросіб, що працюють під вивіскою MMCIS, є земляки та однолітки із Запорізької області.

Наприклад, власником ТОВ "ММСІС" є Дмитро Гаркуша з Мелітополя, якому 29 років. Власником програмного забезпечення та сайту MMCIS є 31-річний Олександр Волков також з Мелітополя. Він же є акціонером компанії "Інтернет Глобал Текнолоджи", яку разом з MMCIS заблокувала Нацкомісія.

Член НКЦПФР Євген Воропаєв у коментарі "Економічній правді" розповів, що, виходячи з публічної інформації, "ММСІС Інвестментс" пояснювала високу прибутковість для потенційних клієнтів саме інвестуванням у "Інтернет Глобал Текнолоджі" та "Форекс Емемсіс Груп", які були заблоковані комісією.

"Компанія "ММСІС Інвестментс" тільки в жовтні 2012 року почала свою активну діяльність на ринку", - сказав Воропаєв. Водночас, за його словами, говорити про наявність або відсутність ознак "фінансової піраміди" неможливо.

"Ми не можемо говорити про наявність або відсутність ознак фінансової піраміди, оскільки таке явище не описане в законодавстві. На жаль, за здійснення такої діяльності поки ще не передбачена відповідальність", - зазначив член НКЦПФР.

У той же час, за словами Воропаєва, Нацкомфінуслуг розробила законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність за створення фінансової піраміди.

"Але ми можемо стверджувати про наявність ознак маніпулювання цінними паперами ВАТ "Інтернет Глобал Текнолоджі" і ПАТ "Форекс Емемсіс Груп". У зв'язку з цим комісія вже порушила дві справи про маніпулювання, а також заблокувала операції з цінними паперами цих компаній", - зазначив він.

Водночас він повідомив, що на діяльність "ММСІС Інвестментс", яка нібито працює на фондовому ринку, НКЦПФР поскаржиться правоохоронцям.

"В ході комплексної перевірки "ММСІС Інвестментс" регулятор отримав інформацію, яка вимагає реагування інших державних органів. У зв'язку з цим нами підготовлені звернення до Генпрокуратури та до Державної інспекції з захисту прав споживачів. Крім того, готується звернення до податкової служби", - зазначив Воропаєв.

ЕП звернулася із запитами з усіх описаних питань і до компаній MMCIS, і до самого Кондакова. На жаль, відповіді редакція поки що не отримала.

Реклама: