СПЕЦПРОЕКТ "PROmarket enerGO"
При поддержке ТЕК
Может ли потребитель самостоятельно влиять на цену электроэнергии?

Может ли потребитель самостоятельно влиять на цену электроэнергии?

Понедельник, 30 марта 2020, 12:58 -
energywatch-inc.com
В современных условиях очень важно научиться планировать свои расходы. Для любого бизнеса расходы на электроэнергию — пожалуй, самая и самая актуальная статья расходов. (укр)

Із введенням нового ринку електроенергії правила визначення ціни змінились. Тому необхідно розуміти основний механізм їхнього формування. З першого погляду може виникнути враження, що самостійно перевірити свою ціну споживач не може. Але чи насправді це так?

Як формується ціна?

Важливо розуміти, що для всіх споживачів на ринку діє однаковий формульний механізм ціноутворення. Різниця полягає в тому, за якою ціною споживачу продає електроенергію постачальник.

Сьогодні всі постачальники купують електроенергію на найбільш ліквідному ринку Ринку на добу наперед (РДН), де операції відбуваються за день до можливого дня поставки електроенергії. Про те, як працює РДН можна прочитати тут. Водночас поруч із цим ринком існують й інші.

Наприклад, на ринку двосторонніх договорів (РДД) постачальник купує електроенергію напряму в генерації або імпортує із-за кордону відповідно до договірних відносин. Цей ринок є малоліквідним і певною мірою ризикованим, тому ціна на ньому може коливатись і навіть знижуватись. Тому постачальники не мають можливості точно прогнозувати свої витрати на закупівлю електроенергії на цьому ринку.

На внутрішньодобовому ринку (ВДР) ціни суттєво вищі у порівнянні із цінами на РДН, оскільки тут електроенергія купується прямо у день постачання. Ринок небалансів (РН) це абсолютно витратний ринок. Купуючи електроенергію на цьому ринку, постачальник у будь-якому випадку втрачає гроші.

Почитати про це можна в нашому матеріалі "Ринок небалансів: хто платитиме за електроенергію для промисловості".

Сьогодні саме РДН пропонує найбільш ліквідну і найнижчу ціну. Деякі постачальники, звертаючись вперше до Споживача, в своїй в своїй комерційній пропозиції, яка є додатком до Договору постачання електроенергії, пропонують споживачу чисту ціну РДН, тоді як в Договорі закладено мікс всіх цін — РДН, ВДР, РДД. Плюс до того в ціну закладаються не тільки витрати на купівлю електроенергії, а й власні операційні витрати постачальника, як то вартість ліцензій та дозволів, обов’язкові платежі постачальника для здійснення діяльності, ціна на небаланси тощо.

На що звернути увагу при укладанні договору читайте в матеріалі "Договір про постачання електричної енергії: споживач має право пропонувати свої умови".

Як дізнатись реальну ціну

Розібратись в усіх хитросплетіннях визначення ціни на електроенергію досить складно. Щоб допомогти споживачу визначити реальну ціну на електроенергію, компанія ТЕК на своєму сайті реалізувала онлайн-калькулятор. Використовуючи цей інструмент, споживач може дізнатись собівартість електроенергії.

Ціна електричної енергії для споживачів включає безпосередньо вартість електроенергії на РДН, тариф на передачу, тариф на розподіл (споживач може сплачувати його самостійно або через постачальника). Єдина складова формули, за якою відбувається конкурування постачальників між собою, - це Маржа постачальника (Мп).

Як це працює?

Калькулятор передбачає визначення ціни для двох категорій споживачів:

  • для споживачів групи "А", які мають систему АСКОЕ/ЛУЗОД
  • для споживачів групи "Б", які не мають такої системи.

Система АСКОЕ/ЛУЗОД дозволяє зчитувати та передавати Оператору системи погодинні дані споживання електроенергії. Споживачам, що мають таку систему, розраховується ціна, яка відповідає їхньому фактичному профілю споживання.

Для того, щоб дізнатись свою реальну ціну на електроенергію, яка складалась протягом останніх трьох місяців, споживачам групи "А" потрібно занести до калькулятора свій реальний профіль споживання. Фактично, це графік споживання електроенергії по кожній годині.

Такі споживачі можуть отримати звіт у форматі Excel із системи АСКОЕ/ЛУЗОД, який містить 744 значення по кожній годині місяця. Потім занести ці дані до калькулятора та дізнатись собівартість електроенергії.

Аналогічним чином працює і калькулятор для споживачів групи "Б". Однак тут є певні особливості: для таких споживачів закупівельна ціна є складовою, яку неможливо перевірити. Оператори систем розподілу через платформу MMS надають цю інформацію тільки постачальникам, які потім купують електроенергію для споживачів групи "Б" за денним (залишковим) графіком.

Як це виглядає в найпростішому варіанті: обленерго має дані щодо кількості електроенергії, яка зайшла в область по кожній годині. Від цього показника віднімають графік клієнтів, які мають систему АСКОЕ/ЛУЗОД. І залишається графік споживання, який постачальник отримує від обленерго і потім "розбиває" між всіма споживачами групи "Б", відповідно до обсягу споживання кожного.

Калькулятор дає можливість усім без винятку споживачам дізнатись собівартість електроенергії. Також компанія ТЕК публікує інформацію по цінах для споживачів групи "Б" за всі періоди з початку дії нового ринку.

В чому профіт споживача? Знаючи реальну закупівельну ціну споживач може проаналізувати свої витрати на електроенергію за конкретним постачальником та обговорити варіанти. Або ж споживач може звернутись до компанії ТЕК, щоб дізнатись, яку маржу в ціну закладає ТЕК. Складова Мп визначається для кожного споживача особисто.

Яку ціну пропонує ТЕК

 

Насамперед, компанія пропонує ціну на електроенергію, яка складається із закупівлі на РДН та вартості послуг постачальника – Мп.

Варто зазначити, що складова Мп включає також компенсацію за небаланси по споживанню електричної енергії, що виникають у споживача.

Показник Мп компанії ТЕК залежить від декількох факторів:

  • обсягу споживання чим він у споживача вищий, тим нижчий показник Мп;
  • графіку оплати за електричну енергію: якщо споживач має можливість оплачувати наперед, то складова Мп може бути меншою. Якщо комусь потрібно оплачувати постфактум в кінці місяця, то в такому випадку розмір Мп може бути більшим;
  • витрат на купівлю електроенергії на РДН;
  • загальної кількості клієнтів (чим їх більше, тим нижчий показник Мп).

Все, що потрібно клієнту, це зв’язатись з менеджером комерційного відділу, повідомити свої параметри по обсягу споживання, графіку оплати та дізнатися свою Мп.

Резюме: ціна на електроенергію в сучасних умовах залежить від багатьох факторів. І якщо впливати на ціну на ринку споживач не може, в його силах дізнатись собівартість електроенергії через калькулятор ТЕК та запитати постачальника що входить в його маржу.

Знаючи собівартість електричної енергії, споживачу тільки залишиться обрати того постачальника, у якого показник Мп буде найоптимальнішим.

Ще одна причина появи калькулятора це заклик до інших постачальників електроенергії давати споживачам чесну ціну. Адже формульне ціноутворення має бути прозорим, якщо ми говоримо про вільний та конкурентний ринок.