СПЕЦПРОЕКТ "Альтернативная экономика"
При поддержке "Филип Моррис Украина"
Пахнет жареным: Украина под угрозой набега контрабанды табака для нагрева

Пахнет жареным: Украина под угрозой набега контрабанды табака для нагрева

Среда, 23 декабря 2020, 13:00 -
С 2021 пользоваться айкосами или гло будет в полтора раза дороже, чем сейчас. Такое подорожание может спровоцировать бум контрабанды табакосодержащих изделий для нагрева.(укр)

В Україні ТВЕНи, тобто тютюновмісні вироби для електричного нагрівання, наразі проходять по категорії "тютюн і замінники тютюну". З наступного року вони отримують новий статус, а разом з тим на них чекає підвищення акцизу на 320%.

Про зміни на цьому ринку заговорили на початку року, коли народні депутати прийняли закон №466-ІХ (колишній законопроєкт 1210).

Згідно з ним, з 2021 року тютюновмісні вироби для електричного нагрівання прирівнюються за ставками акцизу до сигарет. Це означає зростання акцизу на 320% одномоментно. Йдеться про найпопулярніші марки – це HEETS для систем IQOS від Philip Morris International і neo для систем glo від British American Tobacco.

Виробники побоюються, що різке збільшення акцизів призведе до масового збільшення контрабанди таких товарів.

Невловима контрабанда

У Литві цього року акциз на ТВЕНи підвищили на 65%. За півроку 7% білоруської контрабанди тютюнових виробів в Литву уже складали стіки HEETS.

При цьому масштаби контрабанди значно зросли: за перші шість місяців цього року на кордоні Литви виявили 9,3 млн пачок незаконно переміщених сигарет і стіків, тоді як за весь 2019-й – 8 млн.

 

Тютюнові вироби, зокрема сигарети, є традиційним об'єктом контрабанди, кажуть в Українському інституті майбутнього. І пояснюють: в ціні кінцевого продукту більша частина припадає на акцизи та податки.

Залежно від політики оподаткування в різних країнах ціна пачки сигарет однієї і тієї ж марки може відрізнятися в рази. Тож цілком природно, що на цьому намагаються заробити контрабандисти.

А в економічну кризу привабливість контрабанди зростатиме, зауважує Інститут в своєму звіті.

Що стосується традиційних сигарет, частка нелегального ринку тут зросла з 2,3% в 2017-му до 6,6% за підсумками минулого року. А уже станом на серпень 2020 року TNS Kantar оцінювала ринок нелегальних сигарет в Україні у 6,9%. А зараз деякі виробники говорять вже про 9%.

В 2020 році, за словами голови Державної прикордонної служби Сергія Дейнеко, прикордонники перехопили вісім дельтапланів, які переправляли через кордон контрабанду.

"Люди ризикують життям, щоб перекинути кілька коробів сигарет і заробити гроші. Ситуація кричуща", – каже чиновник.

"Є показові епізоди: ми затримали літак, який переміщувався з Черкаської області до румунського кордону  і за добу чотири рази порушував повітряний простір. Перевозив сигарети", – наводить приклад перший заступник голови Державної прикордонної служби Володимир Нікіфоренко.

А ще сигарети нелегально переправляють кораблями, фурами, маршрутками і навіть дронами.

Наразі контрабанда стіків для тих самих IQOS – це поодинокі випадки, але в разі підвищення ставок акцизного податку, вона постане перед ринком. І боротися з нею буде дійсно нелегко.

"Ціна на стіки для систем електричного нагрівання тютюну може стати вищою на 40%, ніж в сусідніх Молдові, Білорусі та Росії. Через це, імовірно, відбудеться зростання нелегального ринку цієї продукції. За оцінками експертів, мова йде про зростання на 200%", – коментує Крістіна Лініченко.

Контрабандна математика

У Філіп Морріс Україна розкладають контрабандну математику так: якщо на коробі контрабандних сигарет з сусідньої країни (це 500 пачок) весь ланцюг поставок заробляє близько 250 дол, то на коробі стіків цей заробіток може подвоїтися. Адже після подорожчання ТВЕНів з початку наступного року, різниця в ціні з сусіднім російським та білоруським ринком на коробі буде приблизно 600 дол.

Упаковка стіків за своїми фізичними розмірами вдвічі менша, ніж пачка сигарет. Тому рентабельність нелегального ввезення їх з за кордону зросте в рази, побоюються учасники ринку.

 

При цьому контрабандну пачку цигарок збувають на ринках і в кіосках, а от нелегально ввезені стіки для IQOS і гло там ніхто не купить.

"Зате споживачі такого сегменту часто купують товари онлайн. Тому є великий ризик, що контрабанда ТВЕНів перейде в інтернет", пояснюють у Філіп Морріс Україна.

Тут-то й закладена найбільша небезпека. Фізичну точку продажу нелегальних товарів "упіймати" легше, хоча навіть з цим у держави проблеми.

За словами керівництва Державної фіскальної служби, особового складу податкової міліції зараз не вистачає навіть на те, щоб  "відпрацювати" нелегальну роздрібну торгівлю підакцизними товарами у великих містах. Що вже й казати про інші населені пункти.

З інтернет-торгівлею контрабандними цигарками проблема ще більша. Сайти, які реалізують підакцизні товари, як правило, зареєстровані за кордоном. Дістатися до них дуже складно. А якщо і вдається закрити один, він тут же змінює дислокацію і знову працює.

А якщо ринок різко зменшується за рахунок зростання частки "тіні", інвестувати в нього стає нецікаво.