Как Украина сломала монополию россии на производство ядерного топлива

Как Украина сломала монополию россии на производство ядерного топлива

Украина полностью отказалась от российского ядерного топлива. Если другие страны сделают то же, в следующие 5 лет россия потеряет до 2,5 млрд долларов (укр)
Вторник, 21 ноября 2023, 14:05
президент ГП "НАЭК "Энергоатом"

Загарбницька війна росії проти України загострила питання диверсифікації постачання ядерного палива для країн з атомною енергетикою. 

Світ вже має досвід відмови від російських нафти і газу, на черзі – ядерне паливо для атомних станцій. І першою у цьому процесі стала саме Україна.

До 2022 року ядерне паливо на українські АЕС постачалось із росії (ТВЕЛ) та США (Westinghouse). У перші дні російського вторгнення "Енергоатом" припинив будь-яку співпрацю з "росатомом". Це стосується і закупівлі ядерного палива. Через це росія за час агресивної війни проти нашої держави втратила чималі кошти.

Україна мала спадкову залежність від рф в атомній галузі, адже енергоблоки ВВЕР-440 та ВВЕР-1000, збудовані ще за радянських часів. Однак попри це "Енергоатом" і Westinghouse запустили процес витіснення росії з ринку ядерного палива. І він виявився більш ніж успішним.

Реклама:

Чистий прибуток держкорпорації "росатом", за їхньою ж інформацією, знизився за минулий рік на 14%. Хоча вірити росіянам – себе дурити. Вони не публікують даних про чистий прибуток у річному звіті, а лише визнають факт падіння прибутку. Тож, можна цей відсоток з упевненістю збільшувати вдвічі.

Велике значення мають і санкції, які вводяться проти "росатому" та атомної енергетики в цілому.

Так, Болгарія та Чехія вирішили замінити російське паливо на американське Westinghouse та французьке Framatome. Відмовилися від послуг росіян з будівництва АЕС у Фінляндії (йдеться про втрати росіян на суму орієнтовно у 7 млрд євро). 

Про відмову у співпраці повідомили і шведи. У Словаччині теж не мають бажання купувати паливо у агресора. Перелік країн можна продовжувати.

Та повернемось у час до початку війни росії проти України. З приходом в "Енергоатом" нашої команди був взятий чіткий безповоротний курс на повну відмову від постачання ядерного палива з країни-агресорки. 

З 2020 року ми не здійснили жодної закупівлі російського палива. Таким чином перший крок до позбавлення залежності "Енергоатом" здійснив ще за кілька років до 2022, зробивши запаси американського палива. 

Вже до початку повномасштабного вторгнення бюджет рф недоотримав прибутку від постачання палива. І якщо робота над паливом для блоків-тисячників велась давно і воно вже використовувалось на українських АЕС, то розробка для ВВЕР-440 стала революційною і проривною.

Контракт на постачання відповідних паливних збірок ВВЕР-440 уклали у вересні 2020 року за участі Президента України Володимира Зеленського.

Виготовити паливо мали у 2024 році. Однак навіть попри повномасштабну війну ми на півтора роки прискорили процес. І вже у вересні 2023 року паливо, виготовлене Westinghouse за участі фахівців "Енергоатома", було успішно завантажено у вітчизняний реактор. 

Це стало потужним сигналом для країн східної Європи, в яких наразі експлуатуються майже два десятки реакторів радянської розробки (ВВЕР-440). Це питання і політичне, і економічне. 

Тож Україна стала першою та поки, на жаль, єдиною державою у світі, яка перевела енергоблоки радянської розробки (і ВВЕР-1000, і ВВЕР-440) на використання ядерного палива американської компанії Westinghouse. 

Якщо інші європейські держави перейдуть на вже апробоване паливо для реакторів типу ВВЕР-440, росія за наступні 5 років не матиме прибутку щонайменше від 2 до 2,5 млрд доларів США.

Наступним етапом руйнування російської монополії, що розпочався більш ніж два роки тому, стала підготовка до виробництва компонентів тепловидільних збірок, а саме – хвостовиків і голівок для паливних касет. 

Ці компоненти використовуватимуться для виробництва ядерного палива для потреб "Енергоатому" на підприємстві Westinghouse у місті Вестерос у Швеції. Наступне завдання - будівництво нової лінії збірки. 

Тому вже з 2026 року, завдяки власному виробництву, Україна вийде на забезпечення себе власним ядерним паливом на 50%. Іншу половину покриватиме Westinghouse.

Власне виробництво ядерного палива – значно вигідніше, ніж його імпорт. І важливою є не лише ціна. За умови власного виробництва додаткові податки підуть в український бюджет, з’являться нові високотехнологічні робочі місця, ми матимемо сучасне високотехнологічне виробництво. 

Таким чином Україна реалізує стратегію переходу на використання "чистої" енергії та декарбонізоване енергетичне майбутнє, ключову роль в якому відіграватиме атомна галузь.

У перспективі найближчих років НАЕК, спільно з Westinghouse, зможе виробляти ядерне паливо для реакторів радянського зразка, аби і країни східної Європи змогли позбавитись залежності від російського палива.

Потужна співпраця "Енергоатому" з американською компанією Westinghouse вдарить по росії на енергетичному фронті. Збитки ворога від втрати монополії у виробництві ядерного палива та будівництві атомних електростанцій можуть сягнути понад 100 млрд доларів США на рік. 

Ці втрачені кошти ворог не зможе витратити на виготовлення ракет і снарядів, якими прагне знищити нашу енергосистему зокрема і країну загалом. На ці кошти ворог не зможе екіпірувати своїх військових та сплачувати зарплати своїм "атомникам", які окупували нашу ЗАЕС.

Отже, "Енергоатом" не тільки забезпечує українців сталою чистою енергією, але й спільно з партнерами наближає Перемогу України.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: