Цифровизация: что даст расширение сотрудничества с Эстонией

Цифровизация: что даст расширение сотрудничества с Эстонией

Какой опыт внедрения цифровых инструментов Украина может позаимствовать у Эстонии? (укр)
Четверг, 14 сентября 2023, 17:46
первый заместитель министра цифровой трансформации Украины

Історична "столиця електронного урядування" Таллінн у перший тиждень вересня перетворилася на справжню Мекку, до якої з’їхалися паломники цифровізації з усього світу, а також ненадовго повернула наш фокус на основні функції замість дронів і військових проєктів. Отже, головні спостереження та підсумки.

Естонія завжди намагається задавати цифрові тренди

Цього разу Міністр економіки Естонії (саме це Міністерство відповідає за цифровізацію та містить структуру CIO під окремим заступником) у виступі визначив це як Персоналізований Уряд, який надає громадянам проактивні е-послуги. 

Держава супроводжує життя громадянина, підказує, коли необхідно отримати ту чи іншу послугу та надає її в максимально простий спосіб. Звісно, це можливо виключно через послуги в смартфоні. 

І ми успішно рухаємося в цьому тренді. Також Естонія обіцяє до кінця року показати нову цифрову стратегію на 10-15 років уперед. Думаю, буде цікаво.

Реклама:

Обидва саміти пронизані українським досвідом. Багато виступів від України, посилань на наш досвід як передовий, багато уваги (не лише через війну). Наш цифровий бренд зростає і стає дуже помітним на світовій арені. Тож естонський бізнес навіть трохи ревнує.

Дія точно подорожуватиме

І як результат попереднього висновку — великий попит у вивченні та поширенні українського досвіду. Сьогодні ми маємо конкретні пропозиції від країн по всьому світу на впровадження Дії та готовність профінансувати такі проєкти від USAID та швейцарського SDC. 

Головне — знайти час, але це дуже важливо для розвитку нашого бренду інноваційної та цифрової країни.

mRiik

Естонія презентувала результати бета-тестування свого мобільного застосунку, який побудовано з урахуванням досвіду та коду Дії. Вийшло дуже круто. Перелік е-послуг, з яких розпочав mRiik, значно відрізняється від наявних послуг Дії і дає нам багато цікавого для аналізу та розвитку.

єВідновлення — такої послуги більше у світі немає

Щоразу, коли я розповідав про послугу в смартфоні, завдяки якій можна в кілька кліків повідомити про пошкоджене зруйноване майно, відкрити рахунок у банку, подати заявку на компенсацію, отримати "фарбовані кошти" (цільові) або відмовитися від прав власності й отримати сертифікат на майно, бачив неприховане здивування. 

Ніхто ніколи не намагався запускати такі складні послуги онлайн та в такий простий і доступний спосіб. Смартфон та цифровий паспорт дають абсолютно нові можливості для публічних послуг.

Е-нотаріат vs Дієздатність, правоздатність і волевиявлення

Зараз у Верховній Раді до другого читання готується законопроєкт про е-нотаріат, тому мені дуже цікаво було подивитися досвід Естонії. І, о диво, всі послуги нотаріусів в Естонії доступні онлайн! 

"А як же перевірка нотаріусом дієздатності, правоздатності і волевиявлення, а раптом він п’яний чи під дулом пістолета онлайн?!", — запитав я. Адже це головні аргументи нотаріальної палати та їхніх лобістів проти е-нотаріату в Україні. 

Відповідь очевидна: "У нас була така ж протидія й аргументи, але під час ковіду Уряд наполіг на впровадженні "е-нотаріату за бажанням", тобто нотаріус може відмовити в наданні послуг онлайн, якщо його щось турбує". За два роки жодних скандалів і більшість послуг саме онлайн.

Україна & Естонія

У нас утворюється чудовий цифровий дует. Естонія довго працювала над цифровим брендом, а, відповідно, естонський бізнес реалізує багато цифрових проєктів по всьому світу. 

Через появу Дії, Prozoro та інших топових цифрових рішень попит на досвід України зростає, і все частіше досвід України та Естонії поєднується в міжнародних проєктах. А тому об’єднання зусиль і пошук спільного інтересу в цифровому експорті є важливим завданням, про що активно вели переговори на всіх рівнях.

CIO: повноваження та структура

Я вважаю поточного CIO Естонії Лукаса Ільвеса одним з найкращих фахівців у світі. Дуже компетентна та освічена людина. Раджу подивитися його виступи. Водночас мені здається, що керування цифровізацією з позиції заступника Мінекономіки є стримувальним фактором. 

Натомість виокремлення цієї посади та створення галузевих CIO (CDTO) за прикладом України "розв’яже руки" організаційно та бюрократично. Ще раз переконався, що поточна організаційна модель України з галузевими та регіональними CDTO є дуже ефективною та проактивною.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: