Арестованное имущество россиян. Почему Украина никак не получит от него прибыль?

Суббота, 8 апреля 2023, 10:26
Почему даже перспективный бизнес россиян в Украине до сих пор не приносит доход государству? (укр)
народна депутатка, глава фракции "Голос"


Инновации в действии

Все більше в суспільстві піднімається питання справедливості і чому на 2 році повномасштабного вторгнення, а реально на 9 році війни ми досі не забрали в росіян їхній бізнес в Україні, і чому він не приносить прибуток тут нам, на танки, снаряди та нашу армію, а досі висить на балансі російських олігархів?

Лише нещодавно Вищий антикорупційний суд забрав російську частину (друга путіна Ротенберга) величезного торгового центру в центрі Києва на користь держави. 

Але що тепер? Як змусити ці активи працювати на Україну, а не стояти замороженими чи конфіскованими, адже торговий центр банально закритий.

Змусити активи колаборантів та білорусів і росіян, які підтримують режим путіна, працювати на Україну можна здійснивши декілька кроків: 

  1. Накласти арешт на активи та знайти нових управителів, які знають як вести бізнес і робитимуть це на користь України .
  2. Стягнути майно в дохід держави. 

Зі стягненим в дохід держави майном — все більш-менш зрозуміло. 

Так, наприклад, Фонд держмайна зараз вже навіть готує на продаж перший такий об’єкт — Демуринський ГЗК російського олігарха Михайла Шелкова. Наступним має стати майно Ротенберга. 

Заміновані поля з урожаєм та проблемні добрива: чи варто шукати зраду у продажі арештованого майна

З арештованим — складніше. 

Сьогодні арештованими активами займається АРМА (Агентство з розшуку та менеджменту активів). 

У 2015 році АРМА створили з двома цілями:

  1. Розшукувати активи, одержані злочинним шляхом. 
  2. Управляти арештованим майном для збереження економічної вартості та отримання прибутку.

За 8 років свого існування Агентство не продемонструвало значного прогресу, результату та ефективності. 

Більше того, АРМА є постійним фігурантом корупційних справ. 

Три з чотирьох керівників АРМА з моменту призначення у 2014 році отримали підозри від НАБУ. 

Арештовані активи росіян з 24 лютого 

З 24 лютого в управління АРМА передали нерухомості на майже 2 млрд грн, рухомого майна — на 3 млрд грн, та іншого майна на 2 млрд грн. 

Це дані початку грудня, оприлюднені аналітиками Trap Aggressor, які проаналізували інформацію з судових ухвал. 

Дізнатись, які російські та білоруські активи з 24 лютого передали в АРМА для громадськості — неможливо. АРМА не надає публічний доступ до цієї інформації. 

Результати управління Агентством цими активами — також засекречені. 

Проаналізувати результативність та правомірність дій Агентства за таких умов — неможливо. 

Лише за декількома публічно відомими прикладами можна сказати, що АРМА працює неефективно. 

АРМА пів року не могла знайти управителя на арештований в Україні бетонний бізнес російського олігарха Андрєя Молчанова (входить в коло близького оточення президента рф, підтримує фсб та збройні сили рф, є спонсором партії "Единая Россия") — компанію-виробника будівельних матеріалів "Аерок".

Компанію АРМА передали у червні 2022, нового управителя на неї знайшли лише в січні 2023. І навіть зараз — протягом двох місяців АРМА не змогла зробити оцінку активів, щоб укласти договір з новим управителем. 

За цей час колишній менеджмент "Аероку" вивіз з підприємства сировину, підприємство не працює, генерує збитки та заборгованості по зарплаті перед працівниками. 

Інший приклад — активи на понад 2 млрд грн "Вінницяпобутхім" Владіміра Плесовських, члена партії "Единая Россия", які передали в АРМА 7 місяців тому. 

Весь цей час підприємство не працює, хоча могло б заробляти гроші на відновлення України. Формально нового управителя АРМА, нібито, знайшло, але за 5 місяців досі не передало йому актив. 

Тобто підприємство теж генерує збиток. 

Що робити з АРМА в таких умовах? 

В умовах повномасштабної війни потрібно діяти швидко, злагоджено та результативно. Все, що належало росіянам — має працювати сьогодні на наближення перемоги.

Не маємо морального права витрачати 5 місяців, півроку, чи навіть місяць на те, щоб шукати управителів на вже існуючі працюючі бізнеси. 

Майно росіян та прибічників путіна має працювати в інтересах України та заробляти гроші. 

Одним з можливих варіантів сьогодні є передача функцій АРМА іншим державним органам: 

  1. Функції розшуку — НАЗК чи Міністерству юстиції; 
  2. Функції управління — ФДМУ. 

АРМА систематично не виконує свої функції. Доцільність чергової реформи Агентства була б лише у випадку її бездоганної репутації чи результативності. 

А якщо АРМА вже восьмий рік генерує корупційні скандали та саботує роботу, тоді потрібно переглянути необхідність існування його як інституції взагалі.