"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Как остановить "Росатом"

Как остановить "Росатом"

Цивилизованные страны наложили санкции на многие российские компании, но не на "Росатом", который производит ядерное оружие и контролирует 45% мирового рынка услуг по обогащению урана. (укр)
Вторник, 19 апреля 2022, 14:05
эксперт энергетического рынка

24 лютого 2022 року Російська Федерація без оголошення війни віроломно напала на Україну. 

Весь цивілізований світ у відповідь на озброєну російську агресію наклав санкції на понад 7 тисяч російських фізичних та юридичних осіб, серед яких "Газпром", "Лукойл", "Сбербанк", "ВТБ" та багато інших. 

Проте, чомусь, всі забули про одного з найбільших "гігантів" російської економіки – Держкорпорацію "Росатом".

Російський холдинг "Росатом", який перебуває у власності держави та об'єднує понад 360 підприємств атомної галузі, включає не тільки усі цивільні атомні компанії Росії (у т. ч. науково-дослідні організації, організації з видобування та збагачення урану, атомні електростанції, атомний криголамний флот, підрядників з будівництва АЕС тощо), а й підприємства ядерно-збройового комплексу.

Реклама:

Для повноцінного розуміння масштабів держкорпорації, "Росатом" є одним з лідерів світової атомної промисловості, вона займає друге місце в світі за запасами урану і п'яте за обсягом його видобутку, четверте місце в світі з виробництва атомної енергії, контролює 45% світового ринку послуг зі збагачення урану і 17% ринку ядерного палива.

Як вже було зазначено вище, до складу ДК "Росатом" входять підприємства оборонно-промислового значення. 

Дирекція з ядерно-збройового комплексу включає ядерні центри в Сарові (ВНІІЕФ) і Снєжинську (ВНДІТФ), ВО "Маяк" в місті Озерське Челябінської області, комбінат "Електрохімпрібор" в місті Лісовому Свердловської області, Приладобудівний завод в місті Трьохгорний Челябінської області та інші. 

Безпосередню розробку ядерних зарядів здійснюють ВНІІЕФ і ВНДІТФ, розробку ядерних боєприпасів – ВНІІЕФ, ВНДІТФ і ВНІІА, серійне виробництво ядерних боєприпасів – "Електрохімпрібор" і "Приладобудівний завод".

У той час, як Росія веде агресивну зовнішню політику, погрожуючи всьому цивілізованому світу ядерною зброєю, Держкорпорація "Росатом" (яка власне і виготовляє цю зброю, якою погрожують) продовжує спокійно впроваджувати інвестиційні портфелі за кордоном, будуючи нові АЕС (а це більше 35 нових блоків), безперебійно отримуючи нові транші грошей від закордонних партнерів. 

Наприклад 2 квітня цього року генеральний директор корпорації "Росатом" Олексій Ліхачьов заявив телеканалу "Росія 24" – "Росатом" не призупинив жодного проєкту з будівництва АЕС за кордоном, не дивлячись на поточні справи й продовжує працювати". Наразі, вартість закордонного інвестпортфелю держкорпорації сягає 130 млрд дол.

За дослідженнями Федерації американських вчених (FАS), на 1 березня поточного року Росія володіє 5977 ядерними боєголовками, тобто пристроями, що викликають ядерний вибух. 

Однак, ця цифра включає близько 1500 боєголовок, які вже списані й підлягають утилізації. З тих, що залишаються, приблизно 4500, більшість вважається стратегічною ядерною зброєю, тобто зарядами для балістичних ракет. 

Саме така зброя і вважається зброєю ядерної війни, яку Держкорпорація "Росатом" благополучно продовжує виготовляти, через відсутність накладених на неї санкцій, вільного доступу до всіх міжнародних ресурсів, у т. ч. іноземних грошей.

Накласти санкції лише на підприємства "Росатому" що безпосередньо виготовляє зброю – не вийде, оскільки гроші отримані через цивільні програми легко перерозподіляться всередині корпорації, що без проблем дозволить обійти будь-які обмеження.

Зверну увагу, що чистий прибуток від зовнішньоекономічної діяльності "Росатома" за останні десять років збільшився вдвічі.

За останній рік прибуток перевищує 8 млрд дол., та складає 35% від загального обсягу прибутку корпорації. Абсолютно зрозуміло, що держкорпорація є одним з головних наповнювачів російського державного бюджету. 

Наприклад, за останній рік "Росатом" сплатив до бюджетів всіх рівнів майже 3 млрд дол. податків – це те, що показано офіційно за даними аудиторської служби. А не офіційно?!

Враховуючи вищезазначене, закликаю Офіс президента України, в рамках постійної системної роботи, яка проводиться щодо санкцій проти Російської Федерації, звернути увагу на нагальну термінову необхідність введення санкцій проти Держкорпорації "Росатом", оскільки кожний сплачений цій компанії євроцент – це вже кров українських дітей, та загроза для всіх інших у всьому світі.

Необхідно якнайшвидше накласти жорсткі санкції, на діяльність ДК "Росатом", а саме:

  • виключити "Росатом" з усіх міжнародних організацій; 
  • законсервувати усі активні міжнародні проєкти "Росатому"; 
  • заборонити отримання боргового фінансування проєктів "Росатому";
  • заборонити будь-який трансферт технологій на користь "Росатому"; 
  • запровадити ембарго на постачання "Росатому" уранової руди; 
  • запровадити ембарго на закупівлю у "Росатому" ядерного палива.

Такі санкції не лише послаблять воєннк загрозу для всього світу, а й відкриють можливості для перерозподілу ринку ядерного палива на користь американських та європейських компаній. 

Але економічний розвиток можливий лише в умовах фізичної безпеки. Тож, першочерговим для всього світу є – зупинити загрозу! 

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: