Российский киловатт идет нах*й

Российский киловатт идет нах*й

Украина отсоединяется от энергосистемы России и Белоруссии. Что это значит на практике? (укр)
Понедельник, 28 февраля 2022, 14:52
Директор Центра исследований энергетики

Сьогодні в Брюсселі міністри енергетики ЄС зберуться поговорити про енергетичну ситуацію в Європі на тлі російського вторгнення в Україну.

На порядку денному серед іншого — питання синхронізації української енергосистеми з європейською. Планувалося на 2023-й рік, може стати реальністю в найближчі дні.

Україна йшла до цього не один рік.

Що таке синхронізація енергосистем і чому це важливо?

Реклама:

Історично Україна мала спільну енергосистему з Росією і Білоруссю. Але з 2017 року на практиці готувалася відключитися і приєднатися до значно потужнішої і розвиненішої енергосистеми континентальної Європи. 

В рамках цієї підготовки заздалегідь було заплановане випробування роботи української енергосистеми в ізольованому режимі, відімкнено від Росії і Білорусі, 24-26 лютого 2022 року.

Ізоляція почалася за 3 години до початку війни з Росією. Поки в українських містах вибухали ракети, стріляли "Гради", "Урагани" і "Іскандери", рухалися танкові колони і працювали російські диверсійні групи — українські енергетики проходили випробування роботи енергосистеми в ізольованому режимі, на що навіть в мирний час здатні одиниці країн в Європі. 

Ще точніше — виключно Франція. І це не перебільшення. Це підтверджено технічними експертами ENTSO-E, що Україна блискуче провела всі тести, енергосистема стабільна, стійка і збалансована.

Не треба пояснювати чому, але після закінчення випробувань уряд ухвалив рішення не приєднуватися назад до російської енергосистеми.

Сьогодні приєднання України до енергосистеми континентальної Європи розглядатиметься в Брюсселі на засіданні міністрів енергетики країн ЄС.

Боремось за рішення про невідкладне приєднання України.

Опубліковано з дозволу автора. 

Оригінал допису

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: