"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Инфляционная "одиссея". Как НБУ укротил рост цен

Инфляционная "одиссея". Как НБУ укротил рост цен

Как НБУ удалось достичь стабильно низкого уровня инфляции за последние 5 лет. (укр)
Четверг, 28 января 2021, 13:15
Начальник отдела моделирования Департамента монетарной политики и экономического анализа НБУ

Десять років повертався Одіссей на рідну Ітаку. П’ять років пройшло від запровадження інфляційного таргетування в Україні. За підсумками 2020 року інфляція становила 5%, а перед цим склала 4,1% у 2019-му. Це означає, що Національний банк другий рік поспіль потрапив у ціль.

Шлях України до низької і стабільної інфляції неможливо назвати легким. У 90-ті роки минулого століття країна пережила гіперінфляцію. У нульових – споживчі ціни вели себе стрибкоподібно й здебільшого зростали на 10-20% річних. 

На початку десятих років XXI століття інфляцію штучно вгамували за рахунок підтримки міцного фіксованого обмінного курсу. 

Утім, накопичені дисбаланси знову вибухнули у 2014-2015 роках. Анексія Криму і війна на Донбасі спровокували девальвацію та інфляцію вище 40%.

Реклама:

Саме в розпал економічної кризи НБУ перейшов до нового режиму монетарної політики. Банк зобов’язався поступово знизити інфляцію до 5% річних і підтримувати її на низькому рівні – в діапазоні 5% ±1 в. п. 

Все, що відбувалося з того часу, почасти нагадує Одіссею – історію з пригодами, багатьма пунктами призначення та бурхливим морем, що відділяє від такої жаданої мети.

Троя та місто кіконів: історія починається на війні

Одіссею, царю Ітаки, довелося довго мандрувати, перш ніж він дістався рідної землі. А його історія почалася на Троянській війні.

Україна пережила власну Троянську війну. Російська військова агресія у 2014-2015 роках спровокувала глибоку економічну кризу. 

Виклики для державного суверенітету, падіння експорту та наростання бюджетного дефіциту зумовили стрімке знецінення гривні. 

Девальвація боляче вдарила по кишеням українців. У 2015 році споживчі ціни зросли на небачені з далеких 90-х років 43,3%.

Графік 1. Споживча інфляція, % р/р, та внески компонент у її відхилення від цілі

 
Джерело: ДССУ, розрахунки НБУ 

Десять років бився Одіссей на Троянській війні, і лише його винахідливість дозволила її виграти. Трою було спалено, а Одіссей та інші воїни Ітаки сіли на кораблі.

У розпал кризи мало хто зауважив перехід НБУ до політики інфляційного таргетування. Але перелом у війні з інфляцією стався саме тоді, коли НБУ зобов’язався контролювати не уявну стабільність курсу гривні, а цілком відчутне для усіх зростання споживчих цін.

На першому етапі Національний банк підняв свою ключову ставку до 30%. Така жорстка монетарна політика сприяла стабілізації валютного ринку. Тиск на гривню послабився й водночас почала уповільнюватись інфляція.

Шлях до Ітаки був неблизьким, тож Одіссей напав на місто кіконів, щоб поповнити необхідні продовольчі запаси. Багатьох греків було вбито, а, вийшовши назад у море, їм довелося витримати бурю. Хвилі відносили кораблі все далі на захід.

Інфляційну "бурю" 2015 року підживлювала не тільки девальвація. Значно зросли й адміністративно регульовані ціни. Зокрема відчутно зросли окремі комунальні тарифи, насамперед на газ. 

Унаслідок підвищення ставок акцизного податку та мінімальних роздрібних цін також подорожчали алкоголь та тютюнові вироби. Все це ускладнювало боротьбу з інфляцією.

Лотофаги та циклопи: сповільнення інфляції є вразливим до зовнішніх умов

На горизонті з’явилася земля. Це був острів лотофагів – поїдачів лотоса. Скуштувавши екзотичні плоди цього острова, люди забували навіть своїх друзів. Їх доводилося силоміць тягнути назад на кораблі.

У першій половині 2016 року інфляція в Україні стрімко сповільнювалася. Поліпшенню ситуації сприяло як зміцнення гривні, так і висока пропозиція продовольчих товарів (овочі, фрукти). 

З огляду на послаблення інфляційного тиску НБУ почав пом’якшувати монетарну політику. Схоже, що найгірше залишилося позаду, втім інфляційні виклики на цьому не закінчилися.

Не відаючи, що опинились на острові циклопів, Одіссей з супутниками забрались у печеру, де знайшли запаси сиру з молока диких кіз і залишились вечеряти. Однак хазяїном печери виявився циклоп Поліфем. 

У середині 2016 року інфляція сповільнювалась навіть швидше, ніж очікувалося. Зміцнення гривні позитивно впливало на динаміку цін імпортних товарів. Також дешевшали фрукти й овочі. 

Допомогло як розширення внутрішнього виробництва, так і нарощування імпорту з Туреччини, яка тимчасово втратила російський ринок збуту. 

Проте інфляційне "затишшя" було тимчасовим. Згодом несприятливі погодні умови та мінливі світові ціни, зокрема на продовольчі товари, знову почнуть підігрівати інфляцію.

Еол та землі лестригонів: інфляційні "вітри" можуть знову вирватися на волю

Наступною зупинкою Одіссея став гостинний острів повелителя вітрів Еола. Там воїн отримав у подарунок глечик з усіма підвладними Еолу вітрами. На волі мав залишатись лише Зефір – приємний бриз, котрий привів би кораблі до Ітаки. Однак у пошуках скарбів моряки відкоркували глечик, поки Одіссей спав. Розгнівані вітри влаштували жахливу бурю, що віднесла кораблі далеко від берегів Ітаки.

Підсумки 2016 року давали привід для оптимізму. Інфляція загальмувала до 12,4%. Національний банк, який таргетував на цей рік цільовий діапазон 12% ± 3 в. п., фактично поцілив у "яблучко"

Прогноз НБУ передбачав подальше уповільнення цін – до 8% ± 2 в. п. на кінець 2017 року. З огляду на це облікову ставку було знижено до локального мінімуму у 12,5% річних. 

Однак у 2017 році інфляційні "вітри" почали дути сильніше. Двократне підвищення мінімальної заробітної плати активізувало споживчий попит і призвело до здорожчання виробництва.

Одіссей опинився на землі лестригонів – велетнів-людожерів. Греки втекли на кораблі, проте лестригони кидали у них каміння та здіймали величезні хвилі. З усього флоту вирватися пощастило лише кораблю Одіссея.

Цінники в магазинах зростали не лише через "мінімалку". Суттєво дорожчали й окремі продовольчі товари, зокрема м’ясо, молоко, яйця, через зростання світових цін, високий зовнішній попит і зменшення поголів’я худоби в Україні. 

Овочі та фрукти дорожчали через несприятливі погодні умови у першій половині року. Крім того, скоротилася пропозиція турецьких товарів через відміну для них торговельних обмежень з боку Росії.

Кірка та сирени: монетарна політика враховує ризики, інфляційні та курсові очікування

Одіссей опинився на острові Еея. Там жила красуня богиня Кірка, котра швидко перетворила половину його команди на свиней. Дотримуючись порад бога Гермеса, Одіссею вдалось приборкати Кірку та врятувати своїх людей.

Інфляцію у 2017 році підбурювало зростання адміністративно регульованих цін. Підвищилися акцизи на алкоголь, зросли тарифи на холодну воду та водовідведення, подорожчав проїзд у громадському транспорті. 

Усі ці фактори зумовили ріст інфляції значно вище цільового діапазону – до 13,7%.

НБУ перейшов до підвищення облікової ставки після майже трирічного циклу її зниження. Довелося зробити крок назад, щоб запобігти подальшому погіршенню інфляційних очікувань та повернути інфляцію в цільовий діапазон.

Кірка попередила Одіссея, що йому доведеться пройти повз рифи, де живуть сирени, котрі зачаровують кожного, хто їх почує. Воїн наказав своїм соратникам прив’язати його до щогли, а самим заліпити собі вуха сіркою. Чарівний спів сирен закликав Одіссея стрибати до них на рифи, він кричав розв’язати його, але решта греків нічого не чули. Тільки так вдалося їм уникнути смерті.

Національний банк продовжив підвищення облікової ставки у 2018 році. Восени вона сягнула 18% річних. Жорстка політика була необхідною для швидшого уповільнення інфляції. 

НБУ зважав на посилення як зовнішніх, так і внутрішніх ризиків. По-перше, через падіння інтересу інвесторів до ризикових активів відбувався відтік капіталу з країн, ринки яких розвиваються. 

По-друге, активізувалися торговельні війни США та Китаю, які вплинули на зниження цін на сировинні товари українського експорту. 

По-третє, традиційна невизначеність перед президентськими виборами наступного року погіршувала девальваційні та інфляційні очікування бізнесу та населення.

Сцилла та Харібда, Геліос: монетарна політика балансує між стабілізацією інфляції та вгамуванням економічних коливань

Корабель опинився у вузькій протоці між двома печерами, в яких жили Сцилла та Харібда. Тричі на день Харібда заковтує та знову вивергає морську воду. Задивившись на неї, греки не змогли захиститись від Сцилли, що схопила та зжерла декількох з них. Решті вдалося вибратися з цієї страшної протоки.

Монетарна політика балансувала між поверненням інфляції до цілі та підтримкою економічного зростання. Тож інфляція у 2018 році перевищила цільовий діапазон 6% ± 2 в. п. та становила 9,8%. 

Відхилення зумовлювалося кількома факторами. Знову достатньо високими темпами зростали адміністративно регульовані ціни. Крім того, зросли й виробничі витрати бізнесу через загальне підвищення зарплат в економіці. 

Це відчутно позначилося на цінах сектору послуг, у собівартості яких значну частку становить оплата праці. Зокрема, суттєво подорожчали водопостачання та водовідведення, послуги транспортування, пошти та телекомунікацій.

Послідовна політика Національного банку зрештою дала змогу знизити інфляцію до комфортного для економіки рівня. На кінець 2019 року інфляція сповільнилася до 4,1%, увійшовши в цільовий діапазон 5% ± 1 в. п. 

Вирішальний вплив мав приплив іноземного боргового капіталу в Україну, який сприяв зміцненню гривні. Стрімка ревальвація нівелювала тиск на ціни з боку сильного споживчого попиту. 

НБУ діяв проактивно й поступово знижував облікову процентну ставку з весни 2019 року, коли перспективи помірної інфляції ще не були достатньо зрозумілими. Втім, інфляція продовжила уповільнюватися й надалі та знизилася навіть нижче цільового діапазону на початку 2020 року.

Каліпсо та жадана Ітака: інфляція на рівні 2% річних є занизькою для цільового діапазону у 5% ± 1 в. п.

Каліпсо закохалася в Одіссея і хотіла утримати його біля себе, але Одіссей був нещасливим. Тоді втрутилась Афіна. Богиня вмовила Зевса відправити до німфи посланця богів Гермеса, щоб змусити її відпустити славного грека. Каліпсо, незважаючи на смертну тугу, звільнила Одіссея.

Усьому світові 2020 рік надовго запам’ятається пандемією коронавірусу. Задля стримування вірусу уряди більшості країн запроваджували локдауни та інші обмеження. 

Під час карантину споживання різко скоротилося, ділова активність знизилась, а економіки опинилися в полоні низької інфляції, яка загрожувала їм надповільним відновленням.

Світові тенденції позначилися й на Україні. Дешева нафта, зниження попиту українців на імпортні товари та закордонні подорожі на тлі досить сприятливої ситуації для металургів, аграріїв та "айтішників" підтримали тренд уповільнення інфляції. 

На тлі стабільної банківської системи цьому не завадило навіть певне послаблення гривні.

З огляду на такі тенденції Національний банк продовжував знижувати облікову ставку. У липні вона сягнула 6% річних – найнижчого рівня за історію незалежної України. 

Так м’яка монетарна політика була одночасно спрямована на підтримку економіки під час кризи та повернення інфляції в цільовий діапазон. 

До речі, ситуацію, коли найкраща реакція політики для інфляції є також найкращою реакцією для економічного зростання економісти називають divine coincidence – божественним збігом обставин.

Після тижнів плавання Одіссей дістався Ітаки. Прикинувшись жебраком, він дізнався, що владу там захопила група знатних, але негідних людей, які домагалися руки його дружини Пенелопи. 

Претенденти змагалися у стрільбі з лука. У землю в одну лінію встромили дванадцять сокир з кільцями – той, хто б пронизав усі кільця однією стрілою, став би її чоловіком. Та зрештою вдалося це лише "жебраку" Одіссею, який повернув собі володарювання над Ітакою.

У другому півріччі 2020 року Національний банк зберігав м’яку монетарну політику. Ставки за кредитами та депозитами знижувалися до рекордно низьких рівнів, а українська економіка почала відновлюватися. 

Водночас на тлі подорожчання енергоносіїв та ефектів від послаблення гривні інфляція прискорилася й за підсумками року потрапила в самісіньке "серце" цільового діапазону НБУ – 5%.

Але як царю Ітаки вдалося пустити стрілу так точно крізь усі дванадцять кілець? Руку Одіссея направляла Афіна.

Підтримка низьких та стабільних темпів зростання споживчих цін залишається пріоритетом НБУ на майбутні роки. Якою буде нова інфляційна "одіссея"? Ймовірно, вже не такою бурхливою. 

Поточний прогноз НБУ передбачає тимчасове прискорення інфляції у 2021 році з огляду на пожвавлення економіки, ефекти від минулорічного послаблення гривні та підвищення мінімальної зарплати. Втім, монетарна політика буде спрямована на повернення інфляції до цільового діапазону 5% ± 1 в. п. у першій половині 2022 року.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: