"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Не одним Шулявским мостом: как Укрбуд "распилил" 3 миллиарда государственных средств

Не одним Шулявским мостом: как Укрбуд "распилил" 3 миллиарда государственных средств

Корпорация "Укрбуд" нарушила антимонопольное законодательство при проведении тендеров в Киеве на 3 млрд грн. (укр)
Четверг, 2 мая 2019, 14:16
глава Киевского областного территориального отделения АМКУ

Маргарет Тетчер у 1983 році сказала: "Немає такої речі, як державні кошти, є лише кошти платників податків". Тож я хочу розповісти як витрачають такі кошти у Києві.

Отже, був такий собі "втомлений" Шулявський міст, який вже давно потребував ремонту. І от нарешті в бюджеті з’явилися державні  наші з вами гроші на реконструкцію мосту.

Тамуємо подих, сподіваємося на якнайшвидше виконання робіт і зменшення заторів на ключовій артерії столиці, і влітку 2018 року знайомимося із журналістським розслідуванням програми "Схеми" (спільний проект "Радіо Свобода" і телеканалу "UA:Перший") про деякі "особливості" проведеного тендеру на реконструкцію мосту.

З’ясовується, що конкурс на виконання робіт з ремонту супроводжували численні порушення, у результаті чого 600 млн грн отримала компанія "Північно-український будівельний альянс", яка належить помічникові народного депутата Максима Микитася Андрію Якусевичу.

Реклама:

Київське обласне тервідділення АМКУ (КОТВ) не могло оминути увагою скандал і розпочало власне дослідження, яке офіційною мовою звучить як "розслідування щодо антиконкурентних узгоджених дій  при проведенні тендеру" (простими словами – щодо змови на конкурсі).

Для отримання повної картини відділення поцікавилося й інші закупівлями, в яких брали участь переможці конкурсу на реконструкцію Шулявської розв’язки. Вгадайте результат з трьох разів…

КОТВ відкриває справу за ознаками антиконкурентних узгоджених дій  при проведенні тендеру на будівництво корпусу Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова з очікуваною вартістю 2,8 млрд грн та реконструкцію гімназії № 59 імені О.М. Бойченка в Голосіївському районі Києва, з очікуваною вартістю 175 млн грн.

Три мільярди гривень державних бюджетних, тобто наших з вами грошей розіграли між собою "Північно-український будівельний альянс" та ТОВ "Спецбуд-Плюс" (обидві компанії входять до корпорації "Укрбуд").

Що тут дивного, спитає читач. А те, що в процедурах закупівлі брали участь лише зазначені компанії. Тобто "конкуренція" була тільки між двома учасниками, серед яких і було обрано переможця.

Як ви здогадалися, в конкурсі на ремонт "втомленого мосту" брали участь ці ж дві компанії.

Дивимося в закон і з’ясовуємо, які основні ознаки правильно проведеного тендеру:

1. Справжність змагання під час участі у конкурсних процедурах закупівель забезпечується таємністю інформації, що міститься у пропозиціях учасників, зокрема щодо цінових пропозицій.

2. У процесі підготовки та участі у процедурі закупівлі учасники зобов’язані діяти самостійно, тобто ЗМАГАТИСЯ між собою, що і є обов’язковою умовою конкуренції.

А як діяли герої нашого розслідування? "Північно-український будівельний альянс" та ТОВ "Спецбуд-Плюс", окрім спільного входження в корпорацію "Укрбуд":

- мають одну адресу та засоби зв’язку;

- використовували однакову IP-адресу для податкового звітування та для входження до електронних кабінетів системи "Клієнт-Банк";

- надавали одна одній фінансову допомогу;

- надіслали файли із тендерними пропозиціями, які (файли) мають однакові властивості;

- мають банківські гарантії від одного банку, видані в один день та з послідовною реєстраційною нумерацією.

Дивно читати про такі "помилки", яких припустилися досвідчені гравці на ринку? Справді, тут або нехлюйство, або відверта нахабність. Але це площина емоційна. Тому повернімося до мови закону.

Дії ТОВ "Північно-український будівельний альянс" та ТОВ "Спецбуд-Плюс" під час підготовки документів та участі у процедурі закупівлі містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів.

Згідно зі ст.6 закону "Про захист економічної конкуренції", вчинення антиконкурентних узгоджених дій забороняється і тягне за собою відповідальність.

25 квітня відбулося слухання справи про 3 млрд грн (тендер на реконструкцію Інституту Амосова та Гімназію Бойченка) по суті.

Якщо ви слідкували за новинами в цей день, то згадаєте "мітинг будівельників" під АМКУ.

Що ж, розходячись додому ми бачили й чули "протестувальників", а насправді знятих з пар студентів та "відпущених" на мітинг робітників.

Бачили, як вони здавали організаторам каски та іншу атрибутику "протесту". Виглядає, що аргументів в Укрбуду немає, тому вони вирішили в такий спосіб тиснути на членів колегії АМКУ та затягувати розгляд справи.

Але рішення буде. На 6 травня призначено наступне засідання. Як і трохи згодом – по "розпилу" цими ж компаніями 600 млн грн коштів на тендері по "Шулявському мосту".

Рішення ухвалить колегія, тому прогнозувати його зміст я не беруся. Але поки що аргументів на захист ТОВ "Північно-український будівельний альянс" та ТОВ "Спецбуд-Плюс" ми не бачили, отже, порушникам загрожує штраф у розмірі до 10% доходу за останній звітній рік (навряд чи "непідйомна" для них сума) і заборона брати участь у тендерних процедурах наступні 3 роки (а оце, мабуть, дуже боляче).

Ми не плануємо (та й не можемо) зупиняти ремонт – це не належить до компетенції АМКУ.

Навпаки, у разі ухвалення рішення щодо змови між компаніями при проведенні закупівлі вони заплатять за це киянам.

Окремо дякуємо за співпрацю НАБУ і СБУ. Певен, що і вони дадуть свою оцінку діям керівників і власників корпорації "Укрбуд".

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: