Почему аграрии возглавили инвестиционный бум

Почему аграрии возглавили инвестиционный бум

В первом полугодии 2018 аграрные активы были номером один по привлекательности в глазах инвесторов. Каковы прогнозы на будущее? (укр.)
Понедельник, 1 октября 2018, 09:36
первый заместитель министра аграрной политики и продовольствия

У першій половині 2018 р. сільське господарство продовжило випереджати національну економіку України за більшістю базових показників.

З огляду на економічне зростання, яке почалося в цілому в країні, цей розрив за підсумками року скоротиться, проте не настільки, щоб нівелювати явне лідерство АПК серед інших галузей.

Це видно по відразу декільком перехресно-підтверджуючим один одного параметрах: темпам збільшення аграрного ВВП, капітальних інвестицій в АПК і частці  аграрних операцій у загальній кількості M&A.

Простіше кажучи, обсяг галузі показував приріст, у неї найактивніше вкладали гроші, аграрні активи були в ТОП-1 за привабливістю в очах інвесторів.

Реклама:

Як показує Держстат, за перше півріччя поточного року український АПК зріс у реальному вираженні (щодо першого півріччя 2017-го) на 11%. Водночас реальний ВВП у цілому - всього на 3,5%.

Очевидно, що підтримувати такі темпи реального зростання можна тільки при відповідних інвестиціях у галузь.

За січень-червень приріст капітальних інвестицій в АПК (у реальних показниках) склав 9,4%. На перший погляд, це нижче, ніж по економіці в цілому (там за перше півріччя 26,5%).

Однак такий дисбаланс пов'язаний з високою порівняльною базою для АПК, динаміка інвестицій в якому була істотно вище середньої по галузях.

У абсолютних показниках капітальні інвестиції в АПК склали 26,9 млрд грн – це майже 13% від усіх капітальних інвестицій в українську економіку.

Важливо, що ця цифра, і так вражаюча, з часовим лагом в 1-2 роки трансформується в обсяги виробленої продукції. Тому її можна розглядати не тільки як оцінку привабливості галузі для інвестора, але й її майбутні темпи зростання.

За співвідношенням капітальних інвестицій до доданої вартості, що генерується  в галузі, АПК з показником у 19% станом на кінець 2017 року поділяв третє місце з транспортом, поступаючись тільки промисловості та будівництву.

Водночас у статистиці капітальних інвестицій не відображена динамічно зростаюча з 2016 року кількість M&A-угод в сільському господарстві, зокрема купівля фондом SALIC компанії "Мрія".

Ця угода примітна не тільки сумою (FT, посилаючись на свого київського кореспондента, називають суму в 242 млн доларів і це робить цю трансакцію найбільшою в українському АПК), а й тим, що вона закрила багаторічну проблему, яка потенційно могла відлякувати інвесторів.

І ще важливіше – вона сама по собі свідчить про оздоровлення інвестклімату, оскільки власники боргів "Мрії", для яких аграрний бізнес – непрофільний, чекали стабілізації економіки та відбудови країни, щоб почати позбуватись цього проблемного активу.

Суму угоди можна трактувати двояко:

1) покупці були готові переплатити саме за аграрний актив як частину політики щодо підвищення рівня продовольчої безпеки;

2) вони розраховували вартість компанії по прибутковому методу (дисконтованих майбутніх доходів), тобто вкрай позитивно оцінюють майбутню прибутковість компанії і перспективи українського АПК, які дозволяють бути в плюсі навіть при взаємозаліку частини прибутку.

Особиста думка: мала місце комбінація обох факторів.

Тут важливо зробити ремарку, що дуже важливо розділяти категорії "капітальні інвестиції" та "угоди M&A".

Капітальні інвестиції – це частина витрат компанії, яка направляється на збільшення фондів (будівництво, придбання устаткування, нематеріальних активів тощо).

До них не належать фінансові інвестиції та операції з поглинання.

Присутність іноземного інвестора (або будь-якого іншого, хто купив український актив) справить вплив на  капітальні інвестиції в АПК тільки тоді, коли він заведе свої гроші на рахунки компанії і почне будівництво, закупівлю обладнання тощо.

За оцінками KPMG, загалом у минулому році обсяг M&A-угод в АПК склав 452,5 млн доларів, або 41% від загальної суми цього сегмента операцій (у порівнянні з усього 15% в 2016-му).

ТОП-3 угоди були укладені в секторі рослинництва і пов'язаними з ним інфраструктурними об'єктами.

Виходячи з поточної динаміки можна бути впевненим, що така ж галузева структура M&A збережеться і в 2018-му році.

Підсумовуючи, можна зробити кілька обережних прогнозів.

- Сільське господарство за сукупністю факторів є і буде в короткостроковій перспективі найбільш привабливою сферою для інвестицій в Україні.

- У середньостроковій перспективі частка АПКув структурі інвестицій буде знижуватися і це хороша новина, тому що свідчить про відновлення інших галузей національної економіки.

- Ринок землі мультиплікує привабливість агросектору в очах вітчизняних інвесторів, для яких буде доступне володіння землею, на відміну від іноземців.

- Зараз інвестиції зосереджені на "олд-скульному" сільському господарстві: купуються корпоративні права та активи. Надалі, найімовірніше, ми побачимо зростання вкладень у агротехнології та сервіси.

- Ще місяць тому я б відстоював тезу, що сектор залишатиметься вотчиною ТОП-20 вітчизняних найбільших гравців і буде стабільний у своїй монолітності, однак поява SALIC дала зрозуміти, що майбутнє може виявитися значно більш непередбачуваним і цікавим.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: