"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Кому нужна регулярная переаттестация специалистов фондового рынка

Кому нужна регулярная переаттестация специалистов фондового рынка

Нацкомиссия по ценным бумагам разрабатывает реформу системы подготовки и аттестации специалистов фондового рынка. Это мировая практика и обязанность перед ЕС. (укр)
Среда, 4 июля 2018, 18:32
директор ГП "Прозорро.Продажи"

Тисячі слів написані про те, що професіоналу потрібно регулярно піклуватися про підвищення своєї кваліфікації.

Ми читаємо ці статті, ставимо лайки, ділимося в соціальних мережах і навіть намагаємося виконувати поради.

Відвідуємо конференції, обмінюємося думками з колегами, іноді даємо коментарі журналістам як експерти галузі.

Але як дізнатися, чи справді ти експерт у своїй галузі? Чи можна за кількістю коментарів у ЗМІ судити про професіоналізм експерта?

Реклама:

Це питання турбує багатьох, і для цього придумали сертифікацію фахівців.

Проходиш профільне навчання, складаєш іспити й отримуєш підтвердження кваліфікації. Проте світ змінюється, причому з кожним роком все швидше, і сертифікати, отримані, наприклад, десять років тому, свідчать, що їх власник відмінно розбирався у своїй справі саме десять років тому.

Ви, швидше за все, спробуєте заперечити: практика, отримана в процесі роботи, краща за будь-яке навчання. Це правда, але не для всіх спеціальностей.

Зокрема, для фахівців, що працюють на ринках капіталу, існує об'єктивна необхідність постійного і системного підвищення кваліфікації. Доказ — у всіх країнах існує система контрольованого підвищення кваліфікації.

Якби ви були фахівцем з фондового ринку у США, то навіть після проходження кваліфікаційних іспитів й отримання права працювати з цінними паперами вам довелось би безперервно навчатися за двома програмами: регуляторною (Regulatory Element) з питань регулювання ринку, етики, стандартів продажів і фірмовою (Firm Element), яка включає знання про послуги та операції фірми.

Перевірка знань відбувається щорічно у форматі онлайн-тестування. Воно коштує 55 дол для роботодавця. Якщо фахівець не складе тест протягом року, його ліцензія буде призупинена, якщо не складе протягом двох років — анульована.

У Європі з січня 2018 року регуляторні органи країн-членів ЄС та учасники фондового ринку ведуть активну роботу з удосконалення національних систем атестації і сертифікації відповідно до вимог "Керівних принципів оцінки знань і компетенцій Європейської організації з цінних паперів і ринків" — ESMA.

Ці вимоги зводяться до забезпечення кожним роботодавцем системи безперервного професійного розвитку персоналу, який працює з клієнтами.

Фахівці фондового ринку після отримання відповідної кваліфікації зобов'язані раз на рік проходити внутрішню або зовнішню оцінку потреб у навчанні та підвищенні кваліфікації, а державний регулятор у кожній країні ЄС має право в будь-який момент попросити надати йому матеріали, що підтверджують знання Цивільного та Господарського кодексів і стандартів професійної етики.

З огляду на курс на європейську інтеграцію України, принципи ESMA враховані в реформі системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку, яку розробляє і впроваджує Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку за підтримки проекту USAID "Трансформація фінансового сектору" та асоціації CFA Society Ukraine.

Завдання реформи — не лише суттєве оновлення програм навчання фахівців, а й внесення елементів професійної етики і контрольованого підвищення кваліфікації.

Наостанок додам, що інститут підвищення кваліфікації існує у всіх країнах з розвиненим фондовим ринком і поступово починає бути обов'язковим згідно з вимогами національних регуляторів. Головна причина — підвищення рівня захисту інвесторів та сприяння конкуренції на фондовому ринку.

Регулярна переатестація — це, звичайно, дискомфорт для учасників українського фондового ринку. Однак на другій чаші терезів — довіра інвесторів, які дуже потрібні економіці, а отже — самим учасникам фондового ринку.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: