Что происходит с добычей газа на Западной Украине

Что происходит с добычей газа на Западной Украине

В 2017 году в регионе впервые за несколько десятилетий стабилизировалась работа добывающей отрасли. Добыча газа возросла вдвое, и это только начало. (Укр.)
Понедельник, 19 февраля 2018, 14:30
основатель EXPRO Consulting

Плани уряду збільшити до 2020 року щорічний видобуток газу до 28 млрд куб м ґрунтуються на потенціалі Дніпровсько-Донецької западини — Східного регіону.

Однак в Україні є дві інші нафтогазові провінції — Західна і Південна. До останньої належать чорноморський шельф і Крим.

Через втрату Криму розробка шельфових родовищ не проводиться, а Західний регіон з об'єктивних причин довго залишався без уваги інвесторів.

Зараз ситуація починає змінюватися. У 2017 році на Західній Україні вперше за кілька десятиліть відбулася стабілізація видобутку газу, у першу чергу — в приватному сегменті. Там видобуток зріс удвічі до 130 млн куб м на рік. У 2018 році очікується зростання на 50% до 200 млн куб м.

Реклама:

Західний нафтогазовий регіон охоплює територію Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської і Волинської областей. Там відкрите 121 родовище вуглеводнів, переважна більшість з яких — у 1960-1980 роках.

Загальні доведені запаси газу перевищують 100 млрд куб м, нафти — майже 50 млн тонн. Видобуток газу становить близько 1 млрд куб м на рік, нафти — 0,4 млн тонн. Враховуючи значні запаси, можна стверджувати, що Західний регіон має значний потенціал нарощування видобутку.

Родовища Західного регіону

У розробці

74

Підготовлені до розробки

13

У розвідці

19

Законсервовані

15

Усього

121

Доведені запаси Західного регіону

Природний газ, млрд куб м

86,2

Нафтовий газ, млрд куб м

24,9

Нафта, млн тонн

46,5

Конденсат, млн тонн

2,2

Причини занепаду нафтогазової галузі Західного регіону — виснаження основних родовищ, а також освоєння більш значного і перспективного нафтогазового регіону Дніпровсько-Донецької западини та нафтогазових регіонів Сибіру.

Фахівці із Західної України зіграли визначальну роль в освоєнні інших нафтогазових регіонів. Однак навіть після втрати Прикарпаттям лідерських позицій у видобутку, регіон тривалий час був кузнею кадрів для всієї України.

Так, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу залишається головним спеціалізованим навчальним закладом країни.

Державні компанії

Традиційно лідерами видобутку газу на Західній Україні є державні компанії "Укргазвидобування" та "Укрнафта". Державна "Західукргеологія", яка входить у структуру НАК "Надра України", переживає не найкращі часи.

"Львівгазвидобування", філія "Укргазвидобування", видобуває 694 млн куб м газу на рік, це 72% всього видобутку в регіоні. Компанія продовжує геологічні пошуки. У 2015 році було відкрите Лютнянське газове родовище на Закарпатті. За оцінками "УкрНДІгазу", перспективні ресурси родовища становлять 2,4 млрд куб м газу.

"Укргазвидобування" планує відновити розробку родовищ та активізувати розвідку. У планах — розвідувальне буріння на шістьох родовищах. За словами першого заступника голови правління підприємства Олександра Романюка, за п'ять років компанія планує подвоїти видобуток газу в західному регіоні до 1,4 млрд куб м.

Друга за обсягами видобутку в регіоні — "Укрнафта". На неї припадає понад 16% видобутку газу і майже весь обсяг видобутку нафти. Після тривалої паузи "Укрнафта" також відновлює роботу в регіоні.

У 2017 році компанія провела три операції з гідравлічного розриву пласта на Долинському та Північно-Долинському родовищах, Івано-Франківщина. Невдовзі компанія проведе ще дві такі операції. Крім того, одну свердловину у 2017 році пробурило ДП "Західукргеологія" на Ритичинському родовищі.

Структура видобутку газу в західному регіоні, 2017 рік, %

 

Приватні компанії

Італійська Eni через ТОВ "Західгазінвест" володіє шістьма ліцензійними ділянками, британська Cadogan через "Кадоган Україна" та "Юсенко надра" — п'ятьма. Найбільше ліцензійних ділянок має Burisma, яка через ТОВ "Парі", ТОВ "Надрагаз" і "Першу українську газонафтову компанію" оперує дев'ятьма спецдозволами.

У регіоні також присутні фірми "Гео альянс", Косачівське родовище, та Arawak Energy, велика ділянка в Івано-Франківській області. Серед іноземних компаній — словацька NAFTA і чеська MND: три і п'ять ліцензійних ділянок відповідно.

До середніх належить група компаній "Західнадрасервіс", яка володіє шістьма спецдозволами. Також є два десятки малих компаній, які мають кілька десятків спецдозволів. Більшість з них не працює і видобутку не проводить.

З усіх компаній у регіоні можна виділити групу "Західнадрасервіс", яка розвивається найбільш динамічно. До її складу входять ТОВ "Бурова компанія "Горизонти" та будівельно-монтажна фірма "Нордік".

За три роки група відкрила, облаштувала і підключила три родовища, наростила запаси газу на 987 млн куб м. Щороку бурить близько десяти свердловин, що можна порівняти з обсягами буріння в регіоні компанією "Укргазвидобування". На "Західнадрасервіс" припадає 40% видобутку газу всіх приватних фірм регіону.

Недавно стало відомо, що "Західнадрасервіс" подала заявку в міжвідомчу комісію для розробки в рамках угоди про розподіл продукції шести площ у межах Львівської та Івано-Франківської областей.

Проблеми регулювання і спецдозволів

У регіоні розміщені дрібні або виснажені родовища. З точки зору інвестиційної привабливості вони поступаються родовищам Дніпровсько-Донецької западини. Однак зниження податкового навантаження, зокрема ренти на видобуток газу з 2016 року і нафти з 2017 року, створило передумови для відновлення видобутку.

Крім того, Верховна Рада ухвалила закон про стимулюючу ренту на газ із нових свердловин: 12% — для свердловин глибиною до 5 тис м і 6% — понад 5 тис м. Це створило нові можливості для інвестицій в буріння.

Активізувати розвідувальні роботи планують Держгеонадра. Припинення перевірок геоконтролю протягом двох останніх років призвело до бездіяльності власників ліцензій. Такі спецдозволи Держгеонадра планують зупиняти з подальшим винесенням на аукціони для залучення відповідальних інвесторів.

За невиконання програми робіт Держгеослужба уже зупинила дію спецдозволу на користування надрами Північнозарічнянського родовища ТОВ "Трубопласт". Прокуратура Львівської області відкрила кримінальне провадження і за рішенням суду перевіряє діяльність ДП "Молтекс нафта і газ" на Городоцькому родовищі.

Держгеонадра оголосили річний план заходів державного нагляду щодо нафтогазових компаній. Планується перевірка всіх профільних компаній регіону.

Зменшення рентних платежів, відрахування 5-відсоткової рентної плати в місцеві бюджети, застосування сучасних технологій, активізація роботи Держгеослужби дозволяють очікувати на суттєве збільшення видобутку нафти і газу в регіоні.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: