"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Курица "Феникс", или Какой новогодний подарок Гройсман приготовил для Косюка

Курица "Феникс", или Какой новогодний подарок Гройсман приготовил для Косюка

"Фокусы" с государственным бюджетом от премьера, депутатов и отдельных олигархов продолжаются. Для владельца "Мироновского хлебопродукта" Юрия Косюка готовят очередную "финансовую подушку". (Укр.)
Четверг, 7 декабря 2017, 09:30
редактор "Экономической правды"

"Як врятувати рядового олігарха Косюка". Другий тайм цієї веселої гри розпочнеться уже незабаром, коли Верховна Рада буде розглядати проект бюджету на 2018 рік.

Хто такий Юрій Косюк? Бізнесмен, мільярдер, завсідник рейтингу найбагатших українців. Він посідає шосте місце в рейтингу журналу "Фокус" із статками 738 млн дол.

Для менш обізнаної публіки це власник відомого бренду "Наша ряба" (компанія "Миронівський хлібопродукт"), найбільший виробник курятини в Україні та один з найбільших виробників м'яса у світі.

Шикарні яхти, "Версаль" під Києвом та великі суми отриманих дотацій з державного бюджету — це теж про нього.

Реклама:

Так от: у п'ятницю Верховна Рада ухвалить бюджет, який дозволить мільярдеру у 2018 році отримати черговий транш допомоги від "вдячних українців" і примножити свої статки. У кулуарах парламенту уже знають приблизну цифру — 2-2,5 млрд грн.

Передісторія

Наприкінці 2015 року Косюк потрапив в епіцентр парламентської боротьби навколо бюджету.

Щоб ухвалити зміни до Податкового кодексу, які входили в "бюджетний пакет", депутати пішли на поступки аграрним холдингам у питанні спецрежиму ПДВ. Найбільше від цього виграв саме "Миронівський хлібопродукт". Детально — тут.

Під тиском МВФ податкові пільги для аграріїв через рік скасували. Проте спецрежим замінили спецдотаціями за формулою, яка дозволила МХП за дев'ять місяців 2017 року отримати з держбюджету 1,25 млрд грн. Детально — тут.

Якщо простіше, то і спецрежим, і спецдотації — це конкретні пільги, допомога з державного бюджету, з кишень українців. Хоча державна допомога для людини, статки якої дорівнюють ВВП невеликої країни, здається абсурдом.

У якийсь момент здалося, що ця історія нарешті завершилася.

Рік тому парламент вніс зміни до закону "Про державну підтримку сільського господарства". Правки передбачали обмеження для агрохолдингів — не більше 150 млн грн дотацій одній групі компаній. Зміни стосувалися програми спецдотацій.

У рамках розгляду проекту бюджету-2018 у першому читанні лобісти Косюка намагалися скасувати це обмеження і пропонували відповідні правки. Здоровий глузд переміг — бюджет у першому читанні був проголосований без скандальних пропозицій.

Ура! Перемога! Олігарха зупинили! Щасливий кінець.

Курка "Фенікс" знову воскресла

1 грудня Кабінет міністрів Володимира Гройсмана повернув у Верховну Раду державний бюджет на 2018 рік з низкою правок. Уряд вніс їх уже після ухвалення кошторису у першому читанні.

До теми скасування 150-мільйонного обмеження ніхто не повертався.

Більше того, депутати, з якими вдалось поспілкуватися, кажуть, що вилучити скандальну поправку про скасування обмежень попросили саме лобісти Косюка. Вони розуміли, що їм просто не вистачить голосів.

Державний бюджет повернувся від уряду, і що ми бачимо? Програму, за якою "Миронівський хлібопродукт" отримував дотації і на яку з 2018 року почне поширюватися обмеження, просто скасували!

2 млрд грн з програми спецдотацій "перекинули" на інші програми. Зокрема, 300 млн грн направили на хмелярство, виноградарство та ягідництво, 1,7 млрд грн — на програму "Державна підтримка галузі тваринництва".

У фокусі — остання програма. Витрати на неї, як зазначено у таблиці змін, зросли до 4 млрд грн.

Перша редакція

Зміни уряду

2801000

Апарат Міністерства аграрної політики та продовольства

6 822

6 822

2801010

0421

Загальне керівництво та управління у сфері агропромислового комплексу

163

163

2801030

0421

Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів

66

66

2801050

0482

Дослідження, прикладні наукові та науково-технічні розробки, виконання робіт за державними цільовими програмами і державним замовленням у сфері розвитку агропромислового комплексу, підготовка наукових кадрів, наукові розробки у сфері стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, дослідження та експериментальні розробки у сфері агропромислового комплексу

133

133

2801130

0950

Підвищення кваліфікації фахівців агропромислового комплексу

22

22

2801160

0513

Ліквідація та екологічна реабілітація території впливу гірничих робіт ДП "Солотвинський солерудник" Закарпатської області

8

8

2801180

0421

Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі

5

5

2801230

0421

Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств

1 000

1 000

2801250

0421

Витрати Аграрного фонду, пов'язані з комплексом заходів із зберігання, перевезення, переробки та експортом об'єктів державного цінового регулювання державного інтервенційного фонду

52

52

2801310

0421

Організація і регулювання діяльності установ в системі агропромислового комплексу та забезпечення діяльності Аграрного фонду

128

128

2801350

0421

Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними

0

300

2801540

0421

Державна підтримка галузі тваринництва

2 300

4 000

2801580

0421

Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників

2 945

945

Що це за програма і причому тут МХП Косюка?

Витрати за програмою "Державна підтримка галузі тваринництва" виписані у двох документах: законі "Про державну підтримку сільського господарства" та постанові Кабміну.

Закон передбачає, що за цією програмою тваринницьким фермам та птахофабрикам можуть компенсувати до 50% капітальних витрат на будівництво. Простий принцип: будуєш ферму — держава компенсує половину витрачених коштів.

В урядовій постанові птахофабрик нема, але це легко змінити окремим рішенням уряду. Чому ми вважаємо, що буде саме так?

По-перше, в таборі птахівництва зараз затишшя. Ніхто не обурюється і не репетує з приводу скасованої програми спецдотацій. Наче всіх усе влаштовує. Так не буває — за спецрежим і спецдотації профільні асоціації і лобісти лягали кістьми.

По-друге, депутати у кулуарах, згадуючи програму з 4 мільярдами, називають Косюка головним її бенефіціаром. За словами народних депутатів з БПП, бізнесмен розраховує мінімум на 2 млрд грн.

"Миронівський хлібопродукт" має великі плани щодо будівництва. У 2017 році почалося зведення другої лінії Вінницької птахофабрики. Також будується величезний біогазовий комплекс за 27 млн дол.

МХП планує наростити експорт на 80%, для чого потрібно зводити нові потужності. Подейкують, йдеться про загальні витрати на рівні 100-150 млн дол тільки у 2018 році.

До того ж, команда Косюка уже має досвід залучення коштів з бюджету, який вона набула у часи "злочинної влади".

Скоріше за все, у 2018 році ми будемо знову рахувати, скільки мільярдів українські платники податків віддали на розвиток бізнесу Косюка.

Депутати з трибуни вам про це не розкажуть. Ймовірно, вони будуть подавати це так само, як і Кабмін у пояснювальній записці.

"Збільшено на 1,7 млрд грн видатки загального фонду державного бюджету на підтримку галузі тваринництва, що дозволить зберегти та примножити поголів'я великої рогатої худоби, забезпечити збільшення виробництва м'яса, молока та провести заходи з поліпшення генетичного потенціалу сільськогосподарських тварин".

Постфактум

Я б дуже хотів помилитися. Проте, враховуючи, як в кінці кожного року МХП знаходить нові лазівки, у такий позитивний сценарій — "Ура! Перемога! Олігарха зупинили!" — важко повірити.

Цікавить інше: як Володимир Гройсман та деякі члени уряду, в даному випадку, очевидно, йдеться про Мінагрополітики, будуть виправдовуватися, коли МХП у 2018 році таки отримає свої мільярди?

Політичне життя — коротке.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: