"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

"Надеждовка" без надежды, или Как селяне самостоятельно воюют за свою землю

"Надеждовка" без надежды, или Как селяне самостоятельно воюют за свою землю

Село на Херсонщине уже больше года живет в состоянии войны с рейдерами. Крестьяне не могут вернуть свои земельные паи, которые находятся в аренде у воров.(Укр.)
Четверг, 30 ноября 2017, 15:00
народный депутат, член комитета Верховной Рады по вопросам аграрной политики и земельных отношений, "Самопоміч"

Багато іноземних інвесторів залюбки вкладають свої кошти в український аграрний сектор. Вигідно усім держава отримує додаткові інвестиції, надходження до державного бюджету, нові робочі місця, а інвестор дохід.

Ми змінюємо системи перевірок бізнесу, зменшуємо кількість контролюючих органів, дозвільних документів, щоб іноземний інвестор хотів працювати в Україні і вкладати кошти.

Проте, в країні, де корупція процвітає та покривається у владних кабінетах, чесно працювати надзвичайно тяжко. Наведемо один приклад.

Неподалік кордону з окупованим Кримом є село Надеждівка, у Чаплинському районі на Херсонщині.

Реклама:

Село це уже понад рік живе у стані війни з рейдерами. Селяни не можуть повернути власні земельні паї, які знаходяться в оренді.

Люди виходили в поле, аби не дати горе-бізнесменам засіяти їхню землю та навіть блокували автошлях на Асканію-Нову поблизу села. Орендарі виставили проти місцевих жителів бійців приватної охоронної фірми.

ФОТО 1

Історія розпочалася ще в 2003 році, коли на Херсонщині розпочав свій  аграрний бізнес Гумуштекін Халдун. Він заснував два сільгосппідприємства — "Харистрон" і "Глобал-Інвест". Невдовзі він потрапив в автокатастрофу і на тривалий час поїхав в Туреччину на лікування.

В цей момент його діловий партнер, начебто зі згоди власника, бере майно підприємства в управління. Коли власник повернувся до України, то зрозумів, що немає жодних прав на свій бізнес.

Саме з цього часу починається незрозуміла діяльність "Глобал-Інвесту", який взяв в оренду землі місцевих жителів. Розпочалися обшуки, арешти, замовні статті в пресі, "акції протесту".

Маленьке село, в якому усі один одного знають, стало справжнім полем битви. Людей, які стояли біля витоків "Глобал-Інвесту", почали відсторонювати від роботи. Така доля спіткала і Ансара Ракібова, який, власне, й привів першого інвестора саме тоді, коли село занепадало, поля не оброблялися, а селяни не мали роботи.

Утім Ракібов пропрацював недовго, його звільними. Він  після звільнення зареєстрував у Надеждівці фермерське господарство "Оазис Півдня". До Ракібова після цього почали долучатися місцеві селяни із своїми земельними паями, орендованими ПП "Харистрон" і ТОВ "Глобал-Інвест", оскільки ці два підприємства орендну плату, як обіцяли, не підвищили, а навпаки — почали зменшувати, та й те видавали із великим запізненням.

Люди почали масово переходити та віддавати свої земельні паї в оренду новоствореному фермерському господарству.

ФОТО 2

Пайщики, які здавали землю в оренду "Глобал-Інвесту", казали, що у підприємства постійно немає грошей, тому їм доводилося ходити і оббивати пороги тривалий час, щоб отримати хоч якусь частину орендної плати. Лише масові протести допомогли вирішити це питання, і власник знайшов кошти, щоб розрахуватися з людьми.

А далі розпочався справжній жах для місцевих жителів — несумлінні реєстратори, підроблені печатки та документи, недійсні повноваження

ТОВ "Глобал-Інвест", підробивши рішення Керченського міського суду Автономної Республіки Крим, намагається зараз забрати у 800 пайщиків земельні ділянки, а це майже 2000 га.

Що цікаво, оперувати судовим рішенням, яке датоване 4 грудням 2012 року, представники "Глобал-Інвест" почали тільки навесні 2017 року. Хоча факт відсутності такого рішення Керченського міського суду Автономної Республіки Крим офіційно підтвердила Державна судова адміністрація у своїй відповіді на звернення народного депутата.

Тобто, не виключено, що дане рішення "з'явилось" уже в період окупації півострову, коли українські органи влади там не працювали.

Дізнавшись про факт підробки рішення Керченського міського суду, Ракібов, як голова фермерського господарства "Оазис Півдня", якому власники земель за договором оренди землі передали в користування свої земельні ділянки, звернувся до поліції із заявою про злочин.

За вищевказаним фактом у Чаплинському відділенні Головного управління Національної поліції в Херсонській області було відкрито кримінальне провадження.

Працівники поліції довгий час не проводили жодних дій щодо розслідування даного злочину, спираючись на те, що кримінальна справа знаходиться в слідчому управлінні ГУ НП у Херсонській області, і керівництво їм дає вказівки, щоб слідчі не чіпали цю справу та не проводили слідчі дії, передбачені чинним Кримінальним процесуальним кодексом України.

Ще більше обурює те, що саме це "міфічне" рішення суду лягло в основу Висновку Комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції України від 19 квітня 2017 року. Членам Комісії навіть не спало на думку перевірити факт існування такого рішення у реєстрі.

Уявіть собі, чиновники, від підпису яких залежить встановлення права на об'єкти власності, дивляться "скрізь пальці" на документи, які їм подають, та навіть не перевіряють їх легальність.

Натиснути для збільшення
Натиснути для збільшення

У липні суддею Господарського суду Херсонської області було винесено ухвалу, за якою врожай сої, соняшнику та льону визнали власністю ТОВ "Глобал-Інвест", накладено арешт та заборонено збір врожаю.

При цьому суддя достовірно знала, що ТОВ "Глобал-Інвест" не засівало земельні ділянки, а врожай не має до нього відношення.

Ще більшого каламбуру ситуації додає те, що у підприємства, за яким визнано право власності на посіви та врожай, відсутні первинні документи, які б мали підтверджувати вирощування сільськогосподарських культур сої, соняшнику та льону.

А тим часом, поки правоохоронці зволікають з розслідуванням справи, земля не обробляється, її власники та орендарі несуть збитки, а колишній власник "Глобал-Інвест" погрожує людям, що він привезе озброєних людей, які розстріляють селян.

Наприкінці серпня навіть відбулося фізичне протистояння рейдерів із селянами, що захищали свої землі, у ході якого декількох пайовиків побили.

Селяни відстоюють свої права як можуть. Дійшло навіть до того, що людям доводилося ночувати біля своїх ділянок, щоб не допустити на них техніку "горе-орендатора".

Загалом більшість людей просто у відчаї, оскільки в рамках кримінального провадження накладено арешт на усе орендоване майно "Глобал-Інвесту", і люди не можуть забрати свої паї.

Натиснути для збільшення
Натиснути для збільшення

Поки що правоохоронці не охоче розслідують цю справу.

Селян обурює й той факт, що поліція, замість того аби покарати злочинців, що призводить до колотнечі між людьми, висуває звинувачення голові ФГ "Оазис Півдня" Ансару Ракібову, якому здали в оренду землю вихідці з "Глобал-Інвесту".

Уявіть собі, аби вручити повістку керівнику "Оазис Півдня" в село прибуло аж три поліцейські машини, а для того щоб врегулювати ситуацію, коли на простих людей, які захищають свої законні права, нападають озброєні "тітушки", жодних заходів не вживається, жодна заява не приймається.

У відчаї люди звернулися за допомогою до громадської організації "Бізнес-Варта", бізнес-омбудсменами якої є більше десяти народних депутатів, які ведуть активну боротьбу з рейдерами та підтримують розвиток бізнесу в нашій країні.

Так, ситуацію в Надеждівці було розглянуто на засіданні антирейдерської комісії, що створена при Кабінеті Міністрів під керівництвом першого віце-прем'єр-міністра — міністра економічного розвитку Степана Кубіва.

Міністр дав доручення у письмовому вигляді сформулювати усі проблемні питання по ситуації на Херсонщині і з'ясувати стан справ.

ФОТО 4

У підсумку хочеться відзначити, що ці люди не прагнуть чогось фантастичного, а лише одного — допомогти їм довести, що в нашій державі є хоч якась правда, і що люди для нашої країни чогось варті.

Ще про поліцію

Влітку цього року з робочим візитом у Херсон приїздив Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та голова Національної поліції Сергій Князєв для вручення херсонським поліцейським сертифікатів на  нові квартири.

Державним коштом для територіальних підрозділів Головного управління Національної поліції у Херсонській області було придбано й нові кросовери.

Також міністр наголосив, що рівень довіри до поліцейських на Херсонщині значно зріс!?

Іноді складається враження, що чиновники живуть зовсім в іншому світі, де подолано рейдерство в державі, де ми маємо постійно зростаючий рівень довіри до поліцейських, які сумлінно стоять на захисті законних прав людей, а також створені усі умови для безперешкодної роботи бізнесу.

Однак, на жаль, ситуація абсолютно протилежна цим твердженням.

Шкода, що чиновники не доїжджають до таких глибинок як Надеждівка і керуються інформацією від місцевих правоохоронців, у яких, зазвичай, все чудово. Натомість, звичайні селяни залишаються сам на сам у боротьбі з рейдерами та бандитами.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: