"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Электронное декларирование — настоящий прорыв украинских реформ

Электронное декларирование — настоящий прорыв украинских реформ

Некоторые чиновники не подали свои декларации, а другие допустили ошибки. Однако Украина доказала, что может делать впечатляющие реформы. (Укр.)
Понедельник, 31 октября 2016, 14:33
директор Программы развития ООН в Украине

Стало чітко зрозуміло: те, що відбувається в Україні, є справжнім проривом у проведенні реформ, особливо у надзвичайно важливій боротьбі проти корупції.

Ми впевнені у цьому, навіть визнаючи, що деякі посадовці не подали свої електронні декларації, а інші, можливо, припустилися помилок.

Більш повні результати запуску системи електронного декларування та її вплив стануть помітні згодом, можливо, навіть за рік чи два.

Тим не менше, деякі результати вже очевидні: так, Україна зробила це! Так, Україна може робити реальні та вражаючи реформи! Так, Україна може запроваджувати найвищі стандарти та досягати знакових змін у сфері, яка стала широко відомою як потворна пляма на іміджі країни.

Реклама:

Ці досягнення відображають зусилля усіх, хто проявив добру волю: парламентарів, державних службовців, представників уряду, громадянського суспільства та міжнародної спільноти.

Це було партнерство тих, хто хоче, щоб Україна стала історією успіху, сучасною країною з чистою діловою репутацією, з можновладцями, які мають чисту совість.

Як ми дізналися кілька годин тому, більше 100 тис електронних декларацій були заповнені та подані до системи електронного декларування. Система, можливо, не є найпростішою та найзручнішою для користування, але вона здатна прийняти великий обсяг декларацій і не вийти з ладу через перевантаження.

Тепер у кожного є доступ до інформації про доходи посадових осіб, як це передбачено законом про запобігання корупції, прийнятим Верховною Радою 14 жовтня 2014 року.

Ми в ООН уважно стежили за дискусією в українському політикумі і громадянському суспільстві: там, де нас просили долучитися, ми звертали увагу на занепокоєння, висловлені різними сторонами.

З самого початку ми говорили: Україна не повинна йти на компроміс щодо фундаментальних основ: якості системи, справжньої політичної волі українців та лідерів країни у подоланні корупції.

Наразі як фахівці, так і прості громадяни приступили до вивчення декларацій. Безумовно, будуть скандали та звинувачення, але будуть і законні пояснення. Так буває, коли настільки глибока зміна зачіпає так багато впливових громадян.

Я переконаний, що це здоровий процес для демократії України. Ще більш важливо залишатися на шляху змін, відновити довіру між державою та суспільством, а також використовувати величезні ресурси цієї країни на благо всіх, а не тільки обмеженого кола громадян.

Прогрес в електронному декларуванні робить справу з приведення всіх елементів боротьби проти корупції до вищого стандарту ще більш важливою. Верховенство закону повинно бути об'єктивним, незалежним від будь-якого можливого втручання і рівною мірою застосовуватися до всіх.

Україна ще кілька років стикатиметься з необхідністю повного очищення. Успіх залежатиме від рішучих дій та послідовності цілей. Ми, представники міжнародних організацій, які допомагають Україні, повністю підтримуватимемо народ України на цьому амбітному шляху до кращого майбутнього.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: