Пять коррупционных "схем" украинского спорта

Пять коррупционных "схем" украинского спорта

В подготовке к мировым соревнованиям и в целом в украинском спорте есть еще одна сторона, которая не имеет ничего общего со спортивным fair play. К вашему вниманию пять примеров коррупционных схем.(Укр.)
Пятница, 5 августа 2016, 18:00
Алекасандр Волошин, журналист-расследователь

Сьогодні стартують Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро. Країна довго готувалася до цієї події, за якою спостерігатимуть мільйони українців у наступні три тижні.

Тримаємо кулаки на нашу олімпійську збірну і чекаємо на нові перемоги.

Утім у підготовці до світових змагань і загалом в українському спорті є ще одна сторона, яка немає нічого спільного із спортивним fair play. Потреби спортсменів важко оцінити об'єктивно, тому спорт завжди був ласим пирогом для корупціонерів.

Про це свідчать підібрана нами п'ятірка "схем" щодо освоєння коштів спортивними чиновниками, яких викрили правоохоронці. Майже всі дані можна знайти в Єдиному державному реєстрі.

Реклама:

Схема #1. Як комуністи виховували патріотів

У часи попередників уряд скидав гроші на численні громадські організації, які за бюджетні кошти мали прививати патріотизм молоді.

Згодом державні аудитори встановили, що громадські організації через порушення фінзвітності повинні повернути державі понад два мільйони гривень.

Яскравий приклад – Ленінська комуністична спілка молоді України. Комсомольська організація в 2011 році отримала 190 тисяч гривень у рамках самостійно розробленої програми патріотичного виховання молоді "Юний захисник Вітчизни".

З цих грошей ЛКСМУ нібито витратили 112 тисяч гривень на проживання та харчування комсомольців, які мав забезпечити такий собі санаторій "Журавочка". Однак ЛКСМУ не змогла підтвердити реальні витрати.

Угоду від Державної служби молоді та спорту підписав заступник голови Сергій Глущенко. Це ім'я ще зустрінеться пізніше. А від "леніністів" підпис поставив Олександр Присяжнюк, який був депутатом Житомирської обласної ради.

Після махінацій з бюджетними коштами досить цікаво склалася доля молодого політика. У 2012 році Олександр Присяжнюк стає одним із наймолодших народних депутатів.  В парламенті депутат став заступником голови Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

Запам'ятався політик, якому довірили за державні кошти виховувати патріотів, ненависницькими висловлюваннями на кшталт "червоний прапор не дає спокою нащадкам послідовників фашистської ідеології, західноукраїнським неофашистам".

А власники ТОВ "Журавочка" тим часом не платили державі за оренду приміщень. Втім, розірвати договір і повернути комплекс не вдавалося. З 2014 року власники "Журавочка" знову припинили платити за оренду приміщення.

Господарський суд Київської області у травні 2016 року зобов'язав санаторій повернути Фонду держмайна по Київській області більше трьох мільйонів гривень і звільнити приміщення. Як повідомляли "Наші Гроші", власник третини статутного фонду "Журавочка" – Валентин Трегубов, батько екс-народного депутата від Блоку Юлії Тимошенко Юрія Трегубова.

Молодший Трегубов, який нещодавно був звільнений з посади першого заступника прокурора Дніпропетровської області, намагався очолити Національне антикорупційне бюро України. За 2015 рік він задекларував подарунків, виграшів та призів майже на один мільйон гривень, а в 2014 році екс-нардеп без заробітної плати жив на 140 тисяч гривень "інших доходів".

Дружина екс-заступника прокурора Дніпропетровщини в 2015 році задекларувала півтора мільйони гривень, з яких лише 29 тисяч – заробіток.

Схема #2. Мільйони на спортивні збори мертвих душ

Заслужений тренер України Костянтин Степанцов заволодів одним мільйоном гривень, наданого спортсменам для компенсації витрат на збори. Про це у квітні 2013 року повідомила на своєму веб-сайті Генеральна прокуратура України.

Тренера визнали винним у використанні підроблених документів, і призначали іспитовий термін – півтора роки.

Костянтин Степанцов з 2009 року був старшим тренером штатної збірної команди України з легкої атлетики. Збірну у 2011 та 2012 роках відряджали у російський Кисловодськ. На це тренеру видали майже 430 тисяч доларів.

Тренер офіційно мав здійснювати лише педагогічні функції: складати програму занять та реалізувати її. Проте, він ще шукав й орендував житло та спортспоруди для тренувань за власним бажанням.

У Росії тренер подружився з невідомою особою, яку вважав менеджером спортивної бази. "Менеджер" надав йому підроблені документи, які підтвердили сплату за оренду житла в "Центрі підготовки армійських спортсменів Міністерства Оборони Російської Федерації", реорганізованого в підприємство "Південний федеральний центр спортивної підготовки".

Насправді, спортсмени і тренери проживали в Кисловодську, здебільшого, у приватному секторі або за власний рахунок. Степанцов витрачав гроші, нібито, як добові та плату за оренду. Він також видав добові дев'ятьом членам збірної, знаючи, що ті не братимуть участь у зборах.

Підроблені документи тренер подав до бухгалтерії Управління збірних команд та забезпечення спортивних заходів.

Директор та бухгалтер підприємства в Росії підтвердили, що збори ніхто у них не проводив, житло і споруди не орендував.

Печерський райсуд Києва відхилив цивільний позов Укрспортзабезпечення, тому тренер так і не повернув державі майже 130 тисяч доларів. Сьогодні це більше трьох мільйонів гривень, за які можна купити, наприклад, дві просторі квартири для параолімпійців.

Минулого року Костянтин Степанцов увійшов у п'ятірку кращих тренерів Донецької області з олімпійських видів спорту, а нещодавно він брав участь у зборах з підготовки до чемпіонату Європи у ролі тренера та відповідального за виконання вимог заходів безпеки під час заходу.

Схема #3. Оренда спорткомплексів задаром

Майже чотири мільйони гривень втратило державне підприємство "Палац Спорту" під час проведення спортивно-розважальних заходів приватними партнерами. Лише баскетбольний клуб "Будівельник" мав повернути понад півтора мільйона гривень.

Юристи Палацу виграли 11 судів у "Будівельника", однак протягом чотирьох років не вносили правки у власний проект договору, що давало змогу приватним фірмам не платити по рахункам.

На всі питання у державному підприємстві вказали, що "наразі триває виконавче провадження" і підтвердили, що судові рішення не виконані. Нижче пропонуємо рейтинг боржників, які не платять за оренду приміщень "Палацу Спорту".

Наразі "Палац Спорту" реорганізовують у спорткомлекс "Атлет". Тому важливо чиновникам нагадати про ці мільйонні втрати, які вони мають повернути, а громадянам – як під час аналогічних подій "загубилося" майно НСК "Олімпійський".

Схема #4. Загублений інвентар

Обладнання вартістю 200 тисяч гривень зникло під час реорганізації підприємств Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту.

Раніше НСК "Олімпійський" передав обладнання для метання молота та диска на зберігання Олімпійському навчально-спортивному центру до 2013 року.

У 2010 році Олімпійський центр приєднали до Об'єднання спортивно-господарських споруд. З Об'єднання у 2012 році виділили частину майна та утворили Олімпійський навчально-спортивний центр "Конча-Заспа". У центрі "Конча-Заспа" провели інвентаризацію, але обладнання для метання молоту та диска так і не знайшли.

Відповідальних встановити неможливо. Як виявилося НСК "Олімпійський" та Олімпійський навчально-спортивний центр не укладали договору зберігання. Відтак суд не зміг встановити, хто ж  має державі компенсувати 200 тисяч гривень.

Схема #5. Спортивні майданчики для "Міністерства збитків"

Мінсім'їмолодьспорту переплатило 1,2 мільйона гривень за будівництво спортивних майданчиків. Як виявилося, будівельна група "Укрдорхім" завищувала вартість і обсяг робіт у документах. Товариство облаштувало 25 спортмайданчиків за сім мільйонів гривень.

Під час виконання робіт товариство, на думку судового експерта та Державної фінансової інспекції, завищило вартість та обсяг робіт на 1,2 мільйона гривень. Приймав "небачені" роботи вже згаданий заступник міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Сергій Глущенко. Слідство за фактом службової недбалості триває більше двох років.

Будівельна група "Укрдорхім" отримувала державне замовлення двічі. Вдруге – на капітальний ремонт дороги на Вінниччині за півмільйона гривень. Про це свідчать дані "Вісника державних закупівель".

ТОВ "Будівельна група "Укрдорхім" у 2009 році заснували киянин Віктор Герасимов і вінничанин Рінат Яушев. Про це уже раніше повідомляли "Наші Гроші". Рінат Янушев очолював до цього ПАТ "Вінницький асфальтобетонний завод".

Віктор Герасимов з 2008 року є співзасновником ТОВ "Компанія "Укрдорхім" разом із Володимиром Жуковим. Та з 2007 року вони є засновниками ТОВ "Укрдорхім" із Олегом Згурським. Жуков з грудня 2013 року був першим заступником голови Державного агентства резерву України, а з серпня 2014 до квітня 2015 року очолював відомство.

Олега Згурського пов'язують із Партією регіонів, силовиками та ФК "Динамо". Батько пана Олега – Валентин Згурський – голова Київміськвиконкому з 1979 року по 1989 рік, очолював Спостережну раду згаданого футбольного клубу, а його інший син – Олександр – теж володів часткою статутного капіталу "Динамо".

Матеріал створений в рамках Школи молодого розcлідувача/CorruptUA Investigation Lab від ГО "Інтерньюз-Україна" за підтримки NED в рамках стажування в Центрі "Ейдос".

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: