Кто реально противодействует рейдерам

Кто реально противодействует рейдерам

История с "волной" рейдерских захватов откровенно преувеличена. Статистически количество захватов не выросло, а наоборот уменьшилось.(Укр.)
Четверг, 4 августа 2016, 11:30
Павел Мороз, заместитель министра юстиции по вопросам государственной регистрации

Напередодні голова ГО "Реформи проти корупції" Анатолій Родзинський у своїй колонці на ЕП звинуватив Мін'юст, і Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації зокрема, у тому, що міністерство покриває нотаріусів, які незаконно переписують бізнес на рейдерів.

В Мін'юсті відреагували і дали відповідь.

***

Комісія Мін'юсту — наразі єдиний ефективний інструмент, що здатен протидіяти рейдерським захопленням в Україні. Інститут скасовує незаконні реєстраційні дії, тим самим рятуючи майно від рейдерів.

Реклама:

У 2015 році — 90% рейдерських захоплень завершувалося успіхом. За неофіційними даними за 2015 рік відбулося 3000 рейдерських захоплень, 2700 з яких закінчилися успіхом.

Сьогодні Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка функціонує з початку 2016 року, по суті розглянула майже 250 скарг, задовільнила близько 150. Тобто, повернула майно законним власникам у 150 випадках.

Причина істерії з рейдерськими захопленнями у ЗМІ єдина — про проблему нарешті почали говорити. Почали говорити ті, хто має реальний інструмент протидії  рейдерським захопленням.

Після створення Комісії Мін'юст став першим органом, що почав говорити про проблему рейдерства публічно. Тому виникла ілюзія, що захоплень побільшало.

Насправді проблема носить системний характер ще з 90 років. Мін'юст прикладає максимум зусиль для її комплексного вирішення. Підкреслю, що успішно.

У межах своєї компетенції Комісія активно протидіє рейдерам та реєстраторам–порушникам, що вступають у зговір з останніми. Сьогодні ми вправі лише блокувати реєстратору- нотаріусу доступ до Реєстру на певний термін, або ж анулювати в залежності від рівня порушення.

Комісія — ефективний інструмент у боротьбі з рейдерством, але для повного подолання проблеми Міністерство юстиції ініціює комплексний підхід до вирішення питання.

Створюємо робочу групу, до якої залучаємо Національну поліцію та Міністерство внутрішніх справ. Наразі розроблений проект Меморандуму.

Мін'юст також готує законопроект, ключова позиція якого — посилити кримінальну відповідальність за рейдерство. Відповідати мають усі: заявник, особа, яка подає неправдиві документи реєстратору, та державний реєстратор. Це буде ефективна превентивна норма.

Як тільки декілька реєстраторів-рейдерів почнуть відбувати покарання у місцях позбавлення волі, кількість бажаючих вступати у змову зі злочинцями різко зменшиться.

Матеріали про реєстраторів, що ймовірно вступали у зговір зі злочинцями, ми передаємо до Національної поліції. Те ж саме стосується того самого нотаріуса Щура, що неодноразово здійснював незаконні реєстраційні дії.

 Усі матеріали його справи передані до правоохоронних органів, які мають провести розслідування.

Хоча історія з "хвилею" рейдерських захоплень є відверто перебільшеною. Статистично кількість захоплень не зросла, а навпаки зменшилася.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: