На шляху до енергетичної незалежності: в Україні будуватимуться сучасні вітроелектростанції
PROMOTED

На шляху до енергетичної незалежності: в Україні будуватимуться сучасні вітроелектростанції

Вівторок, 2 квітня 2024, 18:00 -

Матеріал вийшов за підтримки ТОВ "Френдлі Вінд Технолоджі".

Під час розгортання повномасштабної війни та атаки рф на електростанції, гідроелектростанції та підстанції на території України, держава все одно робить усе можливе для забезпечення громадян комфортом і безпекою, використовуючи відновлювальні джерела енергії. Зокрема, наразі у країні планується встановлення нових високогірних ВЕС.

Будівництво вітрових електростанцій допоможе не лише надавати громадянам безпечну енергію, але й позбавити від необхідності закупівлі російського газу країнами Європи.

Наразі Україна збирається фінансувати альтернативну енергетику, щоб вневдовзі позбутися залежності від викопного палива, що росія використовує для шантажу.

Розвиток альтернативної енергетики в Україні показує залучення до Енергетичної стратегії до 2050 року. Встановлення вітропарків допоможе відновити сектор, посилити енергетичну безпеку як нашої країни, так і європейського континенту.

Переваги вітрової енергетики

Оскільки під час роботи не відбувається шкідливих викидів, і на відміну від нафти, газу чи вугілля, вітрова енергетика є невичерпною, її основними перевагами є безпечність і екологічність.

Відповідні системи встановлюють у вітряних районах: до прикладу, в Україні таким місцем є Карпати. Саме там планується встановити ВЕС потужністю понад 500 МВт, розроблених єдиним національним виробником вітроенергетичних установок мультимегаватного класу ТОВ "Френдлі Вінд Технолоджі".

У січні 2024 року компанія встановила перший вітряк на межі Закарпатської та Львівської областей, а тепер збирається облаштувати ще до 30, потужністю 150 МВт на 18 га полонини Руни.

 

Досвід з іноземних країн

Досвід іноземних країн свідчить про успішну реалізацію проєктів із встановлення вітрових електростанцій у гірських регіонах. У 2017 році Єврокомісія оголосила про запуск вітропарку Хандальм в Австрії.

Цей вітропарк розташовувався на висоті 1800 метрів і складався з 13 вітряних турбін із потужністю, що передбачає виробництво близько 76 мільйонів мВт-годин на рік.

За ствердженням ЄК, цей проєкт відігравав важливу роль у стратегії Європейського Союзу з питань зміни клімату, визначеній Паризькою угодою.

Згідно з інформацією CGTN, на початку 2024 року найвище розташована у світі вітрова електростанція почала генерувати електроенергію в Тибетському автономному районі Китаю на висоті 4650 метрів над рівнем моря на площі 140 квадратних кілометрів.

Вона забезпечує енергією 230 тисяч жителів міста Нагку, що вважається одним із найхолодніших місць у країні з температурою, яка може опускатися до -40°C.

Зауважмо, що Швеція також зобов'язалася відмовитися від використання копальних видів палива і перейти на 100% відновлювані джерела енергії до 2040 року.

У цій країні вже побудовано найбільший в Європі вітровий парк Маркбигден, який охоплює площу 450 квадратних кілометрів. До 2025 року планується розширення парку до 1101 вітряної турбіни.

Загальна запланована потужність вітрового парку становить понад 4 ГВт, що більше за Хмельницьку атомну електростанцію.

Як і за кордоном, так і в Україні від реалізації проєкту громадяни отримають низку переваг. До прикладу, утворюються нові робочі місця, надходять частки доходів від продажу електроенергії та додаткових податків у місцеві бюджети, а також забезпечується чисте середовище.