Хто сьогодні евакуює людей з окупації та повертає викрадених рашистами дітей в Україну
PROMOTED

Хто сьогодні евакуює людей з окупації та повертає викрадених рашистами дітей в Україну

Середа, 24 травня 2023, 13:00 -
За даними Міністерства регіонального розвитку, в Україні налічується близько 7 млн внутрішньо переміщених осіб.

За даними Міністерства регіонального розвитку, в Україні налічується близько 7 млн внутрішньо переміщених осіб. З початку повномасштабної війни понад 100 тисяч людей евакуювали безпосередньо з гарячих точок, деокупованих та тимчасово окупованих територій.

Help People – одна з найпотужніших громадських організацій, яка від початку повномасштабного вторгнення евакуювала понад 20 тисяч осіб, в тому числі майже 3 тисячі дітей, врятувала близько тисячі домашніх улюбленців та роздала понад 1200 тонн гуманітарної допомоги.

Нині команда організації також займається поверненням з росії незаконно депортованих дітей. Про те, як створити ефективну організацію з порятунку людей, читайте в матеріалі для Epravda.com.ua.

Від автобізнесу до волонтерства

Ще в перші дні повномасштабного вторгнення кілька підприємців об’єднались, щоб допомогти бажаючим виїхати в більш безпечні місця.

Перші групи людей евакуювали у лютому 2022 року. Активісти на власному транспорті доправляли на Захід країни мешканців Київщини, Чернігівщини, Харківщини, де на той час велися активні бойові дії.

Пізніше команда ГО вивозила людей й з інших регіонів – Херсонщини, Запоріжжя, Донбасу, Криму тощо. Їм допомагали небайдужі, які донатили на пальне та придбання продуктів, ліків і предметів першої потреби.  

"До повномасштабної війни я займався бізнесом з доставки автомобілів з-за кордону, яхтингом в рамках клубу для підприємців YBC.

На автомайданчиках компанії Імпорткарс було чимало машин – власних та клієнтських. І вже в перші дні наступу було прийнято рішення залучити їх до евакуації людей.

А власну квартиру у селі Гатне, що неподалік Києва, я надав для тимчасового прихистку тих, хто очікував на виїзд зі столиці єдиним безпечним на той час маршрутом – Одеською трасою.

Так, за перший тиждень вторгнення нам вдалося евакуювати сотні мешканців гарячих точок, а за весь час діяльності ця цифра сягнула 20 тисяч. І ми продовжуємо роботу щодня", - розповідає голова громадської організації Help People Олексій Воронін.


Поступово роботу команди систематизували та налагодили – вибудували чітку операційну діяльність, закупили евакуаційні автобуси, підібрали постійний персонал, серед якого – водії, які регулярно їздять в небезпечні зони.

 
Олексій Воронін, голова громадської організації Help People 

Окрім того, у Дніпрі збудували евакуаційно-логістичний ХАБ із СТО, паливно-заправною станцією, складом гуманітарної допомоги та будинками тимчасового перебування для ВПО й співробітників.

Це вдалося зробити, бо Help People одразу об’єднала професіоналів із різних системних бізнесів і використала їх досвід у сфері евакуації, логістики, гуманітарної допомоги, розселення та будівництва. 

Сьогодні в команді ГО працює майже 50 людей. Це водії евакуаційних та гуманітарних рейсів, працівники call-центру, механіки СТО, організаційні менеджери та логісти.

Евакуація під обстрілами та російський полон

Евакуація – це завжди небезпечний процес. Волонтери щоразу ризикують свободою, здоров’ям та життям. За сотні евакуаційних рейсів вони неодноразово потрапляли у критичні ситуації. Так, коли у квітні 2022 року було відкрито перший "зелений коридор" з окупованого Маріуполя, група з 10 водіїв відправилися туди за людьми.

Шлях був надзвичайно важкий, пролягав через десятки блок-постів. Тоді дев`ять водіїв-волонтерів були затримані російськими військовими та потрапили до полону.

Серед них – чотири представники Help People. Всі авто конфіскували, а волонтерів після "допиту" змусили рити собі могили. Пізніше їх доправили до в’язниці, де тримали понад 100 днів.

"Полонені перебували в жахливих умовах – в камері 3х4 м знаходилося 25-30 чоловіків. З їжі на всіх давали одну буханку хліба на день та 5 л води з нечистотами. Тобто, вранці цю пляшку полонені отримували, щоб помочитися, а пізніше в ній приносили воду для вживання…

Команда ГО доклала неймовірних зусиль, щоб допомогти звільнити людей та пройти їм реабілітацію", - згадує Олексій Воронін.

Ще один трагічний випадок – це, коли 30 вересня росіяни обстріляли цивільну гуманітарну колону на виїзді із Запоріжжя на Василівку, де був бус та автівка Help People. Тоді ворожа ракета забрала життя восьми пасажирів ГО.

Також один із водіїв – британський волонтер Дейв Янг – під час рейсу на Бахмутському напрямку потрапив під ворожий обстріл та втратив око. Його напарник Володимир отримав осколкове поранення руки.

 
Дейв Янг, британський волонтер 

Попри все, евакуація, яку проводить ГО, є найбільш безпечною та надійною. В Help People зазначають, що дотримуються всіх правил безпеки, в тому числі, обирають найкращі маршрути і мають елементи захисту для цивільних.

Тим, хто допомагає, потрібна допомога

На сьогодні Help People щотижня евакуює 150-350 людей. Задля постійного порятунку якомога більшої кількості людей потрібні кошти. В середньому, вартість евакуації однієї особи з підконтрольних регіонів складає близько $35.

Якщо потрібно вивезти охочих з окупованих територій, то тут ціна евакуації однієї людини складає від $224. Разом з тим, для того, щоб повернути дитину, яку незаконно депортували в росію, доведеться залучити понад $3 тис.

Нагадаємо, що за повідомленням уповноваженого ВР з прав людини Дмитра Лубінця, кількість офіційно верифікованих українських на території рф становить майже 20 тис.

Загалом за час діяльності Help People вдалося зібрати майже $1,5 млн, з яких близько $210 використано для закупівлі евакуаційного транспорту. Для безперебійної роботи неприбуткова організація постійно потребує фінансових надходжень.

У зв’язку з чим, залучає до співпраці благодійників – з України та з-за кордону. Сьогодні більша частина витрат покривається за рахунок грантових коштів міжнародних фондів США, Швейцарії, Німеччини та приватних донорів.

Зокрема, приватних філантропів із США. За час роботи ГО Help People налагодили співпрацю з декількома міжнародними фондами, серед яких – Nova Ukraine, Libereco, Vehicles of Light, USAID та ін..

Зараз команда готується до звільнення окупованих районів та роботи на цих територіях з надання гуманітарної допомоги та евакуації.
Записатися на безплатну евакуацію можна двома шляхами:
● зателефонувати на гарячу лінію: 093 69 69 788
● зареєструватися, заповнивши заявку на сайті ГО