"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Сім світових трендів технологічної індустрії

Сім світових трендів технологічної індустрії

Як у 2023 році побудувати процеси та вдосконалити продукти? Рекомендації від McKinsey.
Середа, 5 квітня 2023, 14:02 -

У сфері технологій настали революційні часи.

Високі очікування від штучного інтелекту та метавсесвіту, зростання попиту на цифрові продукти, скорочення працівників у технологічній індустрії та зміна бізнес-моделей лідерами ринку змушують стежити за новинами технологій.

Передчуття грандіозного успіху або великого краху мають і гендиректори провідних IT-компаній: Alphabet, Amazon, Google, Microsoft.

Поки що вони прагнуть побудувати сильні команди та окреслити ключові технологічні сфери, у межах яких розвиватимуться їхні компанії та продукти, щоб відповідати вимогам часу.

Реклама:

Експерти у сфері технологій глобальної консалтингової компанії McKinsey проаналізували, які тренди набирають силу і як компаніям їх слід використати.

Поєднання технологій різних перспективних напрямків

Штучний інтелект (ШІ), віртуальна реальність, spacetech (космічні технології), cleantech ("зелені" інновації) здатні змінити повсякденність уже зараз. Ще більшого значення вони можуть набути, якщо їх поєднати.

Саме тому у 2023 році керівникам доцільно інвестувати гроші та час не лише в окремі перспективні технологічні напрямки, а й у їх поєднання. Як саме?

McKinsey наводить приклад з електромобілем. У ньому поєднані технології, які роблять його інноваційним:

– хмарні та периферійні обчислення, на яких будується інфраструктурна екосистема електромобіля;

– прикладне застосування ШІ та машинного навчання (ML), які забезпечують автономну роботу та "розумне" керування;

– чиста енергія і технологія сталого споживання становлять основу електрифікації транспортного засобу і значно вдосконалюють можливості акумулятора;

– IT-софт нового покоління дозволяє швидше розробляти функції для користувача та скорочує час від тестування прототипу до виходу на ринок;

– надійна IT-архітектура, що уможливлює безпечний обмін даними.

Ці технології поєднують ШІ, ML, cleantech, дані і створюють нове майбутнє для наземних транспортних засобів.

 
Електромобіль Apple Car споживачі можуть побачити не раніше 2025 року
Джерело: 9to5mac.com

Інший приклад – із сфери медицини. Процес лікування вдосконалюється завдяки:

– досягненням біоінженерії (наприклад, нові методи лікування на основі клітинної інженерії);

– технологіям імерсивної реальності (дистанційна терапія);

– еволюції інтернету до версії Web3.0, що являє собою децентралізовану мережу (забезпечує доступність та незмінність електронних медичних записів);

– ШІ та ML (покращена обробка медичних зображень та прогнозовані сповіщення про стан здоров’я);

– хмарним обчисленням (розширений доступ до даних).

Менше "операційки", більше розробки для інженерів

За даними трекера звільнень у tech-індустрії Layoffs.fyi, у 2022 році IT-компанії скоротили понад 160 тис співробітників. Постраждали не лише відділи маркетингу, реклами та HR, а й розробники ШІ та ML, інженери дата-центрів.

Технологічні гіганти – Amazon, Microsoft, Alphabet – передчувають революційні зміни в tech-індустрії і намагаються скоротити витрати та збільшити продуктивність команд.

Однак звільнення ШІ-інженерів у час, коли споживачі і бренди покладають на штучний інтелект великі надії, – не найкращий варіант.

Як підвищити продуктивність інженерів та запобігти непотрібним скороченням у відділах розробки?

Як показує дослідження McKinsey, продуктивність інженерів у командах може відрізнятися у два-три рази, тому product-менеджер має оцінити продуктивність (performance review) розробників і визначити найкращих.

Дані іншого дослідження свідчать, що у великих компаніях інженери витрачають на розробку лише 50% часу. Решту займає операційна робота, адміністративні завдання та зустрічі.

Також багато розробників вважають, що компіляція (перетворення написаного програмістом коду на зрозумілий комп'ютеру код), юніт-тестування (тестування функцій застосунку) та розповсюдження – нудні завдання.

"Автоматизуйте ці процеси та звітування. Наприклад, у Slack можна підключити бота, який щодня або щотижня запитуватиме звіт", – радять у McKinsey.

Технологія ШІ доступна не лише для лідерів індустрії

Ідея про те, що в компаній з найбільшими датасетами (набір даних) більше шансів стати лідерами в ШІ-інноваціях, зазнала краху у 2022 році, вважають у McKinsey.

Десятки технологічних стартапів зайшли на ринки з якісними продуктами, які можуть конкурувати з лідерами індустрії.

Наприклад, нейромережа для генерації зображень Stable Diffusion отримала 10 тис зірок на GitHub менш ніж за два місяці, а ChatGPT від OpenAI зібрав понад мільйон користувачів лише за пʼять днів.

Користувач може попросити ChatGPT написати вірш про нову модель інтернету і буде вражений результатами.

 
Робот
Джерело: unsplash.com

Усі ці приклади вказують на те, що децентралізація ШІ дозріла як явище і набирає обертів.

Децентралізація ШІ означає, що розробка технології штучного інтелекту стала доступною не лише окремим гравцям-монополістам tech-ринку, а й стартапам та засновникам, які починали кар’єру в IT як tech-ентузіасти.

У 2023 році менеджерам компаній слід подумати про те, як скористатися перевагами цієї нової реальності.

У McKinsey радять зосередитися на перебудові IT-архітектури, щоб можна було легко включити API (Open AI або Stability AI). Це дасть змогу вбудувати ШІ у більшу кількість софту і процесів.

Основна мета полягає в тому, щоб інтегрувати ШІ в кожну частину технологічного стеку, на основі яких розробляються сайти і застосунки. Для цього лідерам-інноваторам слід інвестувати 5% прибутків у трансформацію звичних процесів.

Автоматизація безпеки знизить ризик зламів на 80%

Безпека завжди розглядалася компаніями як фактор стримування, що сповільнював розбудову інфраструктури.

Складнощі з безпекою в розробників виникають внаслідок неправильної конфігурації коду та системи. У 2022 році з’явилося рішення: компанії витратили багато часу на модернізацію технологій і перенесли інфраструктуру в хмару.

У 2023 році безпека стане ще більш автоматизованою, а хмарні платформи пропонуватимуть компаніям надійні можливості та інструменти.

Зараз код, який надсилають розробники, автоматично перевіряється на наявність проблем з кібербезпекою та відхиляється, якщо не відповідає вимогам. Крім того, інженери отримують рекомендації щодо покращення коду.

Автоматизація безпеки здатна знизити ризик зламів на 70-80%, а темп розробки завдяки оновленню коду в хмарі зростає в десять разів. Отже, перехід до хмари дозволяє компаніям переглянути безпеку і вдосконалити її.

Підготуватися до інвестицій у технології

IT-директори мають підтримувати постійний зв’язок з генеральним директором чи окремими представниками ради директорів щодо інвестування в технології.

Вони стають потребою не лише для компаній, а й для споживачів, нові покоління яких дедалі більше диджиталізуються.

 
Джерело: unsplash.com

У McKinsey радять узгодити з генеральним директором, у що краще інвестувати: ШІ, ML, хмару, автоматизацію, 5G, AR та VR (додаткова реальність та віртуальна реальність). Одним з трендів є комбінація різних технологій.

До 2025 року компанії планують перевести 60% IT-інфраструктури в хмару, а 50% компаній повідомляють, що застосували ШІ принаймні в одному секторі бізнесу.

Правління повинно розуміти, куди рухається компанія, чи відповідає продукт запитам часу і яку суму слід вкласти в IT. При цьому роль технологій полягає в забезпеченні швидкості процесів, безпеки даних та багаторазового використання.

У 2023 році компаніям слід зосередитися на погашенні інфраструктурних боргів, автоматизації, оновленні IT-архітектури та інвестиціях в бази даних. McKinsey радить генеральним директорам виділяти на IT 15-20% бюджету.

Перенести управління витратами в хмару

У 2023 році зацікавлення керівників компаній хмарою суттєво зросте. У технологічних компаніях тривають різкі скорочення і ринок праці наводнюється талантами, які можна залучити для отримання переваги над конкурентами.

Ідеться про хмарних інженерів, архітекторів та QA-спеціалістів.

 
Джерело: harrisonclarke.com

У McKinsey зазначають, що досі зацікавлення керівників хмарою обмежувалася переміщенням додатків з власних серверів на cloud-платформи або створенням середовищ тестування та розробки для випробування нових програм.

У 2023 році настав час зосередитися на розбудові міцної хмарної інфраструктури та скористатися основними перевагами хмари. Наприклад – масштабуванням програм або автоматичним нарощуванням потужностей.

Крім того, компаніям слід зосередитися на впровадженні FinOps (управління витратами на хмарні технології).

За недавніми дослідженнями, компанії зазвичай не фокусуються на хмарній економіці, доки витрати не перевищать 100 млн дол, і втрачають можливість оптимізувати фінансові процеси на більш ранніх етапах.

Технології стануть інклюзивнішими

У McKinsey пропонують розглянути демографічну тенденцію: у 2030 році всі бебі-бумери в США (близько 73 млн людей, що народилися між 1945 та 1964 роками) досягнуть 65-річного віку.

Тобто кожен п’ятий американець до цього часу вийде на пенсію. Для порівняння: у 2000 році людей такого віку було лише 35 млн. Подібні тенденції спостерігаються в багатьох інших країнах.

Серед літніх людей зростає потреба в доступності технологій. Tech-компаніям у 2023 році слід шукати шляхи, як адаптуватися до цієї потреби.

 
Джерело: australianageingagenda.com

Деякі компанії в споживчому секторі вже зробили певні кроки в бік інклюзивності технологій, використовуючи ШІ.

Серед них – створення текстів більшого розміру, покращення контрастності тексту, використання чат-ботів для спілкування з клієнтами, запровадження технологій розпізнавання голосу.

У багатьох випадках запровадження доступних технологій не потребує великих коштів. Мова йде про зміну підходів і бажання команд додавати доступні функції в наявні процеси.

Реклама: