Де взяти кошти на енергоефективні інвестиції МСП
PROMOTED

Де взяти кошти на енергоефективні інвестиції МСП

Понеділок, 24 квітня 2023, 15:10 -
Проект "Додай енергії твоєму бізнесу" профінансує підприємців на 7 млн євро.

Наявність власних джерел живлення та ощадливе використання енергії – запорука безперебійної роботи вітчизняних підприємств, особливо, в умовах російської збройної агресії, спрямованої, серед іншого, на знищення енергосистеми України.

Минулої зими швидкою відповіддю на проблему з електропостачанням бізнесу стали дизель-генератори.

Однак раціональні довгострокові рішення мають бути комплексними: окрім встановлення засобів безперебійного живлення, також – перехід на відновлювальні джерела енергії, модернізація промислового обладнання та утеплення приміщень підприємств.

Саме такий підхід, з одного боку, дозволить забезпечити стабільне функціонування бізнесу, а з іншого – мінімізувати шкідливий вплив на довкілля й суттєво економити ресурси.

 

Кошти на реалізацію таких проектів малим і середнім бізнесом України вже доступні завдяки новій програмі "Додай енергії твоєму бізнесу", в рамках якої підприємців профінансують на млн 7 євро для здійснення енергоефективних інвестицій.

Такі інвестиції сприятимуть зменшенню споживання енергії та викидів СО2, підвищенню конкурентоспроможності підприємств та захисту довкілля, що і є головною метою програми.

Інвестиційна підтримка для українських підприємств надходитиме за Проектом "Рефінансування енергоефективних інвестицій малих та середніх підприємств України через фінансовий сектор" за рахунок позики від Уряду Німеччини, наданої через Німецький банк розвитку KfW, та за підтримки ЄС в межах ініціативи #EU4Business. 

 
Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен

"Я рада що федеральний уряд Німеччини може підтримати українських підприємців у впровадженні енергоефективних заходів саме тоді, коли це найбільше потрібно. Малі та середні підприємства становлять основу економіки, як і в Німеччині.

Адже зараз під час війни вони забезпечують робочі місця, платять податки та забезпечують функціональну здатність держави", - відзначила Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен під час презентації програми "Додай енергії твоєму бізнесу".

Програма в тестовому режимі стартувала ще наприкінці минулого року, тож уже має свої перші історії успіху. Своїм досвідом поділилася "Сімейна стоматологія Мельничука"з Івано-Франківська:

"Коли почалися ракетні атаки на енергетичну інфраструктуру, у нас виникла проблема з електропостачанням.

Оскільки стоматологічний бізнес не може існувати без електроенергії, це питання треба було якось вирішувати. І в цей момент ми дізналися про існування програми "Додай енергії твоєму бізнесу".

Ми подали заявку, отримали фінансування одними з перших в Україні й змогли закупити дизель-генератор. Ця програма врятувала наш бізнес", - розповів власник клініки Арсен Мельничук.

Отримати фінансування в рамках програми мають змогу мікро-, малі та середні підприємства, що:

  • є резидентами України
  • здійснюють свою діяльність понад 1 рік;
  • мають позитивну кредитну історію;
  • разом зі своїми власниками або учасниками не перебувають під санкціями України, ЄС, ради безпеки ООН та Німеччини.

Інвестиційний проект у сфері енергоефективності, під який залучаються кредитні кошти, має у підсумку забезпечити мінімальне зниження викидів СО2 на 20%.

Максимальна сума кредиту, що може бути надана для одного підприємства, становить 500 тис. євро у гривневому еквіваленті. Процентна ставка дорівнює 16% річних.

 

Однак її можна компенсувати завдяки поєднанню програми з енергоефективності з державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%", в межах якої підприємцям виділяється фінансування на 5 років у національній валюті під відсоткову ставку 5, 7 або 9%.

І найважливіше: кошти банкам-партнерам та підприємцям будуть надаватись у гривні. Це стало можливим завдяки фінансовій допомозі ЄС в межах ініціативи EU4Business, що спрямовується на компенсацію збитків ФРП від валютних коливань.

 
Заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук

"Я дуже радий, що наші міжнародні партнери вже зараз дивляться на Україну з точки зору відновлення та реконструкції. А ми, зі свого боку, уже маємо конкретні проекти з відбудови.

Дуже важливо, що в рамках програми підприємці є захищеними від ризиків валютних коливань, адже кошти видаються у гривні. Ще одним важливим аспектом є те, що програма, окрім власне кредиту, передбачає технічну допомогу.

Отже, бізнес за участі фахівців обиратиме різні компоненти проекту, щоб отримати найкращий результат", - розповів заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Для участі у програмі МСП має здійснити кілька простих кроків:

  • Звернутися до банку-партнера щодо отримання кредиту та надати необхідний пакет документів
  • Пройти кредитну оцінку та оцінку зниження викидів СО2 своєї програми, на підставі чого банк ухвалить рішення щодо видачі коштів
  • Укласти кредитну угоду з банком-партнером та отримати кошти
  • Реалізувати свій енергоефективний проект
  • Отримати вигоду від зниження енергоспоживання.

Які банки є партнерами програми?

Кошти розподілені між двома фінустановами: Укргазбанк отримав 4 млн євро,  Банк Львів – 3 млн євро. Обидва банки мають вибудовані процедури екологічної та соціальної відповідальності, тож пропонують чудову експертизу щодо якісного кредитування малого й середнього бізнесу.

 
Виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон

"В межах Фонду ми адмініструємо велику кількість фінансових інструментів, які можуть допомогти бізнесу.

Тож ми розраховуємо, що підприємства матимуть змогу отримати й інвестиційну підтримку за програмою "Додай енергії твоєму бізнесу", і доступ до інших програм для компенсації відсоткової ставки чи тіла кредиту.

Ця синергія зробить кредитування дійсно доступним для бізнесу",  - наголосив виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон. 

Більше про енергоефективність та можливі інвестиційні проєкти в межах програми можна дізнатися з запису Трансляція презентації програми "Додай енергії твоєму бізнесу".