Інвестували понад $500 млн. Як Onur Group підтримує економіку України під час війни
PROMOTED

Інвестували понад $500 млн. Як Onur Group підтримує економіку України під час війни

Четвер, 20 квітня 2023, 13:00 -
Керівництво Onur Group, незважаючи на війну, розвиває усі свої напрями діяльності в Україні. Як зростає компанія та у що інвестує. Інтерв'ю з Емре Караахметоглу

Міжнародна компанія Onur Group давно відома у всьому світі. Компанія підписала безліч різних контрактів у 10 різних країнах. Її фахівці будували тунелі в Туреччині, злітно-посадкову смугу в аеропорту Тунісу, дороги у Молдові, трамвайні колії у Львові, ділянки трас Київ-Дніпро-Решетилівка та Харків-Довжанський. Сумарно Onur Group побудувала понад 8 тисяч кілометрів доріг і посідає 82 місце у рейтингу 250 найбільших підрядників світу за версією міжнародного видання ENR 2022.

Компанія займається не тільки інфраструктурними проектами, а інвестує і в інші сектори економіки. Як-от аграрний бізнес, зелена енергетика, видобуток копалин, виробництво будівельних матеріалів, деревообробка, логістика, туризм і сфера гостинності. Як Onur Group працює в Україні та як змінилася стратегія компанії після початку війни, розповів головний координатор Onur Group Ukraine Емре Караахметоглу.

головний координатор Onur Group Ukraine Емре Караахметоглу
головний координатор Onur Group Ukraine Емре Караахметоглу
Onur Group

- Onur Group Ukraine входить до трійки найбільших підрядників будівництва доріг в Україні. Через війну 90% робіт зупинено і, ймовірно, до завершення бойових дій ситуація не зміниться. На яких проектах мають намір зосередитись цього року?

- Війна внесла корективи в наші плани щодо дорожнього будівництва. А їх ми мали багато, як і підписаних договорів. Більшість робіт, на жаль, призупинено через війну, але деякі проекти нам все ж таки вдалося завершити.

Наприклад, це реконструкція ділянок траси Київ – Харків – Довжанський та Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам'янка, які проводилися за кошти Світового банку. Також займаємося будівництвом кількох мостів у Львівській та Київській областях. Серед них і Ірпінський міст.

- Це трагічно відомий об'єкт…

- Так. Минулого року займалися оформленням документації та почали будувати новий міст, який плануємо завершити до кінця серпня.

Також минулого року наша компанія уклала з Укравтодором договір на будівництво трьох мостів у Київській області, які були зруйновані після початку війни. Це дуже важливий проект і він фінансується британським експортно-кредитним агентством UK EXPORT FINANCE. Розпочинаємо до робіт у квітні, а плануємо завершити їх до кінця листопада.

Беремо активну участь у відновленні інфраструктури деокупованих територій. Минулого року наші бригади і техніка були одними з перших, хто працював на звільнених територіях Харківської та Херсонської областей, вони ремонтували дороги та мости. Завдяки цьому автомобілі швидкої допомоги, військова техніка змогли пересуватися швидше.

- Як тільки ЗСУ підуть у контрнаступ і звільнять частину територій України, Onur Group одразу ж візьметься за відновлення дорожньої інфраструктури?

- Так. За такою схемою ми працювали у Харківській та Херсонській областях. Також будуємо споруди для захисту електричних підстанцій від атак ракетами чи дронами.

Компанія Агробудсервіс, яка працює в галузі видобування та виробництва сухих будівельних сумішей і входить в групу компаній ONUR GROUP
Компанія Агробудсервіс, яка працює в галузі видобування та виробництва сухих будівельних сумішей і входить в групу компаній ONUR GROUP
Onur Group

Перспективні напрями для роботи в Україні

- Раніше ви говорили, що не звільняли працівників після початку війни. Чи довелося компанії переорієнтуватись на інші проекти?

- У штаті компанії Onur Group налічується понад 3 тисячі фахівців. І ми не мали скорочень персоналу, також у нас є нові вакансії. Зараз займаємося проектною роботою, ремонтом і профілактикою техніки, ми маємо бути готовими стартувати з новими проектами будь-якої миті.

Наприклад, вже підписали контракти на виконання робіт у Києві, Львові, Львівській та Полтавській областях.

Полтавська область. Автошлях М03. Проект фінансувався МБРР та Світовим Банком
Полтавська область. Автошлях М03. Проект фінансувався МБРР та Світовим Банком
onur group

Onur Group – група компаній, що працює у 9 різних секторах економіки. Сферою будівництва та інженерії в Україні займається фірма Onur Construction International та представництво Онур Тааххут Ташимаджилік Іншаат турецького головного офісу.

- Onur Group займається не лише будівництвом доріг. Компанія працює у дев'яти різних галузях: девелопмент, видобуток корисних копалин, деревообробка, виробництво будівельних матеріалів, аграрний бізнес і навіть відновлювані джерела енергії. Який із цих напрямів вважаєте найперспективнішим для розвитку в Україні?

- Усі наші напрями роботи в Україні вважаємо перспективними. Навіть більше, продовжуємо їх розвивати, незважаючи на продовження бойових дій.

Зараз Onur Group – це понад 40 компаній, що працюють у 9 галузях економіки. Я вважаю, що дуже важливо інвестувати в Україну саме зараз і тим самим зміцнювати економіку та створювати нові робочі місця. Щодо важливих напрямів зараз, то ми, наприклад, збільшуємо потужності бетонного підрозділу, що дасть можливість виконувати більше робіт, необхідних для відновлення інфраструктури України після завершення війни. Інвестуємо у відновлювані джерела енергії, ми вже маємо потужності в 150 МВт. Плануємо розвивати новий проект у Закарпатській області.

 
Сонячні електростанції компнії Onur Group в Західній частині України
Onur Group

- Скільки плануєте інвестувати в цей проект?

- Маємо намір побудувати вітрогенератори потужністю 120 МВт, що обійдеться нам у $150 млн. Реалізувати цей проект плануємо за два роки і завдяки цьому наші сумарні потужності зростуть до 270 МВт.

Інші наші підрозділи також демонструють добрі результати роботи. Наприклад, продукція нашого деревообробного підприємства експортується до 17 країн світу. А обсяг замовлень із країн ЄС і Туреччини зростає.

Перспективним вважаємо наш аграрний підрозділ. Минулого року через проблеми з логістикою у виробників були складності зі збутом, але після відкриття "зернового коридору" ситуація поліпшилася. Цей напрям – один із найперспективніших для України.

- Плануєте розширювати земельний банк?

- Зараз обробляємо приблизно 5000 га, можливо, збільшимо наш земельний банк до 10000 га. А також думаємо про відкриття власного підприємства. Але точного плану наразі немає.

 
Onur Group Argo. Збір урожаю
Onur Group

Цікавить видобування залізної руди, міді, золота

- Onur Group отримав в Україні дозвіл на видобуток первинного каоліну, піску, золота. Компанія також отримала спецдозвіл на видобуток графітової руди на Буртинському родовищі у Хмельницькій області та планує інвестувати у цей проект близько $50 млн. Коли розпочнеться розробка родовища і куди плануєте постачати графіт?

- Ми маємо ліцензії на видобуток каоліну в Дніпропетровській області, але, на жаль, цей регіон зараз небезпечний, тому роботи там тимчасово призупинено.

Щоб видобувати графітову руду на Хмельниччині необхідно оформити дозвільну документацію, це займе ще рік-півтора.

Сумарні інвестиції у цей проект становитимуть близько $200 млн, з них $50 млн – це лише на першому етапі. Графіт – дуже потрібний матеріал.

Ми переконані, що інвестиції в цю галузь відкривають величезні можливості для регіону – зокрема, створюються нові робочі місця, сплачуються великі податки, це дає можливість для розвитку інфраструктури територіальних громад.

- Інші родовища плануєте розробляти?

- Так. Нам цікавий видобуток залізної руди, міді, золота. Але конкретних планів наразі немає.

- За яких умов Onur Group розпочне розвивати свої девелоперські проекти в Україні – будувати житло, реконструювати готельні комплекси та відкривати ресторани?

- Ми маємо багато таких проектів на заході України, найбільше їх у Львівській області.

Серед них – готельний комплекс з апартаментами та конференц-залами. Для реалізації цього проекту у нас готова вся документація, і ми вже розпочали його перед війною. Але потім заморозили. Можливо, влітку поновимо роботи.

- Скільки компанія інвестувала в економіку України?

- Якщо говорити про всі наші напрями, то йдеться про понад $500 млн.

 
Реконструкція Площі Двірцевої компанією Onur Group у Львові
Onur Group

Україна переможе і поверне всі свої території

- Військові експерти прогнозують, що війна може завершитись наступного року ймовірною перемогою України. Ви ставите собі завдання бути готовими до цього моменту працювати на повну потужність?

- Onur Group – велика компанія, ми маємо багато можливостей, є своя техніка та команда професіоналів. Ми цінуємо наших працівників.

Я не маю сумнівів, що Україна переможе і поверне всі свої території. Питання лише в тому, скільки для цього потрібно часу. Після перемоги в країну прийдуть великі інвестиції, буде реалізовано великі програми відновлення інфраструктури країни. Ми знаємо, як допомогти швидше відновити Україну. Як міжнародна компанія, спілкуємося з різними інвестиційними групами та готові спільно реалізовувати проекти.

- Представники бізнесу говорять про поліпшення споживчих настроїв українців і бізнесу. Чи відзначаєте таку тенденцію?

- Так. Я не виїжджав з України після початку війни і бачу, що у Львові мало що змінилося – українці продовжують працювати. Київ свого часу спорожнів, потім містяни повернулися, і зараз місто живе – працівники їздять на роботу, ресторани відкриті, бізнес іде повним ходом. І це добре. Я не знаю жодного прикладу у світі, коли б люди так звикли до загрози і попри все займалися б своїми справами та працювали.

Автопарк компанії Onur Group
Автопарк компанії Onur Group
Onur Group

Допомога суспільству і ЗСУ

- Близько 30% інфраструктури України постраждали через російську агресію. Чи багато часу потрібно для відновлення України?

- Це дуже великий обсяг роботи. Перед реалізацією таких масштабних проектів я рекомендував би передбачити всі можливі ризики та захистити важливі для України об'єкти від ракетних атак або дронів. Можливо, деякі з них потрібно розмістити під землею. Це дорожче, але й набагато безпечніше.

В Україні багато компаній, тож відбудувати всі об'єкти можна за кілька років. До цього процесу буде залучено і західних партнерів.

- Чи є технології, які дають змогу захистити стратегічні об'єкти від ракетних атак?

- Так, мінімізувати ризики можливо. Такі стратегічно важливі місця мають велике значення для національної безпеки. Тому Уряд України розробляє нові проекти для гарантування максимальної безпеки стратегічно важливої інфраструктури у разі таких загроз. Війна дала нам великий урок і треба зробити так, щоб у майбутньому таких руйнувань не було. В інших країнах світу використовують такі технології, але їх рідко застосовують.

- Onur Group багато допомагає українцям і країні: надає стипендії для талановитих студентів, організовувала велогонку TOUR de ONUR, яка об’єднує молодих активних людей з усієї країни. Як змінилися ваші програми підтримки суспільства після початку війни? На яких із них мають намір акцентувати цього року?

- Onur Group приділяє велику увагу програмам корпоративної соціальної відповідальності. Минулого року ми змушені були відмовитися від проведення велогонки TOUR de ONUR, але відновимо її одразу після завершення війни. Зараз надаємо гуманітарну допомогу лікарням у Києві та Львові, допомагаємо ЗСУ. Наприклад, передали на передову 120 одиниць нашої техніки. Підтримуємо суспільство, надали житло для більш ніж 600 внутрішньо переміщених українців, кілька місяців компанія забезпечувала їх їжею та всім необхідним.

Також допомагаємо лікарням і медикам. Наша компанія відремонтувала і технічно оснастила відділення у Львові, у цьому місті працює головний офіс компанії. Також ми передали потужний генератор лікарні у Херсоні. Ми розуміємо, що Україна зараз переживає найскладніший період з часів Незалежності країни та готові подати руку допомоги.