PayPal в Україні під час війни спростив отримання міжнародних переказів на банківські картки. Як саме?

PayPal в Україні під час війни спростив отримання міжнародних переказів на банківські картки. Як саме?

Четвер, 16 червня 2022, 13:00 -
Відповідь на це та ще 5 питань про популярний сервіс онлайн-платежів.

Даний спецпроєкт з Visa націлений на підвищення фінансової грамотності українців та є елементом підтримки компанією національних медіа

PayPal з функціоналом, який тепер дозволяє українцям переказувати гроші на свої банківські карти, з середини березня працює в Україні. Шлях до цього був довгий. Його прискорила війна.

У 6 картках розповідаємо про нього усе, що необхідно знати про користь від PayPal, та ділимось досвідом користування цим платіжним сервісом українцями

Уявіть собі ось такий ланцюг. Ваша сестра чи брат готовий переказувати гроші з закордону на вашу банківську картку. Або вашого друга або колегу мобілізували до ЗСУ, і він терміново потребує на бронежилет або шолом. Про це дізналися ваші закордонні родичі, і вони готові надіслати грошей на добру справу.

Але швидко і легко їх отримати з-за кордону не так то й легко  – класичний банківський переказ може йти три чи навіть більше днів. 

Офіційні міжнародні перекази для українців завжди були головним болем, оскільки для цього треба було йти у відділення банку, заповнювати заяву та чекати декілька днів, поки гроші прийдуть.

Інші способи переказу коштів готівкою мають чималі комісії. І якщо у мирний час ще можна було потерпіти-почекати, то зараз це питання стоїть дуже гостро.

З 17 березня в Україні міжнародний сервіс онлайн платежів PayPal, один з найпопулярніших цифрових гаманців світу, нарешті запустив в Україні функціонал, на який так довго чекали українці.

До цього вона була доступна лише обмежено, а на її повноцінну появу очікувало чимало людей - від фрілансерів, що працюють із західним ринком, до волонтерів, які скуповують спорядження для українських військових за кордоном. Оскільки PayPal - це швидко, зручно та без головного болю.

ЕП разом із експертами Visa відповіла на найпоширеніші питання стосовно PayPal. 

 

Що таке PayPal?

PayPal - міжнародна компанія онлайн-платежів. Її назва з англійської перекладається як "друг, що платить". Її заснували у 2000 році виходець з Києва Макс Левчин та німець Пітер Тіль, відомий як перший зовнішній інвестор Facebook. Компанія здобула свою популярність через легкість і простоту здійснення міжнародних оплат та грошових переказів. Наразі вона має понад 426 мільйонів активних акаунтів.

Чи працював PayPal в Україні до цього?

Так, працював, але в режимі send only. Він діє у понад 90 країнах через обмеження фінансового законодавства. У режимі send only можна створити акаунт, поповнювати його з власної української  банківської картки та розраховуватися в інтернет-магазинах. Отримувати ж гроші та переказувати їх на українську банківську картку до 17 березня 2022 року було неможливо. 

Як це вийшло зробити?

За два кроки. Перший - дипломатичний. На четвертий день війни віце-прем’єр-міністри та міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров звернувся до компанії із проханням припинити свою діяльність у Росії через повномасштабну війну.

Це спрацювало. PayPal не тільки виконали прохання, а ще й повноцінно запустилися в Україні 17 березня.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров
Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров

"Дякуємо команді, що так швидко відреагували на наше прохання та підтримуєте українців під час війни", - написав Федоров у Telegram

Другий – співпраця PayPal з іншими гравцями ринку, зокрема й з глобальним лідером цифрових платежів компанією Visa. Договір про стратегічне партнерство між ними був укладений ще у 2016 році. Коли з'явилося питання "Як швидко розгорнути архітектуру, що дасть можливість переказувати кошти з PayPal на українські картки?", команда Visa миттєво відгукнулася допомогти.

У нагоді стало рішення Visa Direct, що допомагає переводити гроші каналами картка-картка, картка-рахунок та рахунок-картка. Воно зв'язує усі банки-партнери Visa у світі. Розгортання Visa Direct зазвичай займає декілька місяців. Але завдяки злагодженій роботі спеціалістів із США, Сингапуру та України, його вдалося впровадити за 2 тижні.

Євген Лісняк, старший директор зі стратегічних та венчурних партнерств Visa в Україні
Євген Лісняк, старший директор зі стратегічних та венчурних партнерств Visa в Україні

"Все почалося зі звернення СЕО PayPal Дена Шульмана до команди та партнерів в перші дні з початку військового вторгнення Росії в Україну. Метою проекту було в першу чергу відкрити дві важливих опції для українців: отримувати кошти на свої гаманці PayPal і вільно переказувати ці кошти зі своїх гаманців на українські картки. Якщо перша функція є внутрішньою розробкою PayPal, то переказ із гаманців на банківські картки потребував саме активного залучення платіжних систем. Ми у Visa відгукнулись,- розповів ЕП Євген Лісняк, старший директор зі стратегічних та венчурних партнерств Visa в Україні. - Усіма нами рухала одна мета — якомога швидше зробити сервіс, який необхідний українцям, в першу чергу для полегшення отримання фінансової допомоги з-за кордону, а також для забезпечення можливості переказів коштів і підтримки розлучених війною сімей, коли частина близьких вимушені були покинути Україну".

Поява PayPal одразу дозволила українцям отримувати гроші на власні банківські картки та, зокрема, збирати гроші на те, щоб допомагати Україні наблизити перемогу якомога швидше.

Марія Кулдошина, фріланс-перекладачка
Марія Кулдошина, фріланс-перекладачка

"Я в середині березня в Німеччині знайшла якісні броніки для наших бійців. Відправила фото знайомій, яка у Львові збирає забезпечення та відправляє на фронт. Я відкрила єврову картку, прив'язала її до PayPal і почала збирати гроші. Виставила пост у Facebook і до кінця дня отримала декілька десятків донатів. Один був із США, інший з Естонії. Гроші пройшли швидко та без проблем, що дозволило нам оперативно закупити спорядження", - розповіла ЕП Марія Кулдошина, фріланс-перекладачка.

Катерина Гай, спеціалістка міжнародних організацій з прав людини і волонтерка
Катерина Гай, спеціалістка міжнародних організацій з прав людини і волонтерка

Катерина Гай, спеціалістка міжнародних організацій з прав людини і волонтерка, ділиться з УП своїм досвідом використання PayPal.

"Я зареєструвала PayPal у травні, щоб збирати гроші на закупівлю спорядження для наших військових - рації, пауербенки, турнікети. У майбутньому планую закуповувати поясні системи, підсумки тощо. Мені вже заходили гроші з багатьох країн. Бельгії, Італії, Німеччини - це тільки те що спало на думку. Процес прозорий, зручний та простий. Ти бачиш гроші в себе на рахунку майже моментально. І проблем з тим, щоб отримати гроші, теж немає. Навіть якщо чомусь не вдається розрахуватися в Україні, то можна завжди перевести гроші комусь із друзів у Європі".

 

Чому усі так хотіли появи PayPal в Україні, особливо під час війни?

PayPal - один з найшвидших та найпростіших способів переказати гроші людині, яка знаходиться в іншій частині планети. Оскільки система працює без бюрократичнх перепонів, а за принципом people-to-people. Тобто, кошти переказуються у декілька кліків, від людини до людини без жодної участі фінансових установ. 

Чимало українців переїхали за кордон. Дізнавшись про початок війни, вони одразу кинулися допомагати Батьківщині фінансово. Також багато іноземців були готові фінансово допомагати українським волонтерам. У більшості випадків гроші необхідні "на вчора", а PayPal дає можливість їх миттєво переказати. Також більшість спорядження для українських військових купляється у іноземних країнах, які приймають платежі на PayPal. То ж запуск платіжної системи став дуже актуальним під час війни.

До того ж сервіс до 30 червня скасував усі комісії для українських користувачів. Втім, радимо завжди перевіряти актуальну інформацію на сайті сервісу або банку, яким ви користуєтеся.

Як ним користуватися?

Зараз для українців є можливість переказувати та отримувати гроші як для фізичних осіб. Бізнес-акаунти PayPal в Україні поки що недоступні, тому отримати гроші за товар, який ви продаєте на майданчиках типу Amazon або Etsy, наразі ви не зможете. Однак зазаначимо, що компанія працює над впровадженням доступу і для бізнесу, тож чекайте на оновлення.

То ж, як працює переказ грошей на PayPal?

 Реєструєте власний акаунт на сайті paypal.com/ua або у мобільному застосунку;

 Зазначаєте усі необхідні дані, підтверджуєте особу та прив’язуєте банківську картку;

 Для того, щоб відправити гроші, вам необхідно знати лише електронну адресу отримувача.

 Натискаєте на кнопку "Send & Request" у власному акаунті, вводите адресу та суму грошей. І це все.

 За допомогою тієї ж самої кнопки можна обрати запит на гроші у певного користувача. Для цього теж буде потрібні лише електронна адреса та сума.