Олігархи вже не мовчать. Але не всі. Хто з найбагатших українців досі не назвав путіна злочинцем

Олігархи вже не мовчать. Але не всі. Хто з найбагатших українців досі не назвав путіна злочинцем

Субота, 5 березня 2022, 13:30 -
Україна досі не чула і не бачила жодного публічного виступу жодного українського олігарха проти путіна. ЕП звернулася до українців з першої десятки Forbes з трьома питаннями. Що вони відповіли?

10 днів війни. Російські війська продовжують повномасштабне вторгнення в Україну, обстрілюють мирні міста Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Херсонщини, Харківщини, Миколаївщини, Одещини, Луганщини та Донеччини. Завдають ракетних ударів майже по всіх регіонах країни.

Тисячі мирних українців втратили все: хтось – дах над головою та майно, хтось  здоров’я чи рідних людей.

Для кожного із 40 мільйонів українців від Закарпаття до Луганщини  уже давно очевидно, що російський диктатор володимир путін розпочав брутальну війну проти Українського Народу.

Проте є десяток наших співгромадян, які досі публічно не озвучили свого ставлення ні до війни, ні до її головного ініціатора у бункері під кремлем.

Реклама:

Цей десяток найбагатші українці, вершина рейтингу Forbes, бізнес яких до початку війни працевлаштовував десятки тисяч українців та створював левову частку ВВП.

Чому вони бояться публічно назвати війну війною, а росію агресором? "Вони мають якусь інформацію, якої немає у решти українців?" запитує у своїй колонці журналіст УП Михайло Ткач.

Чи олігархи просто намагаються "всидіти на двох стільцях"?

ЕП вирішила поставити крапки над "і" та звернулася до найбагатших українців з такими трьома питаннями.

✔ Чи вважаєте ви росію агресором, а путіна – воєнним злочинцем, що розв'язав війну проти України?

✔ Чи має ваш бізнес фінансові інтереси в Росії? Якщо так, то які саме і чи вирішили ви розірвати ці зв’язки?

✔ Як ваш бізнес підтримує українську армію?

Українці, завдяки яким олігархам вдалося збудувати свої бізнес-імперії, мають право почути відповіді на ці питання. Дехто з найбагатших українців наважився відповісти, проте не всі.

Ми залишаємо цю статтю відкритою і будемо вносити відповіді інших представників великого бізнесу, які не встигли цього зробити.

Рінат Ахметов

— Чи вважаєте ви росію агресором, а путіна – воєнним злочинцем, що розв'язав війну проти України?

—  Безумовно. Росія – країна-агресор, а Путін – воєнний злочинець. Тому що Україна завжди була мирною країною і ніколи ні на кого не нападала. А сьогодні в нашій країні руйнують селища, міста та інфраструктуру, гинуть і страждають мирні люди.

Чи має ваш бізнес фінансові інтереси в Росії? Якщо так, то які саме і чи вирішили ви розірвати ці зв’язки?

— Будь-які контакти з Росією розірвані. Контроль над бізнесом втрачено. Зараз у нас там немає жодних інтересів та активів.

Як ваш бізнес підтримує українську армію?

— Ми допомагаємо Україні, українській армії захистити суверенітет нашої країни та перемогти, а українцям – вижити та вистояти.

Ігор Коломойський

Ігор Коломойський отримав питання ЕП, однак поки що редакція не отримала від нього відповіді.

Дмитро Фірташ

Представники Дмитра Фірташа, в тому числі його адвокат Лені Девіс, завчасно отримали питання ЕП, однак відповіді на них так і не надали.

ЕП отримала від пресслужби Group DF заяву Дмитра Фірташа, поширену його адвокатом Лені Девісом, в якій олігарх категорично засудив вторгнення Росії в Україну.

"Дмитро Фірташ однозначно виступає проти вторгнення Росії на його Батьківщину – Україну. Український народ не хоче цієї війни, Україна не є загрозою для Росії. Світова спільнота має зробити все можливе, щоб Україна та український народ залишалися сильними та незалежними", – йдеться у заяві.

Наразі Фірташ перебуває в Австрії, реалізуючи своє право оскаржити запит США на екстрадицію.

В заяві зазначається, що Дмитро Фірташ не вимагає жодних змін у статусі австрійської процедури його екстрадиції, крім дозволу австрійської влади на тимчасове повернення до України з метою зробити все можливе для захисту своєї країни.

Фірташ повідомив австрійській владі, що повернеться до Австрії після завершення надзвичайного стану в Україні або на вимогу австрійської влади. 

Що стосується фінансової допомоги, то в пресслужбі Group DF повідомили про перерахування 100 млн грн на спецрахунки НБУ для надання гуманітарної допомоги Україні.

Віктор Пінчук

— Чи вважаєте ви росію агресором, а путіна – воєнним злочинцем, що розв'язав війну проти України?

— Так, як і весь цивілізований світ.

Чи має ваш бізнес фінансові інтереси в Росії? Якщо так, то які саме і чи вирішили ви розірвати ці зв’язки?

— Ні. Жодних. Ще з квітня 2019 року Росія ввела повне ембарго на українські труби, а з лютого 2021 року – на залізничну продукцію. З 1 листопада 2018 року Віктор Пінчук особисто та його компанії – у санкційних списках РФ.

— Чи підтримує ваш бізнес українську армію?

— Так. Віктор та Олена Пінчуки через свої фонди та компанії в тісній співпраці з Міністерством оборони України та волонтерськими організаціями здійснюють пошук за кордоном, закупівлю і постачання засобів індивідуального захисту військових та сил територіальної оборони, у тому числі медичних препаратів та матеріалів, які застосовуються при важких пораненнях, у тому числі реанімаційних рюкзаків тощо. Робота триває 24/7.

Також на підтримку військовим частинам та підрозділам територіальної оборони працюють і промислові підприємства. Понад 370 протитанкових їжаків і 316 шипів виготовили підприємства компанії "Інтерпайп" для територіальної оборони Києва, Дніпра, Нікополя та Новомоськовська. Їжаки та шипи вже розвезені для облаштування оборонних укріплень. Наразі робота триває.

У співпраці з оперативним штабом підприємства забезпечують найнагальніші потреби регіональних військових частин, підрозділів тероборони. Передані пальне, труби, метал, бетонні блоки, плити, цвяхи, посуд, будівельні матеріали, термобілизна та інше. Робота триває.

На території підприємств у Дніпрі, Новомосковську та Нікополі облаштовано 18 тимчасових укриттів, де укривається понад 8 500 людей у разі загрози артобстрілів або авіаційного бомбардування.

Костянтин Жеваго

Відповідь Костянтина Жеваго ЕП отримала від його пресслужби сайже через добу після виходу публікації. 

— Чи вважаєте ви росію агресором, а путіна – воєнним злочинцем, що розв'язав війну проти України?

— Росія, очолювана Путіним, розв' язала жахливу війну проти України і вона є агресором. Путін – військовий злочинець, якій має понести покарання. Війна, яка зараз відбувається в Україні – це велике горе та геноцид українського народу. Я вірю в єдину квітучу Україну, в її розвиток і добробут як частини ЄС та НАТО.

— Чи має ваш бізнес фінансові інтереси в Росії? Якщо так, то які саме і чи вирішили ви розірвати ці зв’язки?

— Наші підприємства не ведуть бізнес з РФ вже понад 10 років. Я та провідні підприємства знаходяться в санкційних списках Росії.

— Чи підтримує ваш бізнес українську армію?

— Наші компанії працюють, допомагаючи армії та територіальній обороні, а також піклуються про населення. Ті підприємства, які можуть працювати, виробляють вкрай потрібну для населення та держави продукцію, підтримуючи робочі місця українців та сплачуючи державі податки.

Сотні мільйонів гривень вже направлені в якості допомоги армії, територіальній обороні та населенню. Зокрема, компанія АвтоКрАЗ безкоштовно передала військовим та територіальній обороні автівок більш, ніж на 50 млн. гривень, Ferrexpo виділила понад 50 млн. гривень на підтримку гуманітарних потреб ЗСУ, сплатила 1 млрд гривень податку на прибуток наперед та забезпечує гуманітарні потреби населення та тероборони в регіоні присутності.

Підприємства, які виробляють продукти харчування та медичні препарати безкоштовно здійснюють поставки багатомільйонних партій своєї продукції для потреб Харкова, Полтави, Києва та інших міст. Усі підприємства реагують на запити ЗСУ, територіальної оборони та громад стосовно забезпечення поточних потреб.

Геннадій Боголюбов

Редакція ЕП не змогла зв'язатися з олігархом та поставити питання, але готова висвітлити його позицію.

Родина Герег

Після виходу публікації ЕП отримала такі відповіді співзасновниці групи компаній "Епіцентр" Галини Гереги.

— Чи вважаєте ви росію агресором, а путіна – воєнним злочинцем, що розв'язав війну проти України?

— Війна, яка сьогодні відбувається в Україні, – це злочин проти нашої держави, проти дітей та людей похилого віку, проти матерів, які народжують в бомбосховищах, та родин, які втрачають рідних та близьких.

За всі сльози наших людей, за життя наших синів, за зруйновані міста Путін має відповісти в Гаазі.

Чи має ваш бізнес фінансові інтереси в Росії? Якщо так, то які саме і чи вирішили ви розірвати ці зв’язки?

— Ми не маємо ніяких фінансових інтересів у Росії.

— Чи підтримує ваш бізнес українську армію?

— Компанія "Епіцентр" підтримує українську армію з перших днів війни. Уже витрачено понад 100 млн грн на допомогу ЗСУ, тереторіальній обороні, волонтерам.

Створено Гуманітарний штаб із забезпечення найнеобхіднішим військових, відділення територіальної оборони, мирних жителів.

Щодня в пункти прийому допомоги надходять десятки тонн вантажу: їжа, медикаменти, одяг, товари першої необхідності. Весь транспортний парк "Епіцентру" задіяний для допомоги захисникам з найперших днів війни.

Власними силами формуємо гуманітарний вантаж за кордоном, а також співпрацюємо з волонтерськими організаціями для забезпечення доставки вантажів в Україну.

Наші вантажівки, автобуси, будівельна техніка, екскаватори, машини доставки передані на потреби захисників.

Багато наших співробітників захищають нашу країну в лавах ЗСУ. Багато стали добровольцями на захист Вітчизни. Ми робимо все, щоб відстояти нашу свободу. "Епіцентр" завжди був та буде з Україною. І в добрі, і в найтяжчі моменти!

Вадим Новинський

Після виходу публікації ЕП отримала такі відповіді від Вадима Новинського.

— Чи вважаєте ви росію агресором, а путіна – воєнним злочинцем, що розв'язав війну проти України?

— Я вважаю, що 24 лютого Російська Федерація здійснила акт агресії проти України, і це є фактом. В Україні триває війна, гинуть мирні люди, діти, руйнуються міста. Це нічим не можна виправдати.

Я - депутат від Маріуполя, де зараз намітилася гуманітарна катастрофа, знищуються цілі селища. Війна – це завжди злочин. Це злочин перед Богом та людьми, перед українським та російським народами.

В цьому випадку злочинцем людину може назвати лише міжнародний суд - ні я, ніхто інший. Звичайно, існує спокуса мітингової та патріотичної патетики, гучних та гнівних слів. Але чи наблизять вони настання миру?

— Чи має ваш бізнес фінансові інтереси у Росії? Якщо так, то які саме і вирішили ви розірвати ці зв'язки?

— У мене немає жодних бізнес-інтересів у Росії. Я громадянин України.

Я - депутат Верховної Ради України. Я склав присягу на вірність народу України. Зараз перебуваю в Україні, беру участь у засіданнях Ради, нікуди не маю наміру виїжджати і залишуся з українським народом до кінця.

— Як ваш бізнес підтримує українську армію?

— Насамперед моя допомога полягає в тому, що я і афілійовані зі мною компанії справно платили і продовжують сплачувати податки до бюджету України, а отже, й сприяти обороноздатності країни. У нинішніх умовах несплата податків, я вважаю, має прирівнюватись до мародерства.

23 лютого на зустрічі з Президентом ми детально обговорили та підтримали ті напрямки, які вимагали активностей з боку українського бізнесу. Ми організували вантажі із необхідною допомогою: продуктами харчування, медикаментами.

Гуманітарний штаб зараз також допомагає біженцям - і не лише в Україні, а й за кордоном, де опинилися сотні тисяч українців. У цьому велику допомогу надає Українська Православна Церква, яка має свої закордонні парафії. І це лише початок масштабної роботи, наші фахівці зараз визначають найбільш "гарячі" напрямки, де може бути потрібна допомога.

Олександр Ярославський

Пресслужба Олександра Ярославського заявила, що утримається від відповідей на питання УП. "Усе, чим Олександр хоче поділитися з громадськістю, є на його особистій Facebook-сторінці", зазначили там.

Юрій Косюк

Пресслужба Юрія Косюка теж відмовилася надати прямі відповіді на питання, чи вважає бізнесмен росію агресором, а путіна військовим злочинцем, і чи має Косюк бізнес-відносини з країною-агресором. Натомість редакції надіслали посилання на пост Косюка у Facebook.

"З першого дня війни з РФ я в колі родини, яка об’єднує 26 тис співробітників. Я в цехах, які продовжують працювати, щоб нагодувати кожного українця! Щоб кожен українець був упевнений: їжа буде!

В Україні є хліб, а ми зробимо все, щоб було до хліба. Знаю, що кожен наш співробітник зробить усе, щоб уберегти Україну від голоду! Будемо ситі, будемо боротися і разом переможемо ворога!

Віримо в Україну і нашу Перемогу!".

Після виходу публікації ЕП таки отримала від Юрія Косюка відповіді на вказані запитання.

— Чи вважаєте ви Росію агресором, а Путіна — воєнним злочинцем, що розв'язав війну проти України?

  Без сумнівів - Путін є воєнним злочинцем. РФ - є країною-агресором, яка веде проти України повномасштабну війну, обстрілює українські міста авіаударами та бомбардуваннями, вбиває мирне населення та змушує сотні тисяч українців стати переселенцями.

— Чи має ваш бізнес будь-які фінансові інтереси в Росії?

— У компанії МХП немає жодних фінансових інтересів в РФ - ані активів, ані експорту.

— Як ваш бізнес підтримує українську армію?

— З першого дня війни з РФ 4 тис тонн безкоштовної продукції від МХП вже отримали ті, хто її потребує найбільше. Це наші військові, поліція, територіальні оборони в гарячих точках країни, медичні заклади, пологові й дитячі будинки, центри для літніх людей, населення, що перебуває у критичній ситуації.

Компанія благодійно передала українцям їжі на 200 млн грн. В режимі 24/7 ми працюємо на підтримку харчової безпеки України.

В МХП організований спеціальний штаб для допомоги продуктами харчування тим, хто перебуває зараз у найбільшій небезпеці. Водії везуть продукцію в найгарячіші точки. Наші працівники змінюють свої "мирні" професії й стають вантажниками, експедиторами, фасувальниками, опрацьовують заявки, координують допомогу на місцях.

Долучаються й волонтери, яким ми надзвичайно вдячні за небайдужі серця й готовність допомагати. Ми розуміємо, наскільки зараз важлива їжа. І робимо й будемо робити все, щоб її у всіх українців було вдосталь.

Сергій Тігіпко

— Чи вважаєте ви росію агресором, а путіна – воєнним злочинцем, що розв'язав війну проти України?

— Так, вважаю. Іншої відповіді сьогодні бути не може. Росія агресор, а Путін однозначно є військовим злочинцем. Військовими злочинцями є й ті, хто віддають накази стріляти і скеровують на нашу землю ракети.

Військовими злочинцями є й ті, хто з танків і градів розстрілюють наші міста, школи, дитбудинки, лікарні, натискаючи кнопку "пуск".

Скільки ще треба крові і смертей, щоби прозріти? Розв’язана проти України війна – це безумство і трагедія світового масштабу, якою вже займається Гаазький суд.

Чи має ваш бізнес фінансові інтереси в Росії? Якщо так, то які саме і чи вирішили ви розірвати ці зв’язки?

— Немає.

— Чи підтримує ваш бізнес українську армію?

— Буду лаконічним: я не виїхав за межі України, залишаюся тут. Переконаний, що сьогодні бізнес не може стояти осторонь.

Вважаю, що в такий важкий для країни час кожен повинен робити те, що добре вміє. Фронт моєї команди – фінансовий. Для організації роботи та координації дій ми створили в Групі ТАС штаб оперативного реагування.

Допомагаємо армії із закупівлею обладнання, допомагаємо теробороні з амуніцією та продуктовим забезпеченням, допомагаємо тим, хто вимушений покинути свої домівки.

Зазначу також, що багато наших співробітників захищає Україну зі зброєю в руках. У мене щодня по кілька сотень дзвінків – і на кожен потрібно швидко реагувати. Тому, даруйте, не маю часу на розлогі коментарі. Треба займатися реальним ділом. Про інше поговоримо після перемоги, яку наближаємо всі разом. Кожен на своєму місці.

Я вірю в нашу перемогу! Країну, яка має такий героїчний і мужній народ, таку потужну армію і підтримку бізнесу, не можна подолати. Слава Україні!

Реклама: