Ліки через інтернет: як це буде в Україні

Ліки через інтернет: як це буде в Україні

До 14 січня 2021 року уряд повинен ухвалити нормативно-правові акти для набуття чинності законом №904-IX, що легалізує онлайн-торгівлю ліками. МОЗ мусить затвердити порядок ведення переліку онлайн-аптек та використання ними нового логотипа.
Середа, 6 січня 2021, 13:00 -

Над проєктом цього наказу працює Держлікслужба.

Крім того, вона вже надіслала до МОЗ проєкти двох постанов уряду: про внесення змін до ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі та імпорту ліків і про затвердження типової форми договору з поштовими операторами.

23 грудня 2020 року на офіційному сайті Держлікслужба опублікувала для громадського обговорення проєкт змін до ліцензійних умов. Що з цього вже зроблено?

Уже "в законі": як працюватиме онлайн-торгівля ліками

Автор закону – парламентський комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування під головуванням Михайла Радуцького.

Ця ініціатива тривалий час блокувалася, а владі бракувало політичної волі для проведення потрібної суспільству реформи. Тимчасом Спілка українських підприємців (СУП) активно підтримувала запровадження цих змін.

Крім зручності, онлайн-доставка дозволяє уникати зайвих контактів. Це важливо в часи пандемії коронавірусу.

Ліки можна отримати вдома, не наражаючи себе чи інших на небезпеку інфікуватися в черзі. В умовах, коли транспортне сполучення між містами обмежене, як це було навесні 2020 року, це може бути чи не єдиним доступом до потрібних ліків.  

Хто і що продаватиме онлайн? Хто доставлятиме медпрепарати? Як споживач буде захищений від підробок?

Чому замовляти онлайн вигідно та зручно

З очевидного економія часу, зменшення соціальних контактів та можливість обрати кращу ціну, а не йти до найближчої аптеки. У селах, де аптек немає, онлайн-замовлення це доступ до медикаментів узагалі.

У сільських фельдшерсько-акушерських пунктах (ФАП) ліків небагато: найбільш популярні препарати та препарати для екстреної допомоги. Замовити щось специфічне можна через фельдшера.

Під час періоду сезонних захворювань та збільшення кількості хворих на ковід ліки привозять наступного дня. У більш спокійні періоди один-два рази на тиждень. Проте ціна медикаментів на 10-20% вища, ніж у міських аптеках.

Функція онлайн-замовлення корисна і для людей, які лікуються в стаціонарах, адже вартість препаратів у лікарняних аптечних кіосках часто вища, ніж у місті.

"Працюючи головним лікарем, я не раз бачив, як ліки за 10-15 тис грн привозили в якомусь пакеті разом з булкою без дотримання температурних режимів. Так не повинно бути.

Саме тому потрібно було ухвалити законодавчий акт, який би дозволяв доставляти ліки лише ліцензованим фірмам і зобов'язав їх дотримуватися температурних вимог", – каже народний депутат, голова підкомітету з питань онкології, лікар-онколог Валерій Зуб.

Що можна купити в інтернет-аптеці

Будь-які медикаменти, доступні у звичайній аптеці, у тому числі вакцини.

Також можна замовити ліки за електронним рецептом, зокрема, препарати за програмою "Доступні ліки" для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом другого типу.

З 1 квітня 2019 року рецепти за цією програмою видають лише в електронному вигляді.

Медикаменти, у складі яких є наркотичні, психотропні речовини чи прекурсори, продавати онлайн заборонено.

 

Хто продаватиме ліки онлайн

Лише аптеки, які мають стаціонарні відділення. Проте для торгівлі в інтернеті треба виконати низку вимог.

Інформація про право на онлайн-торгівлю має бути в ліцензійному реєстрі Держлікслужби.

Інтернет-аптека повинна перебувати в державному переліку онлайн-аптек на сайті Держлікслужби. 

Аптека повинна мати службу доставки з обладнанням для транспортування або договір з поштовим оператором. Форму договору розробляє уряд. Місце доставки адресно або до відділення оператора.

 

Також є вимоги до оформлення сайту.

Там мають бути вказані контакти Держлікслужби, вартість доставки, опція консультації фармацевта (за потреби). На кожній сторінці повинен міститися затверджений законом логотип з гіперпосиланням на державний перелік онлайн-аптек.

Чи потрібна окрема ліцензія на дистанційну торгівлю

Ні. Достатньо ліцензії на роздрібну торгівлю ліками, яка є в кожної аптеки. 

Як раніше купували ліки через інтернет

До введення карантину офіційно ніхто не мав права торгувати медикаментами дистанційно. Це забороняли ліцензійні умови, які уряд затвердив у 2016 році.

На час карантину з квітня 2020 року онлайн-торгівлю ліками тимчасово дозволили. Виняток – рецептурні, наркотичні препарати і препарати, що потребують особливих умов зберігання. Ліки доставляли оператори поштового зв'язку та кур'єри.

Сайти з ліками, які існують нині, позиціонують себе не як інтернет-аптеки, а як інфопортали. Вони збирають інформацію в аптеках про ціни на ліки.

Особливість таких сайтів у тому, що споживач не замовляє доставку ліків з аптеки в класичному розумінні, а доручає купити їх іншим людям, наприклад, кур'єру.

Хто доставлятиме ліки клієнтам за новим законом

Якщо аптека не створює власну службу доставки, то оператор поштового зв'язку. Це чітко визначена законом організація, внесена до Єдиного державного реєстру операторів поштового зв'язку.

"До 29 грудня 2020 року в реєстрі було 97 поштових операторів (на початку 2020 року – 52). Усі вони можуть доставляти ліки. Для цього їм потрібно виконати вимоги щодо холодового ланцюга та інших особливостей перевезення ліків, мати відповідне обладнання.

Про готовність доставляти ліки заявили лише "Нова пошта" й "Укрпошта". Однак вибір перевізника  це відповідальність аптеки", – каже співголова комітету СУП з питань охорони здоров'я Євгенія Піддубна.

Служби доставки та кур'єри на кшталт Glovo не є операторами поштового зв'язку. Більше того, у законодавстві нема визначення понять "кур'єр" або "кур'єрські послуги", тому перевозити ліки вони не матимуть права.

До речі, ТОВ "Ліки24" у жовтні 2020 року було внесене до Єдиного державного реєстру операторів поштового зв'язку, тож аптеки можуть користуватися його послугами. У компанії запевнили, що мають термобокси і працюють за законом.

"Ми доставляємо товари з аптек упродовж трьох років. Як тільки користувач створює замовлення на сайті, наші кур'єри їдуть до аптек, збирають усе необхідне за оптимальною ціною і доставляють пакунок.

Якщо у замовленні є ліки, що потребують спеціального холодового режиму, кур'єр транспортує їх у спеціальному термобоксі. Це ж правило поширюється на наші соціальні програми безкоштовні доставки ліків у лікарні та безкоштовні безконтактні доставки хворим на коронавірус.

Ці соціальні програми діють лише в Києві, проте згодом будуть доступні для мешканців інших міст", пояснив СЕО Liki24.com Антон Авринський.

Хто відповідає за якість та збереження ліків

Аптека як продавець медикаментів відповідає за їх оригінальність. Контролює це Держлікслужба.

Якщо аптека має власний підрозділ доставки, то за дотримання умов транспортування, які визначив виробник, теж відповідає вона.

Якщо аптека укладає договір з операторами поштового зв'язку, то відповідальність за належне транспортування медикаментів лягає на них.

Чи можна повернути ліки, замовлені онлайн

Можна, однак окремої процедури нема. Діють ті ж правила, що і при купівлі медпрепаратів у приміщенні аптеки. Повернути можна лише ліки неналежної якості, якщо в покупця є фіскальний чек. Клієнт має право на повернення грошей і на обмін.

Щоб довести "неналежну якість", треба мати висновок щодо якості, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Держлікслужби або розпорядження Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу.

Детальніше про процедуру повернення можна прочитати в спеціалізованому виданні.

Як будуть перевозити медикаменти

У спеціальних контейнерах термобоксах, які забезпечують потрібний температурний режим.

"Після надання урядом дозволу на виконання поштової доставки безрецептурних ліків "Нова пошта" придбала певну кількість термобоксів, які здатні витримувати потрібний температурний режим", – повідомила директорка з корпоративних комунікацій "Нової пошти" Олена Плахова.

За словами директорки з комунікацій та зв'язків з органами державної влади "Укрпошти" Юлії Василенко, з березня, коли уряд тимчасово дозволив онлайн-торгівлю ліками, компанія тестувала термобокси.

"Ми провели аналітичну роботу щодо зміни операційних процесів, поспілкувалися з фармацевтичними компаніями та аптечними мережами щодо запиту клієнтів на ліки, що потребують особливих температурних умов, обрали бізнес-модель.

Ми зрозуміли, що нам варто посилити співпрацю з партнерами та вдосконалити якість доставки популярних груп товарів шляхом впровадження пересувних відділень, аби клієнти мали найкращий вибір і найкращу ціну незалежно від того, живуть вони на хуторі чи в райцентрі", – пояснила Василенко.

З квітня по вересень "Укрпошта" доставила 115 тис посилок з ліками, налагодила співпрацю з 50 аптечними мережами.

Найактивніше ліки онлайн замовляли мешканці Хмельницької, Одеської, Харківської, Дніпропетровської, Рівненської та Львівської областей.

Найбільше купували парацетамол, заспокійливі та ліки для профілактики серцево-судинних захворювань. З липня до цього переліку додалися гормональні, противірусні та препарати для лікування шлунково-кишкового тракту.

Скільки коштуватиме доставка

Усе залежить від віддаленості регіону, ваги відправлення, розцінок кур'єрів та місця доставки (пункт видачі чи адресно). У будь-якому разі все вирішить здорова конкуренція.

Наприклад, в "Укрпошті" мінімальна ціна доставки становить 23 грн. Якщо посилка важить 1 кг, а відправлення – в межах області чи між обласними центрами, її доставка коштуватиме 27 грн, по Україні 35 грн.

Хто платитиме за доставку – залежить від маркетингової стратегії аптеки. Перший варіант за доставку платить покупець за встановленими тарифами поштового оператора. Другий варіант  платить інтернет-аптека.

 

Чи доїде посилка до віддалених сіл

"Нова пошта" привозить вантажі за одну-дві доби залежно від відстані до клієнта.

"Укрпошта" для доставки ліків використовує послугу "Укрпошта" експрес". Якщо замовлення в межах області чи між обласними центрами, то споживач отримає медикаменти за два дні. Якщо доставка по Україні – за три дні.

"Укрпошта" має 11 тис відділень та впроваджує пересувні відділення в населених пунктах, де кількість мешканців менше 2 тис. "Нова пошта" має 7,5 тис відділень та адресну доставку кур'єром.

Отже, купувати ліки онлайн зможуть жителі всіх населених пунктів.

Чи є мінімальна сума замовлення

Закон забороняє встановлювати мінімальну суму чи кількість замовлень.

Навіщо потрібен закон про онлайн-торгівлю ліками

Аби легалізувати її. Онлайн-торгівля існувала, проте без правового регулювання й контролю держави. Тепер ринок отримав чіткі правила гри, а споживач – захист своїх прав і механізми їх відновлення.

"Формально в країні діяла заборона на продаж ліків через інтернет. 23 березня Кабмін тимчасово, на час пандемії, скасував заборону.

Зараз замовити медичні товари пропонують сотні сайтів. Популярність продажу медпрепаратів через інтернет постійно зростає, а держава не може контролювати цей процес.

Громадянин не знає, де і як зберігався препарат, чи справжній він. Правоохоронцям важко контролювати інтернет-майданчики, які можуть не мати фізичної адреси.

У випадку продажу фальсифікату неможливо знайти винного, тому ми вирішили законодавчо врегулювати цю галузь, щоб захистити права споживача", – розповів Радуцький.

З ним погоджується виконавча директорка СУП Катерина Глазкова.

"Раніше відповідальність перед споживачем була розмита. Закон №904-ІХ передбачає адміністративну й кримінальну відповідальність аптек та кур'єрських служб за порушення вимог транспортування ліків.

Закон визначає вимоги до установ, що можуть продавати ліки дистанційно. Так держава захищає громадян від небезпечних, неефективних та неякісних медикаментів", – говорить вона.

Чи відповідає закон нормам Євросоюзу

Так. Чинне законодавство України гармонізоване з нормами ЄС, а торгівля та поштова доставка ліків відповідають практикам США, Великобританії, Польщі. У Фінляндії онлайн можна купити навіть рецептурні препарати.

Більше того, Україна запровадила найсучасніший досвід захисту споживачів від "несанкціонованих" аптек, а отже, й ліків.

Мова йде про вимоги до оформлення інтернет-аптек, зокрема про єдиний логотип на сайтах. У ЄС він з'явився у 2015 році. Клікнувши на нього, покупець перейде на сторінку аптеки в національному переліку. Це свідчить, що аптеці можна довіряти.

"Таким способом борються з продажем фальсифікованих ліків у ЄС, так буде і в Україні. Дечим ми навіть кращі: у нас обов'язкова наявність онлайн-консультації фармацевта. Ця функція є не у всіх країнах-членах ЄС, а наш закон її передбачив", – підсумувала Піддубна.

Про ризики

Радуцький назвав запобіжники, які повинні знизити ризики продажу фальсифікату і неналежного транспортування ліків. 

"По-перше, продавати ліки через інтернет будуть аптечні мережі. Це дає певну гарантію, що ви не отримаєте зіпсований лікарський засіб чи підробку.

По-друге, торгувати медичними препаратами будуть компанії, що отримають ліцензії. Якщо підприємство порушить умови зберігання чи доставки, то ліцензію відберуть.

Кожен громадянин зможе побачити на головній сторінці сайту ліцензію на право продавати ліки через інтернет. Якщо вона є, то ця інтернет-платформа легальна, і держава гарантує якість медичних товарів.

Ми очікуємо, що закон запрацює на початку наступного року".

Автор: Наталя Найдюк