Комплексна забудова як індикатор гармонійного розвитку міста: розбираємося на прикладі ЖК Great
PROMOTED

Комплексна забудова як індикатор гармонійного розвитку міста: розбираємося на прикладі ЖК Great

Вівторок, 10 листопада 2020, 13:00 -
Останніми роками кількість багатофункціональних проєктів житлової забудови в Києві невпинно росте.

Якщо ще десять років тому масштабні проєкти квартальної забудови були скоріше винятком, а столиця хаотично заповнювалася окремими будинками, то зараз комплексна забудова вийшла на лідируючі позиції.

У 2019 році серед усіх нових житлових комплексів у Києві багатофункціональних, тобто розрахованих на кілька будинків та об'єднаних спільною територією і власною інфраструктурою, було близько третини.

Лише за рік ситуація істотно змінилася: понад половина проєктів, виведених на столичний ринок, належить саме до комплексної забудови.

Серед головних причин – оновлені державні будівельні норми. Вони підштовхують девелоперів до багатофункціональної забудови, роблячи точкові проєкти окремих будинків менш привабливими для реалізації.

Інша важлива причина – орієнтація будівельників на вимоги кінцевого споживача. Саме покупець своїми грошима "голосує" за те, які житлові комплекси з'являтимуться в Києві впродовж наступних років.

З появою багатофункціональних проєктів покупці швидко зрозуміли, що сучасне житло – це не просто квадратні метри і навіть не просто квартира як особистий простір. Додаткові можливості та бенефіти ЖК так само важливі, як і площа, якою володіє кожен мешканець.

Що саме отримують покупці разом з метрами завдяки багатофункціональним проєктам комплексної забудови? На це питання відповімо на прикладі житлового комплексу Great, який будують на Дніпровській набережній у Києві відомі девелопери IB Alliance, "Київміськбуд" та РІЕЛ.

Територія житлового комплексу як чистий аркуш

При точковій забудові зазвичай відбувається ущільнення території, де починається будівництво. У сформованому районі з усіма його потребами і недоліками виростає абсолютно новий дім.

Де нові мешканці будуть паркуватися, як роз'їжджатимуться районом зранку та ввечері, де проводитимуть вільний час, чи вистачить їхнім дітям місць у школах та дитсадках – ці та інші питання зазвичай перебувають на другому плані.

У результаті поява лише однієї новобудови може порушити і без того хиткий баланс кварталу, а іноді – усього району.

Якщо територія дозволяє вирішити бодай частину питань, збудувавши паркінг, облаштувавши спортивні та дитячі майданчики, розмістивши торговельну інфраструктуру на перших поверхах, – це вже невеличка перемога.

При комплексній забудові ситуація кардинально відрізняється. Маючи велику вільну ділянку землі, забудовники можуть проаналізувати потреби району та своїх майбутніх мешканців й одразу все спланувати правильно.

Організувати під'їзні шляхи, наситити житловий комплекс необхідними об'єктами для розваг і відпочинку, роботи і навчання, ефективного вирішення ледь не кожного повсякденного завдання.

 

У ЖК Great одразу передбачили і вбудований дитячий садок на 80 місць і велику окрему початкову школу на 510 учнів, поєднану з дитсадком. Бавитися малеча буде і на окремих ігрових майданчиках, і на майданчиках дитсадків.

Питання спортивних об'єктів навколо житлового комплексу з 13 висотних будинків вирішили за допомогою майданчиків з тренажерами, велодоріжок та власного стадіону із спортивною зоною майже на 2,5 тис кв м.

Потребу в робочому просторі закрили триповерховим офісним комплексом на 20 тис кв м з окремим паркінгом, потребу у товарах та послугах – не лише традиційними комерційними приміщеннями на перших поверхах, а й повноцінним двоповерховим ТРЦ майже на 6 тис кв м.

Аби величезний двір між будинками та околиці ЖК не були заставлені автівками, на території спроєктували великі паркінги – підземний і наземний. А щоб мешканці та їх гості проводили час на території кварталу максимально комфортно, крім терас на дахах та зон відпочинку, значну частину території відвели під паркову зону з прогулянковими алеями.

Тобто ЖК Great як багатофункціональний проєкт не лише не вносить додатковий хаос у загальну картину Дарницького району, а навпаки – сприяє його гармонійному розвитку.

Біла ворона багатофункціональних проєктів Києва

Житловий комплекс Great помітно виділяється серед інших багатофункціональних проєктів столиці. Ще однією важливою цінністю цього ЖК є його локація.

Історично склалося, що в Києві проєкти комплексної забудови не завжди можуть похвалитися місцем розташування. Зазвичай такі новобудови належать до комфорт-класу, тоді як ділянки в центральних районах або наближені до рекреаційних зон найчастіше намагаються використовувати для проєктів класу "бізнес" і вище, які передбачають не більше одного-двох будинків.

Great же будується в такому місці, де за інших обставин цілком міг би з'явитися каскад менших проєктів бізнес-класу. Відстань від житлового комплексу до Дніпра становить лише 90 м. Аби прогулятися мальовничою набережною, достатньо перейти дорогу.

З панорамних вікон будинків, розташованих таким чином, аби забезпечити максимальний огляд, відкривається незабутній краєвид на правий берег Києва та воду, що віддзеркалюється на будівлях завдяки великій площі скління. Цей краєвид відкриватиметься завжди – таке розташування гарантує, що його ніколи не зможуть перекрити нові будинки.

 

Серед інших переваг локації – близькість до головних зелених зон району. Поряд розташований парк "Берковщина", у кількох хвилинах їзди – пляж "Березняки" та парк "Вербовий гай", Русанівський канал та озеро Тельбін.

Поряд з ЖК – не лише вся соціальна інфраструктура Дарниці (якщо власної комусь забракне), а й зручна розв'язка та три мости, якими можна дістатися до центру лише за 20 хв.

Притаманні ЖК Great й інші особливості, більш звичні для бізнес-класу, а не заявленого "комфорту".

Це і додаткова шумоізоляція міжквартирних стін, і автономне опалення, і можливість спуститися у підземний паркінг із зарядками для електромобілів комфортним ліфтом просто з будинку, і дизайнерські лобі з мебльованими зонами очікування та професійним консьєрж-сервісом.

Атмосфера спокою та дружності

Ще одна важлива відмінність проєктів комплексної і точкової забудови – те, яким чином у них забезпечується безпека.

Коли йдеться про окремий будинок у старому кварталі, шляхів у новоселів зазвичай лише два.

Перший – закрита територія: відгородитися від усіх парканом, добровільно запертися у власноруч створеній клітці.

Другий – миритися із сусідами, у тому числі не завжди приємними: несподіваними компаніями коло під'їздів, невідомими автівками під вікнами, людьми, які зрізають собі шлях через газон біля вашого будинку.

Комплексна забудова від цих проблем вільна. В абсолютно новому кварталі старих сусідів, у чий монастир ви прийшли зі своїм уставом, просто немає. Тож стиль життя у багатофункціональних ЖК формується з нуля.

Звісно, якщо щось піде не так, рішення є: у ЖК Great за спокій мешканців відповідає кваліфікована служба охорони та система відеоспостереження у форматі 24/7.

 

Проте формується цей стиль життя у зовсім інших умовах. Навіть завести знайомство із сусідами там значно простіше: усі об'єднані щонайменше приблизно однаковим рівнем життя, а сторонніх, окрім гостей мешканців та робітників інфраструктури ЖК, тут просто не буде. При цьому до налагодження зв'язків підштовхує саме оточення.

У ЖК Great важко буде відмовити собі в задоволенні відчути себе частиною великого ком'юніті та не дізнатися, хто із сусідів п'є ранкову каву в кафе біля вашого будинку, робить вправи на сусідньому тренажері, відпочиває разом з вами в затишному парку або привів свою дитину побавитися з вашою на ігровому майданчику.

Підпишіться на наші повідомлення!