Перший смартфон з гнучким екраном Galaxy Fold в Україні: плюси і мінуси нового пристрою

Перший смартфон з гнучким екраном Galaxy Fold в Україні: плюси і мінуси нового пристрою

Компанія Samsung представила в Україні перший комерційний смартфон з гнучким екраном Galaxy Fold і оголосила на нього ціни. ЕП побувала на презентації гаджета і розповідає про враження.
Четвер, 5 грудня 2019, 08:45 -
itc.ua

Після невдалої спроби запуску пів року тому південнокорейський бренд Samsung починає продажі першого гнучкого смартфона Galaxy Fold.

Як компанія підвищила його зносостійкість і чим відрізняється його єдиний смартфон-конкурент Huawei Mate X?

Чотири особливості

Ціна Galaxy Fold нікого не втішить. В Україні він буде коштувати 56 999 грн.

Смартфон оснащений зовнішнім дисплеєм 4,6 дюйма з роздільною здатністю 1960х840 пікселів і головним дисплеєм 7,3 дюйма з роздільною здатністю 2152x1536 пікселів.

Об'єм вбудованої пам'яті — 512 Гб, оперативної — 12 Гб, ємність акумулятора — 4 380 мА/год, вага — 276 г.

Корпус виконаний з металу і пластика. Пристрій буде доступний у двох кольорах: "космічний чорний" і "космічний срібний".

Гаджет оснащений шістьма камерами. Фронтальні камери — стандартна (10 Мп) і ширококутна (8 Мп). Основні — широкоформатна (12 Мп), надширокоформатна (16 Мп) і телеоб'єктив (12 Мп). Також є селфі-камера на 10 Мп.

 

Під час презентації менеджер продуктового маркетингу "Samsung Electronics Україна" Євген Кім не став перераховувати технічні характеристики Galaxy Fold, а назвав чотири концептуальні відмінності пристрою.

1. Гнучкий екран і робота над помилками

У квітні 2019 року Samsung розіслала Galaxy Fold першим оглядачам для тестування. Через кілька днів оглядачі почали писати про вихід пристрою з ладу. В результаті компанія перенесла старт продажів пристрою.

Що було причиною глобальної затримки?

"Ми не врахували, що це нова категорія пристроїв і вона може бути незрозуміла кінцевому користувачеві. Коли ви сідаєте в літак, вам насамперед розповідають про правила безпеки. Нам потрібно було оголосити правила безпеки роботи з гнучким дисплеєм", — говорить Кім.

 

На відміну від класичних смартфонів, екрани яких покриті захисним склом, внутрішній екран Galaxy Fold покритий спеціальною полімерною плівкою.

Кім каже, що тестувальники сприймали полімерний шар як захисну плівку і намагалися його зняти. В результаті деформувався сам дисплей. Цю проблему Samsung вирішила, покривши периметр гнучкого дисплея тонкою рамкою.

Перші тестувальники також скаржилися, що екран Galaxy Fold виходив з ладу через те, що в шарнірний механізм потрапляло дрібне сміття. Для запобігання цьому Samsung встановила в шарнірному механізмі посилені заглушки.

 

Щоб запобігти прогинанню дисплея в результаті сильного натискання, дисплеї посилили металевими пластинами.

Аби остаточно розвіяти страхи потенційних покупців люксового смартфона, корейська компанія обіцяє провести один раз негарантійний ремонт пристрою протягом року з моменту його придбання.

Якщо з негарантійного приводу потрібно буде замінити внутрішній гнучкий екран, покупцеві доведеться заплатити близько 3,7 тис грн. Подальша заміна екрана коштуватиме 17 тис грн.

У Samsung стверджують, що внутрішній гнучкий екран Galaxy Fold розрахований на 200 тис циклів "згинання-розгинання". Це означає, що користувач протягом п'яти років може розкривати і закривати пристрій по 100 разів на день.

В експерименті журналістів видання CNET пристрій витримав майже 120 тис циклів.

2. Синхронізація контенту між двома дисплеями

У компанії вважають досягненням те, що їм вдалося синхронізувати контент між двома дисплеями.

Тобто перегляд ролика на зовнішньому екрані можна автоматично продовжити з того ж місця на розкритому внутрішньому дисплеї і навпаки.

3. Багатозадачність

Якщо раніше на смартфоні можна було одночасно працювати у двох додатках, то на Galaxy Fold можна працювати одночасно в трьох додатках і при цьому міняти розмір ділянки перегляду.

4. Набір з шести камер

Кім підкреслює, що смартфон з гнучким екраном оснастили шістьма камерами не в маркетингових цілях, а з метою ергономіки.

Читайте також
Смартфон Mi A3 від Xiaomi: переваги і недоліки нового бюджетного гаджету
iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Max та інші: що Apple презентувала в Купертіно
Смартфон Honor 20 від Huawei: плюси і мінуси нового "молодіжного" флагмана

"Якщо ви хочете користуватися камерою в закритому стані, ви можете його не розкривати.

Якщо вам зручно використовувати великий видошукач внутрішнього дисплея, ви можете розкрити Galaxy Fold і тоді вам буде видно всі деталі.

Основні камери у нас не відрізняються від камер флагманських Galaxy S10", — говорить представник корейської компанії.

У комплекті з Galaxy Fold ідуть бездротові навушники Galaxy Buds, швидка зарядка і накладка-чохол.

За словами продавця фірмового магазину Samsung у Києві на проспекті Степана Бендери, 21, так просто купити Galaxy Fold не вийде, необхідно зробити попереднє замовлення.

Він також повідомив, що найближчим часом в магазин надійде 15 смартфонів і до наступної поставки їх зможуть забрати покупці, які перші зроблять передзамовлення.

Продавець додав, що Galaxy Fold буде продаватися не у всіх фірмових магазинах Samsung, яких у Києві вісім.

Проблеми Galaxy Fold

Samsung уперше представила Galaxy Fold 20 лютого 2019 року на заході Unpacked. У квітні за півтора тижні до старту продажів компанія відправила пристрої оглядачам провідних світових ЗМІ для тестування.

17 квітня три журналісти з The Verge, CNBC, Bloomberg і блогер Маркес Браунлі повідомили про проблеми з екранами. На момент поломок вони використовували пристрій з гнучким дисплеєм не більше двох днів.

Редактор The Verge Дітер Бон розповів, що на екрані його смартфона з'явилися артефакти після того, як на місці згину утворилася опуклість. На думку журналіста, причиною могло стати дрібне сміття, що потрапило у пристрій.

У Стіва Ковача з CNBC перестала працювати половина екрана. Зі схожою проблемою зіткнувся Марк Гурман з Bloomberg.

"Екран на моєму оглядовому зразку Galaxy Fold повністю вийшов з ладу за два дні. Важко зрозуміти, масове це явище чи ні", — пише він.

Утім, виявилося, що Galaxy Fold у Браунлі, Бона і Грумана зламалися після того, як вони зняли з екрана захисну плівку. Стів Ковач виявився єдиним з оглядачів, у кого смартфон зламався без жодних очевидних причин.

Після цього Samsung оголосила про перенесення старту продажів Galaxy Fold.

Суб'єктивні враження

Журналісту ЕП вдалося потримати в руках Galaxy Fold усього п'ять хвилин.

Незважаючи на абсолютно новий революційний форм-фактор, пристрій не спричинив "вау-ефекту". Ймовірні причини — громіздкість і непропорційність пристрою в складеному вигляді.

По-перше, дві половинки Galaxy Fold досить товсті. По-друге, впадає в очі диспропорція смартфона в складеному вигляді: місце згину помітно товстіше, ніж місце дотику країв екрана.

 
 

Досить великий виріз під селфі-камери на внутрішньому дисплеї...

 

...і невеликий зовнішній дисплей порівняно із загальною площею зовнішньої панелі. Це нагадує дизайн смартфонів семирічної давності.

 

Хоча внутрішній екран, безумовно, несе свіжий користувальний досвід, а місце згину майже непомітне на темному фоні і повністю непомітне на світлому.

Однак це лише перші суб'єктивні враження від п'яти хвилин взаємодії з пристроєм. Крім того, потрібно враховувати, що це перший комерційний продукт такого типу.

Єдиний конкурент — Huawei Mate X

Galaxy Fold — уже не єдиний смартфон з гнучким екраном. 14 листопада 2019 року в Китаї стартували продажі Huawei Mate X. Він значно відрізняється від корейського конкурента.

Перш за все, у Huawei Mate X один екран, він складається "назовні", в екрані нема вирізу для камер, пристрій набагато тонший і в нього 8-дюймовий дисплей.

У Huawei Mate X вища роздільна здатність екрана: 2480x2200 піскелів. Пристрій оснащений процесором Kirin 980, 8 Гб оперативної і 512 Гб вбудованої пам'яті. Ємність акумулятора — 4 500 мАг. Смартфон має три основні фотосенсори на 40 Мп, 16 Мп і 8 Мп.

У Китаї Huawei Mate X продається за 16 999 юанів, що становить близько 57,6 тис грн. Правда, на AliExpress ціна стартує із 78,5 тис грн.

Реклама: