Як моряк Шаповалов створює космічні вина: історія одеської виноробні Дона Алехандро

Як моряк Шаповалов створює космічні вина: історія одеської виноробні Дона Алехандро

Одесит Олександр Шаповалов увійшов в гармонію з космосом і заснував виноробню. Він віддає перевагу ручній праці, зберігає вино в катакомбах, мріє на роки занурити його у водойму та шокує дизайнерів.
Четвер, 28 листопада 2019, 15:00 -
Фото Таїсії Кутузової

Він читає американського астрофізика Ніла Деграса Тайсона і робить червоне вино у власній виноробні поблизу Одеси.

Його будинок схожий на казковий дім з пряників, а він сам — на завсідника рок-фестивалів через сотню тату.

Усе це — про власника виноробні Don Alejandro Winery Олександра Шаповалова.

Він — послідовник напряму космодинаміки у виноробстві, що передбачає дбайливе ставлення до землі, використання місячного і планетарного календарів.

Засновником цього напряму є австрієць Рудольф Штайнер, який на початку 20 століття розробив теорію про втрату сучасною людиною чуттєвого пізнання природи.

Відповідно до цієї філософії, винороб повинен жити в повній гармонії з природою і космосом, виробляти натуральні вина найвищої якості, які найбільш повно відображають характеристики регіону, де воно було виготовлене.

 
Шаповалов — послідовник напряму космодинаміки у виноробстві, що передбачає дбайливе ставлення до землі, використання місячного і планетарного календарів.

Олександр підтверджує, що попит на такі вина у світі високий, адже турбота про здоров'я давно переросла з модного явища в осмислене прагнення до продовження життя і поліпшення його якості.

"Вина цієї категорії мають великий потенціал, "космодинамічне" вино — це вино майбутнього", — вважає винороб.

Щодо потенціалу, то сперечатися тут важко. Вартість вина Don Alejandro Winery стартує з 245 грн за пляшку і сягає 2 100 грн. Його продукт непросто знайти на полицях магазинів, скуштувати їх можна в найкращих ресторанах Києва, магазинах "Сирне королівство" або замовити онлайн.

 
Цей продукт непросто знайти на полицях магазинів

Журналісти ЕП навідалися до винороба на початку збору урожаю. На вулиці +32, але в одеського чорного вже почало з'являтися червоне листя. Олександр приїздить з найменшою дочкою. Їй десять років і вона вже знає всі основні сорти винограду. "Я винороб у шостому поколінні, Маша буде в сьомому", — жартує він.

 
"Я винороб у шостому поколінні, Маша буде в сьомому"

З історії життя винороба можна написати сценарій для пригодницького фільму. Його сім'я все життя вирощувала виноград у селі Поплавка на Одещині. Їм належало 2 га виноградників. Вино зберігали в погребах у дубових бочках.

Дід Олександра під час Другої світової війни втратив руку, але після повернення додому сказав: "Свою руку я віддав за технології виробництва вина". Він до 80 років виробляв вино, умів його сульфатувати, завдяки чому воно зберігалося рік.

 
З історії життя винороба можна написати сценарій для пригодницького фільму.

"Я виріс в сім'ї, де люблять вино і вміють його робити. Я з дитинства знав, як обрізати виноград, косити міжряддя, клепати бочки. Це важка праця, але для Бессарабії виноробство — це спосіб життя", — жартує Шаповалов.

За освітою він моряк та архітектор. Каже, що кожен одесит має хоч трохи побути моряком.

"Я плавав у шторм шість балів, мені було 18 років і я запам'ятав це на все життя. Від вина не так штормить", — говорить він. Мабуть, тому захоплення морем закінчилося, а шторм згадується лише під час розмов під бокал розе.

 
В оформленні шато Шаповалова можна знайти іспанську плитку, чеські вітражі, австрійську цеглу 1805 року, непальський камінь

Олександр каже, що намагається перетворити хобі на бізнес і називає виноробство "покликом крові". На винограднику він запитує, чи чули журналісти про ситуацію в галузі. У той день через низькі закупівельні ціни місцеві жителі перекрили міжнародну трасу поблизу Болграда, висипавши тонни винограду.

Для Бессарабії виноград — одна із статей доходу сім'ї. Більшість населення тут живе за межею бідності і єдиним способом заробітку є можливість отримати гроші на зборі винограду або працюючи на винзаводі. Проте у цьому сезоні ситуація в галузі була не з найкращих через високий урожай і низькі закупівельні ціни.

 
День був спекотний...

За словами Шаповалова, на Одещині склалася патова ситуація. Місцеві виноробні підприємства були заповнені вином ще з 2018 року через відсутність ринків збуту. Нинішній урожай купували за мінімальними цінами, які не перевищували 4 грн за кг.

"Уявіть, скільки сил, часу і коштів треба, щоб виростити виноградник. Його потрібно обрізати, обкошувати, підв'язувати, готувати до зими. Вчасний збір потребує надзвичайних зусиль, а потім вам нема кому його продати. В Україні нерівні конкурентні умови для імпортного та вітчизняного вин", — зазначає він.

 
Олександр каже, що намагається перетворити хобі на бізнес і називає виноробство "покликом крові"

Вихід він бачить у розвитку малих виноробень та невеликих шато, орієнтованих на туристів. Проте для цього потрібна підтримка держави. Його власна "космічна" майстерня вина розташована в Холодній Балці неподалік Одеси.

Шато нагадує артоб'єкт, де кожна деталь має свою історію. Воно збудоване без використання підйомних кранів, при цьому його висота — 17 метрів. "Ми придбали ділянку у 2005 році у виноробному районі, щоб сюди могли приїжджати туристи. Шато будували 2,5 року, оздоблення везли з усього світу", — додає винороб.

В оформленні шато можна знайти іспанську плитку, чеські вітражі, австрійську цеглу 1805 року, непальський камінь. Перила на вході зроблені з виноградних стовпчиків, яким дизайнерські рішення дали нове життя.

 
Будинок Шаповалова схожий на казковий дім з пряників
 
Шато нагадує артоб'єкт, де кожна деталь має свою історію.
 
Шато будували 2,5 року, оздоблення везли з усього світу

"Я самоучка. Багато читаю і подорожую. Двічі чи навіть тричі на рік ми з сім'єю їздимо за кордон на виноробні переймати досвід", — розповідає власник шато.

 
"Я виріс в сім'ї, де люблять вино і вміють його робити".

Для своїх вин він придумує "космічні" назви: каберне з урожаїв 2013-2016 років продається з назвою "Еліксиріум", сапераві — "Квінтесенція", асамбляж з каберне совіньйон, мерло та сапераві розлите в пляшки з етикеткою "Его".

 
"Коли я кажу своєму вебдизайнеру, що слід намалювати на етикетці, у нього часто буває шоковий стан".

"Вино — як дитина. Перед його народженням я вже знаю, як його назву. У 2018 році я зробив чотири новинки: "Блазар", "Пульсар", "Магнітар", "Квазар". У 2019 році випущу 15 видів експериментальних ігристих вин для вузького кола друзів", — додає винороб. Весь асортимент для продажу нараховує близько 30 позицій.

Читайте також
Виноробня "Сливино": як сім'я біологів з Побужжя стала виноробами
Як стати виноробом: десять кроків для старту

У виноробний бізнес він інвестував мільйони гривень.

На території шато є два дегустаційні майданчики, де власники можуть приймати групи до 50 людей, готувати смаколики на барбекю, що зроблене з 1,5 тис пляшок і нагадує їжака.

Навесні тут цвіте мигдаль, а восени можна спробувати айву. У 2018 році власники провели близько 30 дегустацій, у тому числі для іноземців.

Відвідувачів на території шато вразить амфорне поле, де закопана 31 амфора і зберігаються 94 тис літрів вина.

Температура в амфорах влітку і взимку підтримується на рівні 15 градусів. Самі амфори зроблені з фібробетону.

ФОТО 12
А це згадані амфори

Крім того, виноробня славиться підземними катакомбами 1888 року, де власники на глибині 12 метрів зберігають витримані вина у пляшках.

"Плануємо поставити ліфт, щоб відвідувачі могли побачити катакомби. Зараз спускаємо туди вино на зберігання вручну. Катакомби простягаються на кілометри в глибину, там відсутні механічні вібрації. Середньорічна температура — 9-13 градусів тепла. Вона оптимальна для витримки вин", — говорить Шаповалов.

 
Середньорічна температура в катакомбах — 9-13 градусів тепла

На виноробні переважає ручна праця. "Ми приймаємо виноград, дробимо його через італійські дробарки, при цьому не пресуємо його. Потім перекачуємо сусло під землю, де воно бродить в бочках з нержавіючої сталі", — зазначає власник.

Пляшки з вином закорковують вручну швейцарською машинкою 1950-х років. Для цього закуповують брендований корок в Португалії. Найбільше Олександр пишається етикетками своїх вин. Ідеї для зображень він вигадує сам.

"Коли я кажу своєму вебдизайнеру, що слід намалювати на етикетці, у нього часто буває шоковий стан. Усі мої ідеї приходять з Космосу, на етикетках я зображую те, чого не зображає ніхто в Україні", — переконує Олександр.

 
У виноробний бізнес Шаповалов інвестував мільйони гривень.

Вони справді унікальні, своєю креативністю здатні вразити найбільш вибагливого споживача.

На думку винороба, вигляд його пляшки може зіпсувати лише українська акцизна марка, яка виглядає незграбно порівняно з акцизними марками ЄС. А ще вітчизняні вина у власній країні не витримують цінової конкуренції з імпортними.

 
"Вино — як дитина. Перед його народженням я вже знаю, як його назву".

"Винороби ЄС отримують дотації, у них низька відсоткова ставка за кредитами. Експорт в Євросоюз для українців теж закритий. Щоб виставили одну позицію свого вина на полицю в Німеччині, потрібно отримати дозволів на 3 тис євро. У ЄС, на відміну від України, вино — продукт харчування", — каже Олександр.

За його словами, він продовжить експериментувати: крім біодинамічних та космодинамічних вин, випустить лінійку гідродинамічних вин. Для цього потрібно знайти водойму, щоб затопити контейнер з вином на кілька років для витримки. Сам винороб наразі продає лише ті вина, витримка яких становить три-шість років.

 

ВІД РЕДАКЦІЇ. Всі ми хочемо бачити на полицях крамниць якісне українське вино. Всі ми хочемо, щоб у нас була можливість обирати класне вино українських виробників, і щоб цей вибір не обмежувався одним десятком.

"Українська правда" разом з Торгово-промисловою палатою та корпорацією "Укрвинпром" проводить П'ятий НАЦІОНАЛЬНИЙ ВИНОРОБНИЙ ФОРУМ. Захід відбудеться 28 листопада в Торгово-промисловій палаті, зал "Колізей" (Велика Житомирська,33). Більш детально про програму форуму, реєстрацію і акредитацію за посиланням.

Організатори форуму запрошують усіх зацікавлених підприємців, експертів, науковців, депутатів і просто небайдужих людей долучитися до відкритого обговорення.

Усі фото Таїсії Кутузової

Реклама: