Хроніки падіння імперії Григоришина: що дістанеться колишньому президенту Порошенку

Хроніки падіння імперії Григоришина: що дістанеться колишньому президенту Порошенку

Понеділок, 25 листопада 2019, 08:00 -
Українська правда
Група "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина втратила контроль над двома ключовими активами. Невдовзі групу можуть покинути інші великі проєкти. Новий потенційний власник — Петро Порошенко.

Днями група "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина втратила контроль над двома ключовими активами. Йдеться про Сумське НВО ім. Фрунзе і "Харківобленерго", які відтепер є власністю російського мільярдера Володимира Лук'яненка та його партнера Вадима Новинського.

Вихід цих підприємств з-під контролю Григоришина є наслідком його програшу опонентам у Лондонському арбітражі, на кону якого стояли 300 млн дол.

Однак це не всі втрати бізнесмена. Скоро "Енергостандарт" можуть покинути ще кілька великих проєктів на чолі з компанією "Вінницяобленерго".

Їх новий потенційний власник — Петро Порошенко. П'ять років тому він позичив Григоришину десятки мільйонів доларів, а тепер вимагає їх повернення переданими в заставу корпоративними правами.

Реклама:

У таборі Григоришина думають, як зашкодити планам п'ятого президента України. Якщо протиотрута не буде знайдена, у групі "Енергетичний стандарт" не залишиться жодного ліквідного активу, а значить, не буде і приводу зараховувати її до числа українських олігархічних кланів.

Англійське право

Найдорожчу сутичку в своєму житті Костянтин Григоришин програв у 2017 році. Тоді Високий суд Англії та Уельсу залишив чинним рішення Лондонського комерційного арбітражу від 9 травня 2016 року.

Арбітраж зобов'язав "Енергетичний стандарт" виплатити понад 320 млн дол росіянину Володимиру Лук'яненку-молодшому — синові Володимира Лук'яненка, "червоного директора" Сумського НВО ім. Фрунзе. Це підприємство — один з найбільших у Європі виробників газових компресорних станцій.

Основу присудженої до виплати суми, 250 млн дол, становив штраф за порушення Григоришиним "опціонної угоди" перед Лук'яненком. За їх домовленостю, перший зобов'язався викупити частку у другого, але зробити це в обумовлений період не зміг, що і стало приводом для розгляду в суді.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ. У 1990-х роках Григоришин та Лук'яненко на партнерських засадах приватизували Сумське НВО, Григоришину дістався 51% акцій. Пізніше Лук'яненко продав частину акцій Новинському.

До кінця 2018 року Григоришин так і не виконав рішення Лондонського суду, про що заявляв засновник "Смарт холдингу" Вадим Новинський, який незадовго до судового спору викупив 10% акцій заводу у Лук'яненків.

Здавалося, ситуація зависла в повітрі, але це тільки здавалося. Влітку 2019 року Григоришин та Лук'яненко без участі Новинського підписали мирову угоду, в рамках якої домовилися про врегулювання ситуації.

"Невиконання "опціонної угоди" стосувалося порушення прав Лук'яненка, тому сторона Новинського не брала участі в підписанні мирової угоди", — говорить джерело ЕП.

Першим етапом "мирової угоди" стало перезавантаження керівної команди на сумському заводі у липні 2019 року. Другий етап — набагато важливіший. Він зводиться до домовленості про те, що присуджені до виплати 320 млн дол "Енергетичний стандарт" буде погашати своїми активами.

Це 29% акцій "Харківобленерго", аналогічна частка в компанії "Харківенергозбут", через яку обленерго продає електрику в регіоні, а також контрольний пакет (50% + 1) акцій НВО ім. Фрунзе.

Дозвіл на придбання цих активів сторона Лук'яненка отримала від Антимонопольного комітету 7 листопада. Незабаром угода була закрита.

Можна без решти

Чому Григоришин вирішив розрахуватися? Є кілька версій. За однією з них, засновник "Енергетичного стандарту" кардинально переглянув свої бізнес-пріоритети. Як стверджує оточення Григоришина, зараз він захоплений новим проєктом — створенням команди плавців Energy Standard.

"Костянтин рекрутує спортивні таланти по всьому світу і намагається їх розвинути. Зараз це не приносить грошей, але він має намір розвинути це в міжнародний бізнес-проект. Плавання — не такий видовищний вид спорту, як футбол, але він хоче зробити його популярним, зробити з нього шоу", — каже співрозмовник ЕП.

За його словами, інтерес засновника "Енергетичного стандарту" до спортивного плавання починався з особистої зацікавленості (Григоришин — майстер міжнародного класу з плавання) і згодом переріс в комерційний проєкт.

Соратники бізнесмена кажуть, що той так захоплений новим напрямком, що навіть причетний до створення Міжнародної ліги плавання (International swimming league, ISL), яка працює за лекалами спортивних шоу. Змагання проходять у вигляді матчів з швидкими темпами гонок.

Чим швидше пливе команда Energy Standard, тим повільніше плине життя київських співробітників групи "Енергетичний стандарт". "Зараз Григоришин приїжджає в Україну максимум раз на місяць. Рівень його офісу — це тиша і порожнеча", — говорить співрозмовник ЕП.

Чи може нове захоплення Григоришина пояснити його рішення погасити старі бізнес-борги? Навряд.

Набагато переконливіше відповідь на це питання звучить з урахуванням важливої обставини: після перемоги в Лондонському арбітражі адвокати Лук'яненка домоглися арешту корпоративних прав кіпрських компаній Григоришина Energy Standard Fund Limited та Energy Standard Fund Management Limited.

На них оформлені основні українські активи групи, через що в останні роки Григоришин був зв'язаний по руках і ногах.

Що робитиме з придбаними активами Лук'яненко? У нього вже давно є відповідь на це запитання.

"Заявка в АМКУ на концентрацію акцій передбачала намір заявника (компаній Лук'яненка. — ЕП) протягом року після проведення операції продати корпоративні права "Харківобленерго" та "Харківенергозбуту". Акції НВО ім. Фрунзе покупець не має наміру продавати", — повідомило ЕП джерело в АМКУ.

Які плани в Лук'яненка щодо сумського заводу? За непідтвердженими даними, цей актив буде включений до складу російської машинобудівної групи "ГМС", де Лук'яненко є одним з основних бенефіціарів.

Перехід сумського заводу в імперію Лук'яненка пояснюють тим, що інакше підприємству не вижити.

У 2018 році чисті збитки НВО збільшилися порівняно з 2017 роком на 93% до 2,1 млрд грн. Це пов'язано з тим, що підприємство було відрізане від замовлень з Росії, його головного ринку збуту, де в машинобудуванні домінують підприємства групи Лук'яненка.

Усе за стандартом

З відносин з Лук'яненком "Енергетичний стандарт" виходить пошарпаним, але живим. Здавалося б — саме час починати життя з чистого аркуша, але ні. Зараз перед Григоришиним забовваніла фігура нового спаринг-партнера: лідера парламентської "Європейської солідарності" Петра Порошенка.

До обрання на посаду президента у 2014 році він був у добрих стосунках з Григоришиним. У партнерів були спільні бізнес-проєкти.

Читайте також
Олег Бахматюк: НБУ тримає мене "за одне місце", щоб зламати і розірвати цю ситуацію
Коломойський двічі програє у справі Приватбанку. Що це означає?
Хімічна атака: чи вдасться розділити імперію Фірташа та хто наступний

Серед них — Севастопольський морський завод, захоплений російськими окупантами синхронно з півостровом, а також девелоперський проект в центрі Києва.

Разом з Миколою Мартиненком Порошенко та Григоришин володіли 4 га землі на вул. Лаврській, де розташовувалася колишня взуттєва фабрика "Київ".

Значимість дружби Порошенка та Григоришина можна було виміряти значимістю грошей, якими вони оперували в своїх відносинах. "Порошенко позичив Григоришину близько 90 млн дол", — говорить співрозмовник ЕП, наближений до групи.

За його словами, лідер "Енергетичного стандарту" брав гроші в борг до президентства партнера, але після різкого посилення його політичного статусу обставини змінилися: Порошенко став вимагати кошти назад.

Раніше про це в коментарі УП говорив також Ігор Коломойський. За його словами, у 2013-2014 роках Порошенко позичив Григоришину гроші, а натомість узяв під заставу акції "Вінницяобленерго". Правда, за словами ексвласника Приватбанку, йшлося про 50 млн дол.

Коломойський розповів, що Григоришин з Порошенком досі не розрахувався, і кому зараз належать акції "Вінницяобленерго", в олігарха не знають: "Чи то Григоришину термін погашення заборгованості продовжили, чи то акції вже перейшли у власність Порошенка".

Розраховуватися Григоришину нема чим, так що ці відносини починають розвиватися за зразком відносин з Лук'яненком. Перший претендент на вибування з групи — 50% акцій "Вінницяобленерго".

Зараз цим пакетом володіє контрольоване Григоришиним ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" (ЛЕО), але доля цих акцій висить на волосині.

За даними джерел ЕП, їх заставодержателем є компанія Linquist Services Limited (Британські Віргінські острови), яку у 2018 році телеканал Al Jazeera згадував як структуру Петра Порошенка.

"Умовами договору застави передбачене право заставодержателя самостійно в односторонньому порядку стягнути предмет застави (50% акцій "Вінницяобленерго". — ЕП)", — йдеться в договорі.

"З боку Порошенка ніяких агресивних дій не було, але зараз у нас всі тільки і говорять про те, що він хоче забрати "Вінницю", — відзначає представник "Енергетичного стандарту".

 

Інтерес Порошенка до "Вінницяобленерго" пояснюється не тільки бажанням повернути гроші, але і вписується в його бізнес-модель: ЕП вже повідомляла про створення офісу з управління енергетикою на чолі з Віталієм Цадо.

Він повинен був керувати обленерго з контрольними пакетами акцій у власності держави: "Харківобленерго", "Миколаївобленерго" і "Хмельницькобленерго", але після фіаско на виборах від цієї ідеї відмовилися.

Однак відмовлятися від контролю над "Вінницяобленерго" Порошенку нема сенсу, бо для цього йому не потрібен адміністративний ресурс.

П'ять років тому фірма ICU близького йому Макара Пасенюка купила 25% "Вінницяобленерго". Перехід у власність Порошенка 50% акцій Григоришина дозволить експрезиденту встановити контроль над компанією.

Щоб не допустити такого розвитку подій, в "Енергетичному стандарті" формують оборонну стратегію.

Першу її главу публіка вже прочитала: кілька тижнів тому "Луганське енергетичне об'єднання", що володіє в інтересах Григоришина 50% акцій "Вінницяобленерго", запустило процедуру свого банкрутства.

Днями почалася реалізація другої частини плану: в рамках цього процесу Господарський суд Луганської області заарештував "вінницькі" акції.

Таким чином, Порошенко не може швидко реалізувати своє право на стягнення предмета застави. Якщо ж він піде шляхом Лук'яненка, домігшись арешту корпоративних прав Григоришина, останньому доведеться знову розраховуватися активами.

У цьому випадку від "Енергетичного стандарту" залишаться ріжки та ніжки: банкрут "Запоріжтрансформатор" з 250 млн дол прострочених боргів і міноритарні пакети акцій обленерго з Тернополя, Запоріжжя, Полтави, Чернігова та Сум, якими він володіє в партнерстві з Коломойським.

Реклама: