4G в селах і на автодорогах: коли чекати і хто запустить

4G в селах і на автодорогах: коли чекати і хто запустить

Четвер, 20 червня 2019, 09:30 -
Президент готує указ про запуск 4G/3G в селах і на автодорогах. Хто його виконає і скільки часу на це піде.

"Триває підготовка указу президента щодо поліпшення доступу до мобільного інтернету в сільській місцевості, на автомобільних та залізничних шляхах. Йдеться про діапазон 900 МГц, про впровадження технології 3G і 4G в цьому діапазоні. Ми чекаємо на цей документ найближчими днями".

Про це повідомив керівник сектора IT&Telecom Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олександр Кубраков під час круглого столу, присвяченого проблемі покриття України якісним мобільним зв'язком.

У чому проблема

65% українців не мають доступу до 4G.

В абсолютних числах це означає, що 16 млн жителів країни відрізані від мобільного зв'язку четвертого покоління. Під час поїздок за межі великих міст 4G позбавлені 24 млн українців.

Реклама:

До такого висновку дійшли експерти BRDO в результаті дослідження проблем телекомунікаційної галузі. Для порівняння: у ЄС зв'язок 4G мають 90% населення. У Чехії цей показник становить 98,8%, у Швеції — 100%.

 
Європейська комісія

"Принциповою відмінністю, яка дозволяє країнам ЄС досягти суцільного покриття, є використання низькочастотних діапазонів (800-900 МГц) при технологічній нейтральності (право мобільного оператора самостійно вирішувати, яку технологію зв'язку використовувати на тій чи іншій частоті. — ЕП)", — говорить Кубраков.

За його словами, в Україні такі кроки дозволять збільшити доступність 3G і 4G до 95% населення протягом 1,5 року і будуть сприяти запровадженню 5G.

Особливістю використання радіочастотного ресурсу, кажуть фахівці BRDO, є те, що низькі частоти забезпечують більшу дальність покриття, а високі — краще підходять для передавання великих обсягів інформації.

Тому для сільської місцевості, доріг, відкритих просторів використовуються частоти в діапазонах 800-900 МГц, а в районах з насиченою міською забудовою — 2100-2600 МГц.

 

При цьому в Україні в діапазоні 800-900 МГц частоти мають украй нерівномірний і неефективний розподіл між користувачами. Так, серед мобільних операторів 58% спектра зосередив "Київстар", 24% — "Vodafone Україна" і 18% — lifecell.

 
Натисніть для збільшення

Понад 80% діапазону 800 МГц використовує компанія "Інтертелеком" для технології CDMA. Таким чином, Україна майже не використовує для сучасного мобільного зв'язку так звані coverage-діапазони.

Тимчасом у Швеції діапазон 800 МГц використовується для мобільного зв'язку з 2011 року, в Чехії — з 2014 року.

4G можна запустити тільки на 900 МГц

Якщо президент не забезпечить 65% українців доступом до 4G, то його передвиборча обіцянка побудувати державу у смартфоні залишиться мертвонародженою.

Заступник глави АП Олексій Гончарук, відкриваючи круглий стіл, нагадав присутнім про цю ідею президента.

"Державу треба робити більш сучасною, більш ефективною. Електронні інструменти — це шлях до ефективності. Це зменшення часу на ухвалення рішень.

Це доступність, коли людина в маленькому місті чи навіть за кордоном може відкрити ноутбук або смартфон і отримати державну послугу. Однак ці технології буде дуже складно запровадити, якщо у нас не буде якісного зв'язку", — сказав він.

Виступи учасників круглого столу показали, що якісний зв'язок у вигляді суцільного покриття України 4G можна отримати тільки на частотах 900 МГц.

Більш низькі частоти, які розвинені країни звільнили від аналогового телебачення і запустили на них 4G, в Україні досі зайняті аналоговим і цифровим ТБ. Як і коли ці частоти можуть бути звільнені, не знає навіть відповідальна за дані питання Нацрада з питань телебачення і радіомовлення.

На круглому столі секретар Нацради Олександр Ілляшенко заявив, що аналогове телебачення, яке займає частину першого цифрового дивіденду (790-862 МГц), буде відключене 31 грудня 2019 року.

"Що робити з цифровим телебаченням, яке використовує перший і другий цифрові дивіденди, ми поки не знаємо", — заявив представник регулятора.

Цю позицію він пояснив тим, що його відомство не має законних підстав забирати або міняти ліцензії у двох провайдерів цифрового телебачення.

Таким чином, країні залишається сподіватися на те, що мобільні оператори і Національна комісія регулювання зв'язку та інформатизації домовиться про умови перерозподілу частот в діапазоні 900 МГц для запуску на цих частотах 4G і 3G.

Позиція регулятора і мобільних операторів

За перерозподіл частот в діапазоні 900 МГц відповідає Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації. Її керівника Олександра Животовського на другий термін призначив Петро Порошенко напередодні втрати президентських повноважень.

Майже рік тому Животовський почав активно просувати план перерозподілу частот. Однак наміри НКРЗІ досі не набули реальних обрисів, а на круглому столі чиновник не порушував це питання.

Своєю чергою, президент "Київстару" Олександр Комаров заявив, що компанія готова домовлятися про перерозподіл спектра.

Розподіл частот між операторами і технологіями, МГц

Технологія (частота, МГц) "Київстар" "Vodafone Україна" lifecell "Інтер-телеком" "Тримоб" Всього
GSM (900) 533,4 269 200 1002,4
Е-GSM (900) 100,8 100,8
UMTS (2000) 810 810 810 810 3240
LTE (2600) 810 540 810 2160
LTE/GSM (1800) 1890 1350 810 4050
CDMA (800-900) 135 740,3 885,3
Всього 4144,2 2969 2626,6 740,3 810 11300,1

"Ми готові домовлятися. Ми розуміємо, що є історично сформований перекіс в розподілі спектра. Ми розуміємо, що повинні бути якісь поступки.

Я не можу ухвалити це рішення, це рішення борду (ради директорів. — ЕП) VEON. Проте нам здається, що у нас достатньо аргументів для розмови з бордом про наступний крок у розвитку ринку", — сказав Комаров.

Читайте також
3G в селах і на автодорогах: чому мобільні оператори гальмують запуск
4G запрацював в діапазоні 1800 МГц: що станеться з покриттям, абонентами і 2G

За його словами, поточну ситуацію необхідно змінити, тому що вона заганяє всіх гравців ринку в кут.

"З нашого боку є пропозиція щодо дефрагментації, щодо зміни спектра. Тут важлива роль регулятора і таких організацій, як BRDO, щоб вони здійснювали арбітраж", — додав Комаров.

Глава "Vodafone Україна" Ольга Устинова також підтримує ідею перерозподілу спектра.

"Якщо ми говоримо, що нам потрібно відкрити спектр 900 МГц для освоєння в сільській місцевості та на дорогах, то, перш за все, потрібно перерозподілити цей спектр. Інакше конкуренція в даному діапазоні у разі запровадження технічної нейтральності буде під великим питанням", — зазначила вона.

За її словами, технічна нейтральність — це світова практика та один з елементів технологічної конкуренції.

Генеральний директор lifecell Ісмет Язиджі теж підтримав необхідність перерозподілу спектра.

Замість висновку

Нез'ясованим залишилося питання, чи буде глава НКРЗІ, призначений експрезидентом, допомагати новому президенту реалізовувати передвиборне гасло "держава у смартфоні" чи запуск суцільного покриття 4G на частотах 900 МГц стане предметом торгу між старою і новою владою.

Реклама: