Нова світова криптовалюта Libra від Facebook. Що про неї треба знати?

Нова світова криптовалюта Libra від Facebook. Що про неї треба знати?

Середа, 19 червня 2019, 06:00 -
GETTY IMAGES
Про них говорить увесь світ. Найголовніше про нову супервалюту і цифровий гаманець Calibra для її зберігання.

Що трапилося?

18 червня Facebook оголосив про запуск у 2020 році цифрового гаманця Calibra для нової світової криптовалюти Libra. "Економічна правда" зібрала десять ключових фактів про цю подію.

Що таке криптовалюта Libra і хто її створив?

Libra — це глобальна криптовалюта, заснована на блокчейні (Libra Blockchain).

Вона була створена у 2019 році асоціацією Libra Association, в яку увійшли 27 організацій: Mastercard, PayPal, Visa, Booking Holdings, eBay, Facebook, Uber, Spotify, Vodafone, Coinbase, Xapo та інші відомі компанії.

Реклама:
 
Натисніть для збільшення

На відміну від більшості інших криптовалют, вартість Libra буде стабільною.

Стабільність буде забезпечена завдяки кошику валют та інших активів, які разом сформують Libra Reserve. Зокрема, мова йде про банківські депозити та державні цінні папери від найбільш довірених центробанків.

Як буде "народжуватися" і "вмирати" кожна Libra?

Кожна одиниця Libra буде створюватися при її придбанні користувачем за національну валюту, а в разі зворотного обміну — знищуватися.

Таким чином, кожна Libra буде забезпечена реальними грошима, які будуть потрапляти в резерв, підкреслюють у Facebook.

Libra Association буде інвестувати кошти з резерву і витрачати відсотки на обслуговування криптовалюти і виплату дивідендів інвесторам.

Що таке цифровий гаманець Calibra і хто його створив?

Calibra — це цифровий гаманець, призначений для отримання, зберігання і використання криптовалюти Libra. Гаманець Calibra створюється однойменною компанією, яку заснував Facebook.

Calibra буде окремим додатком для iOS та Android і, згідно з анонсом, стане доступним у 2020 році. Зараз на сайті Calibra можна залишити свою адресу електронної пошти для отримання запрошення на ранній тестовий доступ.

Як працює Calibra. Відеоілюстрація

Навіщо придумали криптовалюту Libra і цифровий гаманець Calibra?

Криптовалюта Libra повинна стати єдиною світовою транскордонною стабільною валютою з мінімальними комісіями на введення, пересилання і виведення.

Завдяки цій перевазі представники Libra Association хочуть залучити у світову фінансову систему тих людей, у яких є доступ до інтернету через недорогі смартфони, але у яких ще нема банківського рахунку.

За даними асоціації, мова йде про половину дорослого населення планети.

Наприклад, через високі комісійні традиційних платіжних систем заробітчани щороку втрачають на пересиланні зароблених коштів 25 млрд дол.

Цифровий гаманець Calibra створений з двома цілями: зберігати гроші користувача в безпеці і дозволяти йому розплачуватися по всьому світу з набагато меншою комісією, ніж при традиційних розрахунках.

Про це в розмові з The Verge сказав віце-президент з продукту Calibra Кевін Вейл.

Які переваги декларує Calibra?

Гаманець Calibra буде інтегрований в продукти Facebook, включаючи WhatsApp і Messenger.

Низька комісія за транзакції.

Гроші можна буде переказати так само просто, як повідомлення або фото.

Транзакція займатиме лічені секунди.

Поповнити гаманець, перевести кошти в готівку, переказати гроші, купити каву можна буде кількома кліками в Messenger.

Безпека: усі транзакції конфіденційні, повернення коштів у разі шахрайських дій, обліковий запис реєструється після надання документа державного зразка, який засвідчує особу.

Цілодобова підтримка в Messenger та WhatsApp.

Які документи будуть потрібні для реєстрації гаманця?

Після релізу Calibra для реєстрації облікового запису в цифровому гаманці знадобиться посвідчення особи, видане державною установою.

У яких країнах буде доступний Calibra?

У яких державах працюватиме сервіс, поки невідомо. Розробники пишуть, що їх мета — зробити Calibra доступним для жителів усіх країн.

Чи буде доступна місцева валюта?

Ні. Гаманець Calibra призначений лише для криптовалюти Libra. Для оплати товарів, переказу коштів завжди буде використовуватися криптовалюта Libra.

Для поповнення або переведення коштів у готівку в гаманці Calibra буде використовуватися місцева валюта. Вона буде конвертуватися за обмінним курсом, зазначеним в гаманці.

Для чого можна буде використовувати цифровий гаманець?

Calibra можна буде використовувати для переказу грошей у будь-яку точку світу, для придбання кави, продуктів харчування, комунальних послуг, проїзду в громадському транспорті.

Чи дізнається Facebook про транзакції в Calibra?

У компанії Calibra стверджують, що Facebook і платіжна платформа не будуть обмінюватися даними або комусь їх передавати. Facebook не буде знати про операції, що здійснюються за допомогою Calibra, і не зможе використовувати цю інформацію для продажу реклами.

Винятки стосуються питань безпеки та здійснення платежів. За бажання користувачі зможуть імпортувати в Calibra свій список друзів з Facebook.

Реклама: