Генетично модифіковані діти і "гараж" запасних органів. Що буде з нами через 25 років

Генетично модифіковані діти і "гараж" запасних органів. Що буде з нами через 25 років

Четвер, 4 квітня 2019, 09:30 -
bioxparc.org
Технології та зростання тривалості життя людей концептуально змінюють філософію сучасної медицини. Футуролог назвав головні тренди цифрової медицини на найближчі десятиліття.

ЕП побувала на лекції футуролога і доктора економічних наук Андрія Длигача. Він розповів про головні тренди сучасної цифрової медицини і про те, як зміниться світова галузь охорони здоров'я в найближчі 5-25 років.

Далі — ключові тези лекції.

Уникати хвороби, а не лікувати її

Зараз медицина працює за моделлю "поточного теперішнього". Наприклад, офтальмологічні операції для більшої точності роблять роботи. Однак такі операції проводять так само, як до цього їх робили люди. Робот оперує, а хірург готовий втрутитися, якщо щось піде не так.

Ідеологія нової медицини заснована на тому, щоб за допомогою технологій доповненої і віртуальної реальності, штучного інтелекту (ШІ), роботизації та аналізу великих даних побудувати таку модель життя людини, щоб її не наздогнала хвороба, до якої вона схильна.

Реклама:
 
Футуролог і доктор економічних наук Андрій Длигач
фото UNIT.City

IBM Watson, суперкомп'ютер фірми IBM, оснащений системою запитань-відповідей на основі штучного інтелекту, навчився прогнозувати виникнення хвороби Альцгеймера і Паркінсона за кілька років до появи симптомів.

Технологія і процедури лікування онкологічних захворювань за допомогою IBM Watson більш ефективні, ніж традиційні людські моделі.

 
Суперкомп'ютер IBM Watson
фото wikipedia.org
 
Можливості суперкомп'ютера IBM Watson
ФОТО Андрія Длигача

Google DeepMind дозволяє прогнозувати до 50 типів захворювань очей. Apple і кілька стартапів просувають рішення із зчитування кардіограми людини за допомогою браслетів Apple Watch, нагадує Длигач.

"Це потрібно не для надсилання сигналу в клініку про те, що людина впала і у неї, ймовірно, інфаркт чи інсульт. Це потрібно для збирання даних про роботу серця, щоб за години до виникнення симптомів гострої фази надіслати в клініку сигнал про появу умов для прояву інфаркту або інсульту", — пояснює він.

Медицина буде предиктивною, персоналізованою, дистанційною

Світ рухається до персоналізованої, предиктивної (прогнозованої) медицини та дистанційного лікування. У 2025 році медицина виглядатиме так.

1. Протоколи лікування адаптуються до людини.

2. Медицина не лікує, а створює умови, за яких захворювання або відкладаються, або не виникають.

3. Дистанційне лікування.

Що робити з людьми за 70 років

У той час як багато хто називає швидке зростання населення планети одією з головних проблем людства, футуролог вважає інакше.

За його словами, планета витримає навіть 100 млрд людей, не беручи до уваги прогноз академіка Сергія Капіци про те, що населення стабілізується на позначці 10-12 млрд осіб.

Головна проблема, на думку футуролога, в тому, що основну частину населення планети починають становити люди старшого віку. Длигач показує динаміку вікової піраміди.

Страны Большой двадцатки претерпевают резкие демографические изменения. Презентация Андрея Длигача
Країни "Великої двадцятки" відчувають різкі демографічні зміни
 малюнок з Презентації Андрія Длигача. натиснути для збільшення

Прогноз cвідчить про те, що менша кількість молодих людей повинна буде утримувати більшу кількість людей похилого віку. Це буде серйозна економічна проблема в розвинених країнах.

Молодь націлена на розвиток і накопичення, а старше покоління — на споживання. Значить, доведеться міняти фінансово-економічну модель.

Однак найголовніше — люди після 70 років повинні отримати новий сенс життя. Усі стартапи, ідеї, технології, які дозволяють продовжити життя за допомогою очищення на клітинному рівні, відновлення органів, створюють нову проблему. Вона належить до сфери психології: заради чого продовжувати існувати.

"Ключовим питанням медицини буде не виживання, а підвищення якості життя. Не просто продовження життя, а продовження активного життя, смислової і розумової активності", — вважає футуролог.

Які цілі стоять перед Україною

Длигач вважає, що Україні потрібно домогтися збільшення середньої тривалості життя чоловіків з 68 років і жінок з 74 років хоча б до 80 років очікуваної тривалості життя на момент народження.

Україні також потрібно піднятися з 83 місця за рівнем розвитку людського капіталу, що жахливо для європейської країни, до хоча б 40-ї позиції.

 
Цілі України на 2022 рік
малюнок з Презентації Андрія Длигача

"Це повинно бути одним з основних візійних моментів. На жаль, поки що все інакше, бо нема технологій і стратегії. Ми наразі сконцентровані на соціальних стандартах, на обіцяних пенсіях. З точки зору держави пенсіонерів повинно бути менше. Розумієте, який дисонанс?" — запитує футуролог.

Чого чекають від медичних стартапів

По-перше — інновацій, які дозволять знизити рівень медичних витрат, тому що вони ростуть і поступово виходять за рамки, які можуть забезпечити роботодавці.

Читайте також
Як українські медичні технології продовжують життя іноземцям

В першу чергу, це стосується соціального страхування.

По-друге — забезпечення кращої якості життя людини.

По-третє — збирання і передавання даних про стан здоров'я людини в режимі реального часу.

По-четверте — розширення і посилення екосистеми здорового способу життя, зокрема, включення в екосистему ресторанів і магазинів здорового харчування, спортивних клубів та клінік.

Прогнози Курцвейла збуваються завчасно

Деякі прогнози американського футуролога Реймонда Курцвейла, зроблені у 2012 році, збулися завчасно.

Наприклад, виникнення масового ринку гаджетів-імплантів — це не 2025 рік, а 2022 рік. 3D-друк шкіри і печінки вже існує, тому 3D-друк органів — це перспектива 2025 року, а не 2031 року.

"Навіть найвіддаленіші прогнози Курцвейла реалізуються трохи раніше, ніж він прогнозував, — пояснює Длигач. — Це означає, що в деяких процесах ми маємо не просто експоненту, а гіперболу, крутіше зростання. Відповідно, точка технологічної сингулярності стає ще ближчою, ніж говорять прогнози".

Очікування у світі на 5 і 25 років

Це результат опитування 400 директорів, аналітиків та експертів з провідних світових компаній, пов'язаних з медициною.

Прогноз эволюции возможностей человечества в сфере медицины
Прогноз еволюції можливостей людства у сфері медицини
натиснути для збільшення

Якщо в найближчі п'ять років у Європі, США та Азії очікують на аналіз генома людини, то в горизонті 25 років мова йде про дизайн людини.

У 2017 році з'явився перший людський ембріон з відредагованим геномом.

 
Вчені відредагували геном ембріона — позбавили його генетичного захворювання
фото meduza.io

У жовтні 2018 року в Китаї народилася перша генетично відредагована двійня.

Редагування генома стане основним викликом в медицині у найближчі 25 років. Народження людини, яка не буде схильною до базового набору хвороб, стане основною ідеєю цього періоду.

Реклама: