Інвестиційний форум Україна-ЄС з відновлювальної енергетики. ТРАНСЛЯЦІЯ
PROMOTED

Інвестиційний форум Україна-ЄС з відновлювальної енергетики. ТРАНСЛЯЦІЯ

Вівторок, 18 грудня 2018, 08:00 -
Стратегічні заходи щодо прискорення розвитку ринку та збільшення частки відновлюваної енергії у кінцевому обсязі енергоспоживання в Україні до 2020 року

Форум та інтернет-трансляція проходять за підтримки Української Водневої Ради

Метою Форуму є поширення світового досвіду та досвіду ЄС щодо розвитку ринку відновлюваної енергії та визначення шляхів для прискорення розвитку ринку відновлюваної енергії в Україні.

Відновлювана енергія не тільки сприяє підвищенню рівня енергетичної безпеки і досягненню цілей щодо протидії змінам клімату, але забезпечує підтримку економічного розвитку і зростання у регіонах.

Саме тому вона є життєво важливою для майбутнього України в рамках глобального енергетичного ринку.

Реклама:

Форум відкрив представник Європейської комісії з енергетики Томас Герасимос. Він розповів про нову роль відновлюваної енергетки в світі.

На думку представника ЄК, важливим на сьогодні є диверсифікувати джерела енергетики і зробити цей сектор більш безпечним.

"Всі країни спрямовують свої дії на те, щоб зменушвати рівень викидів і збільшувати долю віднолювальної енергетики", - відзначив він. 

 

Посол ЄС в Україні Хюг Мінагрелі у своєму вітальному слові відзначив: "Ми знаємо, що Україна знаходиться в стані війни з агресором. Перед країною стоїть багато завдань. Не зважаючи на всі труднощі, нам вдалося організувати цей форум". 

 


Він зауважив, що Україна стоїть на шляху реформування енергетичного сектора і ЄС, в свою чергу, підтримує всі реформи, які відбуваються в секторі енергетики України. 

Проте він також відзначив великий рівень корупції в секторі, що має вплив не лише на сам сектор, а і на стан української економіки в цілому.

"Ми розуміємо що ці процеси є складні і вирішувати їх складно. Однак ми підтримуємо виконання цілей в Угоді про асоціацію, таких як закон про ринок електроенергії, закон про газ", - додав Мінагрелі.

Він також відзначив, що важливо, щоб ринок електроенергії був сталим і конкурентним. Враховуючи, що доля електроенергії, яка виробляється з джерел відновлювальної енергетики зростає, і це позитивно впливає на економічну ситуацію і дає нові робочі місця, для України важливо, щоб ці питання були у фокусі уваги.

В.о. голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський відзначив, що за останні 4 роки в "зелену" енергетику інвестували понад 1 млрд доларів.

"Це єдиний сектор, куди ідуть такі великі інвестиї. Куди стоїть черга із внутрішніх і зовнішніх інвесторів", - підкреслив він.

Він також відзначив що важливо почути досвід європейських парнтерів, почути про помилки ЄС, щоб не повторювати їх. 

"Нам важливо знайти формулу, яка б дала швидки темпи енергетичної і економічної модернізації України", - підсумував він. 

Віце-президент ЄК Марош Шевчович у відео-зверненні відзначив дружній клімат для інвесторів в Україні, який матиме  позитивний влпив не лише на енергетичний сектор, але і на економіку та все суспільство в цілому. 

"Але зміни не можуть відбуватися дуже швидко. Треба враховувтаи і зміни в світі", - підкреслив він.

Як основні цілі Шевчович відзначив: розширення використання відновлювальної енергетики у секторах виробництва та транспорту, а також заохочення до інвестицій не лише у генерацію, а й у зберігання відновлювальної енергетики. 

 
Президент Енергетичної асоціації "Українська воднева рада" Олександр Рєпкін та  виконавчий директор "Fuel cells and Hydrogen" Барт Бєбук

Вперше на світовому та державному рівні на форумі буде представлено доповідь про можливості водневої енергетики в Україні. 

Тематична сесія І. Можливості та цілі України у сфері відновлювальної енергетики в Україні

За останній час в Україні прийнято багато стратегічних документів. Це і "Енергетична стратегія до 2035", і закон про ринок електричної енергії. Україна продовжує виконання Третього енергетичного пакету та Угоди про асоціацію. 

Відзначається, що до 2030 частка відновлювальної енергетика має зрости до 11%, до 2035 - до понад 35% зеленої енергетики. 

Також у планах Уряду є зниження вартості вироблення зеленої енергетики.

 

Важливим також є зниження рівня викидів в порівння з минулими роками. Кабмін розробляє стратегію по продовженню зменшення цих викидів.

Після важливого проекту - будівництва сонячних батарей у Чорнобильскій зоні - розробляються інші проекти з міжнародними партнерами. Це і ЄБРР, і інші партнери в галузі зміни клімату.

Спікери також нагадали, що Україна приєдналася до IRENA, Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії, до якого входять159 країн-членів, що дало поштовх в подальшому русі Україну в бік впровадження відновлювальної енергетики.

Як зазначається, за рахунок найновітніших технологій зелена енергетика випереджає створення нових потужностей в традиційний енергетиці, розвиваються вітряна та сонячна енергетика. Також відзначається зменшення вартості її виробництва за останні 7 років.

Біопаливо також є дуже важливим чинником для розвитку відновлювальної енергетики, особливо в транспортному секторі. Проте відзачається повліьне входження в цей сектор.

В процесі дискусії також обговорили Проект закону про підтримку розвитку відновлювальної енергетики, документ, "який дає змогу в умовах реальної агресії робити реальні кроки у модернізації енергетичної інфраструктиури і ліберізувати енергетичний ринок, а також мінімізувати корупцію у секторі". 

Передбачається, що станом на 1 січня 2019 року в Україні вже буде більше 2 ГВт потужностей з новими енергетичними технологіями та фондами.

Спікери не могли не відзначити, що українська енергетична система працює в синхроному режимі з російською, що створює великі ризики в балансуванні. Варто лише згадати про декілька кібертак, які нещодавно намагалися дестабілізувати українську енергетичну систему. 

Ключовими позицями законопроекту є аукціонна підтримка, де є єдиний ключовий фактор - ціна. Аукціони планується проводити двічі на рік - 1 квітня та 1 жовтня. Квоти будуть встановлюватись на 5 років.

В уряді вважають, що на даний момент зелений тариф  на сонячну енергетику завищено і його можна зменшити з 2020 на 25% з послідуючим заниженням на 2-5% наступні 3 роки. Що стосується вітрової енергетики, то її тариф також можна зменшити до 2020 року на 1,5% з послідуючим зниженням. 

До форуму приєдналася також співачка Руслана Лижичко, яка закликала не лише підтримувати відновлювальну енергетику, а й пояснювати її важливість друзям і знайомим.

 

Тематична сесія II. Політичні та регуляторні засади відновлювальної енергетики

Представники Європейського союзу розповіли про фокус ЄС у відновлюваній енергетиці до 2020 року, а також в період з 2020 по 2030 роки. Так, наприклад, у 2020 році фокус ЄС зміщується з формування завдань, на заходи, які мають бути впроваджені.

Все це є колективним зобов'язанням ЄС, однак кожна країна докладає своїх зусиль до спільної мети. Всі ці зміни мають забезпечити найбільшу динаміку зростання частки відновлювальної енергетики і скорочення витрат.

Важливим є те, що законодавство має йти нога в ногу з тим, що відбувається. 

Іншим важливим фактором є те, що всі процеси мають відслідковуватись, для забезпечення мети - показника 32% відновлювальної енергетики до 2030 року. 

 

Як відзначили спікери, сегмент відновлювальної енергетики має розвиватися більш потужно та скоріш ніж інші сегменти. Для цього є всі передумови.

Відзначається, що країни члени ЄС визначили політику щодо тарифів при переході на відновлювальну енергетику, прописали плани на найближчий час. Всі ці інструменти можуть допомогти й Україні у реалізації свого плану. 

Так, наприклад, принцип тендеру має бути відкритим, а самі тендери - прозорими. Другою порадою від представників Євросоюзу є запровадження гідних цін 
на відновлювальну енергетику.

Також спікери відзначили, що державна підтримка відновлювальної енергетики важлива, адже забеспечує зниження цін та використання нових технологій. 

Тематична сесія ІІІ. Інтегрування відновлювальної енергії - умови для інвестування

 

Україна вже встигла досягти значних результатів в енергозбереженні. Завдяки новому законодавству інвестори працюють на більш гарантованому полі, а країна отримує 2 тис МВт з відновлювальних джерел. 

Уряд застосовує різні заходи, щодо енергозбереження. Кількість осіб, як отримали певну допомогу для проведення заходів з утеплення, приблизно дорівнює кількості населення Житомирської робласті. 

До 2035 року планується використати всі можливості, які дасть нове законодаство.

Поточний стан відновлювальної енергетики сягає 6,7%, в 2020 планується досягти 11%. Але щоб досягти цього - треба інвестувати в галузь.

 

Як вже зазначалося, вже підготовлено новий проект закону. Зміни в законодавстві, які вже відбулися, дали можливість отримати більше інвестицій  та продемонстрували кп поквартальне зростання щодо вирористання джерел відновлювальної енергії. 

Якщо ж, наприклад, порівнюяти ситуацію з біогазом з ситуацією у Німеччині - то там їх1000 проти 32 в Україні.

Причиною тому може бути той виклик для виробників, які виробляють енергію з біомаси - відсутність речовини для виробництва.

Що стосується використання відновлюваної енергії у транспорті, то Україні потрібно рівнятися на ЄС. 

Можливе отримання енергії з відходів, які домогосподарства продукують у кількості 10 млн тонн, однак для цього потрібно побудуват сміттєспалювальні заводи. 

Представники влади також розповіли про можливість випуску "зелених" облігацій - випуск яких в наступному році прогнозується на 300 млн доларів. 

Наразі в Україні нараховується 83 реалізованих та 118 запланованих проектів у сфері відновлювальної енергетики.

Є певні виклики і проблеми, ще багато треба зробити для запровадження нових інформаційних систем. Так, наприклад, всі обєкти є дуже застарілими. Через це можна використовувати лише частину енергії, яка виробляється. 

 

По цифрам: українська мережа може підєднувати потужності від сонячної і вітрової енергетики - до 4750 мватт у 2020 та до 5750 у 2025.

Представники країн ЄС на Форумі поділился своїми досягненнями та планами у сфері відновлювальної енергетики.

Тематична сесія VI. Інноваційне майбутнє відновлювальної енергетики

 

Ще 5 років тому мало хто чув про водень та його використання, думав, що це небезпечно, але це не так. Експерт з використання водню, який доклав багато зусиль у цій галузі, Барт Бебюк розповів про це детальніше. 

У водні є два основні плюси - це зберігання (він довго зберігається і може зберігатися під землею) та секторальна інтеграція (існує багато секторів, де він використовується - опалення, транспорт та ін.)

 

Він розповів про 31 проект, на які витрачено 98 мільйонів. У них є багато партнерів в Україні і вони сподіваються, що співпраця буде зростати адже водень використовується усе активніше. Його можна добувати, продавати і він є екологічно чистим,. На думку Бебюка, це технологічний прорив.

Водень використовується в транспортному секторі - машин, що використовують водень в якості палива, стає більше. Вже досить багато станцій для заправок автомобілів, а 28 країн у Європі вже погодились використовувати цей вид палива. У той же час це працює і у секторі залізних доріг.

Що стосується опалення та охолодження - на сьогодні вже є понад тисяча об’єктів, які працюють на водні. І цей вида палива вже зайшов у будинки звичайних громадян.

Як зазначив президент Energy Watch Group Ханс-Йозеф Фелл, відновлювальну енергетику слід концентрувати там, де більше викидів. 

 

Великі компанії вже думають про 100% перехід на відновлювальну енергію.

Якщо Україна не слідуватиме цьому прикладу, то продовжить бути залежною від країн-сусідів.

На його думку, відновлювальна енергетика у всіх галузях економіки можлива. Але для цього потрібно докласти багато зусиль.

Його пропозиція полягає у наступному: інтегреувати сонячну та вітрову енергетику до мережі. "Ми не маємо інвестувати лише в парки. Якщо це не буде зроблено, поставлені цілі не будуть виконані", - відзначив він.

Що потрібно Україні для переходу для переходу на відновлювальну енергетику до 2050 року розповів провідний науковий співробітник НАН України Олександр Дячук.

Це - 5 ключових опцій:
- безпека і довіра;
- інтеграція українського енергетичного ринку до європейського;
- зміни клімату;
- енергоефективність;
- дослідження, інновації та розвиток конкуренції.

Він зазначив, що Україні поставили вищі вимоги і цифри до 2030 року, ніж того вимагає Енергетичне товариство. Тому цілі України у сфері відновлювальної енергетики є доволі амбітними. 

Реклама: