Тиждень у графіках: прибутки банків, скорочення резервів та перша дефляція за 11 місяців

Тиждень у графіках: прибутки банків, скорочення резервів та перша дефляція за 11 місяців

Субота, 11 серпня 2018, 11:30 -
Скільки грошей заробили банки за півроку? Як і чому скорочуються золотовалютні резерви? Де інфляція гірше – в Україні чи в Венесуелі? І де найдешевший в світі інтернет? Відповіді на ці питання у нашій традиційній рубриці "Тиждень у графіках".

Банківські справи

Якщо останні роки банки мали дуже великі збитки, то нарешті вони почали заробляти. Так, за перше півріччя платоспроможні банки отримали 8,3 млрд гривень чистого прибутку.

"У другому кварталі сектор зафіксував помірний збиток - 0,4 млрд грн - через значні обсяги формування резервів одним з великих банків. Без урахування цього банку фінансовий результат платоспроможних банків у другому кварталі становив 6,8 млрд грн", - йдеться в повідомленні НБУ.

Крім того, через перехід на міжнародні системи фінансової звітності (МСФЗ 9) у другому кварталі один з великих банків збільшив збитки минулих років на 16,7 млрд грн в основному через формування резервів за знеціненими кредитами.

Реклама:

Це змінило балансовий капітал банку, але не вплинуло на його регулятивний капітал і показники достатності капіталу.

"Надалі, драйвером операційної прибутковості залишиться роздрібне кредитування і комісійні доходи. Значних відрахувань в резерви в другому півріччі не очікується, сектор буде прибутковим за підсумками року", - додали в НБУ.

Куди зникають резерви?

Вже третій місяць поспіль скорочують міжнародні валютні резерви НБУ. Так, на 1 серпня, за попередніми даними, вони становили 17,75 млрд доларів, скоротившись за липень на 1,3% або на 229,7 млн доларів.

Причиною зниження резервів в НБУ в першу чергу називають здійснення платежів за державним боргом в іноземній валюті.

Так, в липні на обслуговування і погашення державного і гарантованого держборгу в іноземній валюті (крім платежів на користь МВФ) було направлено 321,5 млн доларів. Зокрема, 231,6 млн доларів - на обслуговування і погашення по ОВДП, номінованих в іноземній валюті.

Також на обсяг резервів вплинули інтервенції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. За минулий місяць чистий продаж валюти Національним банком становив 64,4 млн доларів.

Зокрема, в першій половині липня Національний банк купив 99 млн доларів шляхом інтервенцій запиту найкращого курсу.

У другій половині він активізував продаж іноземної валюти для запобігання надмірній волатильності обмінного курсу - за підсумками місяця було продано 163,3 млн, в тому числі через інтервенції кращої ціни - 135,2 млн доларів і під час аукціону - 28,1 млн доларів.

У той же час основним джерелом поповнення резервів в липні залишалися надходження на користь уряду від розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті, в сумі 130,9 млн доларів і 60,5 млн євро.

Крім того, на обсяг резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості курсу долара США до інших валют і банківських металів) на суму 45,9 млн доларів.

Нарешті дефляція

Всі звикли, що ціни в Україні тільки зростають (це називається інфляція). Але вперше за 11 місяців Держстат зафіксував зниження цін (це називається дефляція). Так, споживчі ціни в Україні в липні знизилися на 0,7%. Але все одно радіти нема чого, бо з початку року їх зростання становило 3,6%.

За даними Держстату, в річному вимірі інфляція сповільнилася на 1% - до 8,9% з 9,9%. Базова інфляція в липні знизилася на 0,1% в порівнянні з червнем.

А якщо подивитись на те, як росли ціни з 2005 року – так взагалі страшно стає.

Відзначається, що на споживринку в липні в порівнянні з минулим місяцем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,9%. Найбільше подешевшали овочі, фрукти і яйця - на 12,4-7,6%. У той же час цукор, хліб, рис, м'ясо птиці, макаронні вироби, риба подорожчали на 1,9-0,7%.

Ціни на алкогольні напої підвищилися на 0,8%, на тютюнові вироби - на 2,6%.

Зростання комунальних тарифів становило 0,5%. Ціни на транспорт зросли на 0,7%, хоча, знаючи, скільки зараз коштує транспорт у Києві, ці 0,7% виглядають якось смішно та дивно.

Найбільша інфляція

Якщо ви переймаєтесь через інфляцію в Україні, ось вам для порівняння ситуація у Венесуелі, де ціни зростають астрономічними темпами.

Зростання цін в Венесуелі з початку року становило 10664%, повідомив у понеділок глава комітету з фінансів Національної асамблеї Рафаель Гусман.

"У липні інфляція становила 125%, щоденна - 2,7%, з початку року - 10664,7%, в річному численні - 82766%", - заявив він.

Міжнародний валютний фонд в липні спрогнозував, що інфляція у Венесуелі до кінця року може досягти мільйона відсотків.

За його оцінками, економіка країни в цьому році може продемонструвати спад до 18%, хоча ще в квітні прогноз становив 15%. Відзначається, що для Венесуели це буде третій рік поспіль, коли показники скорочення ВВП обчислюються двозначними цифрами.

Експерти МВФ порівнюють тяжкість ситуації в Венесуелі з положенням, в якому опинилася Німеччина після Першої світової війни.

Якщо останні прогнози вірні, за п'ять років кризи економіка Венесуели скоротиться на 50%, це найзначніший економічний спад в світі за останні 60 років.

Найдешевший інтернет

Якщо ви довго шукали найдешевший інтернет у світі, і якщо ви зараз знаходитеся в Україні, то він у вашому місті. Як повідомляють texty.org.ua, всі міста України опинилися одними з найдешевших у світі за ціною інтернету.

Якщо брати місячну абонплату за безліміт швидкістю понад 60 мегабіт на секунду, то вартість інтернету в українських містах становить 3-5 доларів.

Найбільше за інтернет платять мешканці Аддіс-Абеба у Ефіопії – 245 доларів на місяць. Далі йдуть Гамільтон (Бермуди) – 149 доларів, Хараре (Зімбабве) – 125 доларів, Абу-Дабі (ОАЕ) – 117 доларів. Ціни на інтернет у європейських містах коливають на рівні від 70 до 15 доларів.

Реклама: